Aarding doorkoppelen naar technische ruimte

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Keuning
Lid vanaf: 13/05/2019
3 berichten

Ik ben een oud huis aan het verbouwen en ga aarding vooraan aan het huis. Hiervoor ga ik enkele pennen in de grond slaan. Aan de voorkant van het huis ga ik een aardingsonderbreker plaatsen in de kelder. Aangezien hier ook het gas en water binnenkomt.

De kelder is zo'n klein keldertje dat zich enkel vooraan in het huis bevind.

Aangezien er vooraan in het huis onvoldoende plaats was voor een technische ruimte, gaan we deze achteraan in het huis maken. Hier zal dan een grote zekeringskast komen alsook de CV installatie.

De meterruimte mag zover niet in het gebouw komen dus er is gekozen om in de bureau vooraan een meterruimte te voorzien. Dit is boven de kelder.
En omdat we de nutsvoorziening al willen binnen leggen nog voor dat de technische ruimte klaar is, gaan we hier al een klein zekeringskastje voorzien met daarin 2 diff. en enkele zekering. Deze zal in de toekomst ook blijven staan zodat Fluvius niet meer terug moet komen. Van daaruit gaan we later naar de zekeringskast achteraan.

Mijn vraag gaat echter over de aarding. Vanuit de kelder wou ik met 6 mm² de gas en waterleiding aarden en van daar uit met 16mm² naar de zekeringskast in de bureau.
Later wil ik dan een 16mm² aarding vanuit de aardsonderbreker naar de achterste zekeringskast gaan. Nu is de vraag, mag ik die 16mm² kabel in de technische ruimte, koppelen op een aardingsrail van ook 16mm² en van daar uit met 6mm² doorkoppelen naar de CV installatie enz?
Ik lees overal dat je de equipotentiaal verbinding niet mag onderbreken en dat de CV installatie normaal rechtstreeks op de hoofdaardingsklem gekoppeld moet worden. Maar ik wil vermijden dat ik een hoop extra aardingskabels moet trekken tot achter.

Dus
Hoofdaardingsklem (onderbreker) -> Waterleiding (6mm²), Gasleiding (6mm²), zekeringskast bureau (16mm²), bijkomende aardrail technische ruimte (16mm²)
Bijkomende aardrail technische ruimte -> Zekeringskast tech ruimte (16mm²), CV (6mm²), vloerverwarming (6mm²), enz.

Reacties

afbeelding van bouw vrouw
Lid vanaf: 23/10/2015
546 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ja.

Ik heb deze specifieke vraag aan de keurder gesteld. Die 16mm2 wordt als hoofdbeschermingsgeleider aanzien.

 

Ik vertrek van de scheider met 16mm2 naar mijn kast naast de teller in de kelder. En met een 2e kabel van 16mm2 vertrek ik van de scheider naar de kast boven op het verdiep aan de andere kant van het huis.

Er is 1 bemerking bij. Als je kabel tussen de 2 kasten een grotere sectie heeft dan 16mm2 dan dient de aarding ook deze grotere sectie te hebben. Of nog dikker te zijn.

 

Google eens op vormelek_lespakket_aarding_nl.pdf

 

afbeelding van gert.bovens
Lid vanaf: 19/03/2015
998 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hier ongeveer dezelfde setup

Aardscheider vooraan het huis met daar de equipotentiale verbinding met de watermeter en dan 16 mm² naar de kast achteraan het huis en van daaruit de andere equipotentiale verbindingen, geen aparte aardrail voor gezet.

 

Greetz Gert