• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Verbinden van steunbalken deur

Lid geworden
12 mrt 2018
Berichten
2
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ben aan het renoveren. In mijn appartement staan momenteel 2 deuren naast elkaar met een tussenmuurtje van om en bij de 3 bakstenen breed.

1 van de deuren wil ik verwijderen en de doorgang zo breed mogelijk maken. Op het tussenmuurtje liggen de betonnen steunbalken van de 2 deuren tegen elkaar. Dus elke steunbalk steunt ongeveer op een baksteen en half.

Is het mogelijk om deze 2 steunbalken te verbinden met elkaar zodat de oplegging van de vrije balk (waar ik de deur wil wegdoen) kan steunen op +-8cm ipv de 20cm waar hij nu op ligt.

De balk zal dus niet volledig "zweven" maar gewoon steunen op minder beksteen. Ik wil dit doen om een rechte hoek te creeren met de muur die tussen deze 2 deuren loopt. 

Vraag: Kan je 2 betonnen poutrellen horizontaal verbinden met elkaar om de steun te verdelen.
 

janus wago

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
5 dec 2009
Berichten
14.865
Waarderingsscore
2.229
Punten
113
Het hangt er vanaf van hoeveel kracht er op de poutrel staat.

Met andere worden, wat zit er boven de poutrel?

 
 
Lid geworden
12 mrt 2018
Berichten
2
Waarderingsscore
0
Punten
0
De 2 deuren zitten in een steunmuur op het eerste verdiep. Er staat nog een 2de verdiep boven + dak.

Vroeger stond er boven deze muur nog dezelfde muur maar die hebben we verwijderd en een lange poutrel geplaatst. Dus nu zijn het de holle welfsels van het 2de verdiep die op deze muur steunen. Maar de welfsel steunen niet meteen op de poutrel, er zit nog een halve meter baksteen boven.
 

grandscenicman

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
4 dec 2011
Berichten
2.413
Waarderingsscore
485
Punten
83
Ik denk dat je best wat gaten kapt en daar enkele balken doorsteekt en stippen zet.

Soms kan je zelfs langs iedere kant van de muur een balk opspannen ( op bvb 40 -50 cm van de muur )  en kan je zo gaan breken , maar dat kan niet altijd en dan moet je weten hoe alles is gemaakt is....met een betonplaat zou dit kunnen , met welfsels weet ik het niet zeker.

Vervolgens breek je de deuren uit , de betonnen balken en vervang je deze door 1 grotere balk die +- 25 cm steunt op de nieuwe muur ( die nieuwe betonnen balk kan je zelf gieten ) die je zal moeten metselen in de oude deur...de afmeting van die betonnen balk moet je in c laten uitrekenen door een stab.ir , die rekent meteen ook uit welke ijzers er in moeten. De stenen waar de nieuwe betonnen balk op gaat steunen zijn best betonblokken of je moet zelf betonnen sloffen gaan gieten.....ik zou dus gewoon betonblokken nemen.

De deuren kan je btw al op voorhand wegdoen....werkt makkelijker en zo moet je enkel dat stukje muur wegbreken en wat extra om die nieuwe balk te kunnen steken.

Praktisch zal je +- deze volgorde aanhouden : 

-uitbreken oude deuren

-meerdere gaten kapen BOVEN de plaats waar je balken doorsteekt met stippen ( ik schat 3 , hangt af van de totale breedte ) OF evenwijdig aan beide kanten van de muur dikke balken tegen je plafond spannen( dan is dit wel als  je welfsels  bezet zijn , anders gaat deze vlieger niet op ) met meerdere stippen

-wegbreken oude betonbalken en muurtje

-metsen nieuw muurtje

-enkele dagen wachten tot de muur hard is en dragend

-nieuwe balk steken + overige stukken opvullen met stenen en mortel

-terug enkele dagen wachten tot alles droog is , 

-stippen weg en overige gaten dichtmaken

-bijwerken muur , vloer bijwerken/vernieuwen/nieuwe dorpel steken

-nieuwe deur plaatsen

Als je een nieuwe betonnen balk gaat gieten dan zal je toch wel een weekje moeten wachten of mogelijks nog langer ivm het uitharden van het beton.

Heb je geen bouwervaring : laat dit doen door een ervaringsdeskundige aka aannemer . 

 
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan