Riolering: Aansluiting pvc buis met uitgang septische put

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van fvanhaelst
Lid vanaf: 07/10/2018
3 berichten

Hallo,

Vandaag een pvc buis (110mm) tussen septische put en riool aangesloten. Een stukje rechte buis met beetje helling door het gat gestoken en langs buiten toegemorteld. Septische put met water gevuld en gezien dat het lekt tussen onderkant buis en het gat. Puur ter info: Ik heb geen toegang tot dit compartiment via een mansgat in het deksel van de put  ( het mansgat zit in het andere grotere compartiment). 

- Moet de pvc buis tot net aan de binnenwand van de put komen of mag dit verder in de put lopen?

- Hoe zorg je ervoor dat er geen lek ontstaat aan de aansluiting van buis met put? Zijn er andere opties dan mortel?

Bedankt voor de tips!

Frederik

Reacties

afbeelding van jan 007
Lid vanaf: 16/11/2018
3021 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

normaal zij die gaten reeds voorzien in de putten

buis mag dieper inde put zitten, la sje binnen en buitenkant goed aansmeerd zou dit toch min of meer dicht moeten zijn, evenutaal met silicone als de voeg klein genoeg is

beter ook om een t stuk of bocht in de put te steken zodat ingang onder het bovenniveau  zit 

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
16243 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Normaal is een aansmering met mortel langs de buitenkant voldoende. Het kleine beetje dat eventueel nog lekt naar de ondergrond kan geen kwaad. Wellicht zal dat lekje zichzelf met de tijd dichten door het vervuilde water aan de binnenkant.

De buis mag een beetje uitsteken naar binnen, zolang ze maar niet kan hinderen bij eventuele werken aan of in de put.

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
16155 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Buis moet binnen voldoende ver worden doorgestoken want op die buis moet nog een T komen zodat de doorstroming gegarandeerd wordt.

Doorsteek in de put. Buis opruwen met schuurpapier. Doorsteek , beton proper en stofvrij maken. Licht bevochtigen met water ( je kan compaktua toevoegen maar moet niet. Bodem van het gat met een mortelbed vullen. Buis inbrengen en dan pas laten rusten op mortelbed . Buis aantikken in het mortelbed. Rondom verder aanvullen met mortel.

Samenstelling mortel 1 deel cement op 3 delen zand gemengd met water aangerijkt met compaktuna. Je kan een schepje kleefcement toevoegen maar hoeft niet.  Het mortelbed met truweel netjes rondom de buis uitsmeren en er voor zorgen dat je aansluit op de betonwand.

Alles laten uitharden voor minstens 48 uur voor je het gat dichtsmijt of je overloop belast met water.

Als je vreest voor bijkomende lekken , meng compaktuna ( 3-4 dopjes in 10 liter water ) met zuivere cement en papt de buis , de doorsteek  en rondom de betonwand een paar keer in met dit mengsel. Hiermee maak je metselwerk zelfs waterdicht.

Gebruik van silicone is pruts en bricolage ; silicone is een lekkernij voor bodeminsecten en houdt geen wortels tegen... integendeel. Juist daarom is het lekje zo laten ook geen oplossing, wortels zijn op zoek naar .... water . en waar vind hij een overvloed van water ? Juist, via dat lekje heeft hij 4000 liter water ter beschikking.