Regenafvoerbuis tussen buitengevel

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van tomab
Lid vanaf: 22/12/2016
2 berichten

Beste,

Onze architect heeft ons plan zo getekend dat de vierkante afvoerbuis van onze waterafvoer (achterbouw met plat dak) zich tussen de gevelsteen bevindt. Waardoor de gevelsteen onderbroken wordt terhoogte van die afvoerbuis.

  1. Onze ruwbouwaannemer zegt dat hij dit nooit zelf zou doen omdat dit volgens hem slecht is voor de stevigheid van de buitenmuur (omdat de afvoerbuis de gevelsteen onderbreekt over de volledige lengte). Volgens onze architect zegt de aannemer dit alleen maar beweert omdat die afvoerbuis het moeilijker maakt voor hem.
  2. Onze dakwerker zegt dat het een slecht idee is om de regen afvoerbuis tussen de binnen- en buitenmuur te steken omdat je er dan achteraf niet meer aan kan. Hij stelt voor om de afvoerbuis gewoon aan de buitenkant van de woning te hangen (zoals klassiek bij de meeste huizen gedaan wordt).
  •  
  • Kan er iemand ons wat advies geven?
  • Hoe zou je het zelf doen?
  • Is het voorstel van onze architect slecht voor de stevigheid van de buitengevel?
  • Bij veel moderne huizen plaatst men afvoerbuis tussen buiten- en binnenmuur (dan is hij volledig verborgen), brengt dit risico's met zich mee (bv een lek)?

Reacties

afbeelding van grandscenicman
Lid vanaf: 04/12/2011
1497 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Is het niet zo dat wanneer de buis tussen de gevelsteen en binnenmuur komt dat er dan een extra breedte gevraagd word , anders zit je met een koudebrug .....tenzij er buizen bestaan die geïsoleerd zijn .

Mits genoeg spouwankers zie ik geen probleem dat er veel minder stevigheid is , doorlopend is natuurlijk altijd steviger.

@buis tussen de muren : enkel bovenaan komt er een tap in een buis , als de aansluiting onderaan laag genoeg is kan je dit altijd controleren op lekken. Als de buis dan toch in de muur komt , dan kan dit perfect in een degelijke kunststof , die gaat mee tot het huis terug wordt afgebroken....

Ik vind het idd wel mooier zo dan op de muur , geen buis in t zicht is nog mooier......

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
6189 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dit wordt tegenwoordig bijna altijd gedaan zoals de architect voorstelt (behalve bij budgetbuw). Veel mooier.

het buitenspouwblad hangt met haken aan het binnenblad dat voor de dragende constructie en dus stevigheid zorgt. Het buitenblad draagt niet bij aan de stevigheid van het huis.

er is ook geen probleem met isolatie. De buis zit buiten de isolatieschil. Op die plek kan de spouw wel onderbroken zijn omdat de regenpijp wat dieper is dan de parementsteen, maar die spouw is op die plek ook niet nodig want daar zit geen steen die langs achter moet uitdrogen of waterdoorslag kan hebben.

ook voor onderhoud of reparatie is er geen probleem: je neemt die gevelkap af en je kan aan de volledige buis.

Is dus prima zoals de architect getekend heeft. Ik vrees dat uw aannemers weinig van moderne bouwtechnieken afweten, uw architect kan dus maar beter op heel regelmatige basis zeer geondige controlebezoeken uitvoeren.

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum

afbeelding van thomas_dhaese
Lid vanaf: 18/06/2014
1618 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bij ons was het ook voorzien om de buis in de gevel te leggen. Uiteindelijk niet gedaan...

Maar kan perfect zoals DIY hierboven al uitvoerig heeft uiteengezet.

Thomas
BLOG: 9070!