(Voor)gevel (laten) renoveren

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Haroddin
Lid vanaf: 14/05/2012
233 berichten

In onze straatgevel zit boven de ramen telkens een L-ijzer om de gevelstenen op te houden. Nu hebben we gemerkt dat doorheen de jaren die ijzers al zeker boven de grootste 3 ramen en voordeur wat gaan roesten en uitzetten zijn, waardoor die precies beginnen schuren tegen de rolluiken. Daar moet dus iets aan gebeuren, maar dat kan enkel als er een stuk gevel voorzichtig uitgehakt wordt, nieuw ijzer, en terug opmetsen...

Boven een ander raam hebben we een paar jaar terug al eentje laten vervangen, heeft ons toen iets van een dikke 1000 € gekost als ik me goed herinner. Voor die 3 ramen en voordeur (allen even breed als dat ene raam) kom ik dus al snel op een 5000 € uit. Ik heb nog 2 ramen die ik nog eens moet controleren, maar kan dus nog wat bijkomen.

En dat zet me aan het denken. Onze voorgevel is voor zover ik weet een volle steen dik, en dan de gevelsteen ervoor met een minimale spouw (gebouwd in '32). Als ik zoveel centen ga spenderen, kan ik dan niet beter daar direct ook iets aan laten doen? De gevelsteen eraf (moet sowieso), isolatie & steenstrips, isolatie & crepi, andere mogelijkheden? Ik betwijfel of de fundering breed genoeg is om te isoleren en er een nieuwe steen voor te metsen...

Momenteel neig ik meest naar de steenstrips optie (ook al omdat de chef hier niet echt fan is van crepi). Op het forum hier kwam ik een richtprijs tegen van 120 €/m², ik vermoed dat dat voor zelfplaatsing is? Iemand een richtprijs voor laten plaatsen? Is dat zelf plaatsen wat te doen, ook als je 6m hoog moet? En wat dan met de afbraak van de bestaande gevelsteen?

Daarnet ook nog wat aan het meten en rekenen geweest. ik kwam uit op een dikke 85 m² gevel, waarvan net geen 30 m² raam (12 stuks en voordeur). Helaas wel wat hoeken (erker over de volle hoogte), reken ik dan 85 * 120 of 55 * 120 om een richtwaarde te hebben?

Is zo'n operatie eigenlijk vergunningsplichtig?

Oja, dan heb ik hier nog een CFO die zich afvraagt of dat wel zin heeft, wanneer dat terugverdiend zal zijn...
 

Reacties

afbeelding van BartG.
Lid vanaf: 11/02/2012
125 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Volgens mij gevelman steenstrips met isolatie 250-300m², dikte isolatie weet ik niet meer. Crepi gaat goedkoper zijn maar ben er zelf ook geen fan van tenzij voor kleinere oppervlakten. Steenstrip zelf plaatsen is volgens mij zeer tijdrovend met alle hoekjes en kanten aan de ramen en deuren etc. , stelling kost ook wel wat.

 

 

afbeelding van janaxis
Lid vanaf: 19/03/2011
306 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Alles wat je aan je voorgevel doet (zelfs gewoon verven etc) is vergunningsplichtig. 

Een architect is wel niet nodig, als je een beetje met een lat en een pen overweg kan, kan je de gevraagde plannetjes zelf maken.

 

Ik had gelukkig al pdf’s , en heb die met powerpoint wat bewerkt tot er alles opstond dat er op moest staan.

afbeelding van jan 007
Lid vanaf: 16/11/2018
1196 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

offertes opvragen enige manier om een prijs te weten (een stuk of 5)

vraag detail offerte dan kan je makkelijker uitrekenen wat je eventueel zelf kan/wil doen

bv laten afbreken door aannemer maar jij voert puin af , aannemer plaatst strips, jij voegt ...

 

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
7518 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

wat die L-ijzers boven de ramen betreft: de vuistregel zegt dat 1cm roest ongeveer gelijk staat aan 1mm staal dat verdwenen is. in dat perspectief is er waarschijnlijk nog geen groot probleem met die ijzers wat draagkracht betreft.

Wat kan je dus doen:

  • ev. stops van de rolluiken afvijzen
  • rolluikbakken openen
  • rolluikken volledig ophalen
  • via de rolluikbak, of van langs onder (maar opletten voor schade aan raam), alle roest afborstelen en schuren
  • via de rolluikbak, of van langs onder, het grotendeels opgekuiste ijzer opnieuw met een beschermende verf insmeren
    rolluiken terug in de geleiders, stops er weer op

...en je bent weer voor 20 jaar goed
(om overal goed aan te kunnen kan het zijn dat je de rolluiken uit de kasten moet halen. dat is te doen, maar als het bvb houten rolluiken zijn dan weegt dat wel wat)

 

Wat de CFO betreft: je kan dat wellicht nooit terugverdienen. dakisolatie en beter glaswerk & isolerend schrijnwerk met goede luchtdichting is op dat vlak een betere investering.

Steenstrips 120€/m² is enkel het materiaal en 10cm XPS isolatie. Je rekent daarbij 2m² opp voor elke opening groter dan 2m², de kleinere openingen reken je gewoon volledig mee als m² (maw: je trekt enkel de grote openingen deels af, deuren en kleine ramen reken je gewoon door aan volle pot). Als je het laat doen mag je dus gemakkelijk de prijs verdubbelen. Zelf doen 6m hoog is een kwestie van een stelling te huren. Vergis jou niet, er komt heel wat bij kijken qua passing (waterpas werken over lange afstand en over openingen heen, maar ook de afmetingen in functie van de steenlengte en het isoleren van dagkanten), en er moet ook nog gevoegd worden achteraf. Dat is geen lachertje, niet qua hoeveelheid werk, en niet qua soort werk.

 

Dobbit TV heeft een goed filmpje daarover, waarin dat afpassen heel goed uitgelegd wordt
http://www.dobbit.be/nl/videos/50240469/V17325N0032XEVG/buitengevel-isol...

je zal wel eerst moeten registreren (gewoon een email-adres ingeven) en dan pas kan je filmpjes bekijken (eens opnieuw op de link klikken na registreren).
ze hebben ook een 'dossier' over hetzelfde, met tekst en screenshots uit het filmpje: http://www.dobbit.be/nl/dossier2/EDBbe1806W00_N_04

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum

afbeelding van Haroddin
Lid vanaf: 14/05/2012
233 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dank voor alle antwoorden tot hiertoe.

Eerst dus maar eens wat offertes opvragen. Als iemand aanraders heeft, laat gerust weten, huis is gelegen in Deinze.

Daarnaast ook eens zien of we die roest niet kunnen verwijderen, zoals @D I Y al aanhaalt. Rolluiken zullen er wel uit moeten, kan van binnenuit niet aan die ijzers zolang ze erin zitten. Met een beetje geluk is er zelfs geen investering nodig Smile

Ook wel interessant om die Dobbit link te zien. Is vooral de tijd die erin kruipt die ik moeilijk kan inschatten. Als ik de ramen groter dan 2 m² af trek kom ik nog op een kleine 75 m² uit, kleine 10k zelf doen of 20k laten doen... Dat haal je er inderdaad nooit uit. Maar 10k - 5k tot 6k geschat werk levert nog een meerkost van een 4-5k voor een volledig gerenoveerde gevel met isolatie, da's misschien haalbaar.

Ramen en dak zijn al van een upgrade voorzien.