plafond/vloeropbouw huis jaren 50

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van WouterPotters
Lid vanaf: 16/12/2013
12 berichten

Hallo,

Ik ben eigenaar geworden van een prachtig, te renoveren, huisje, gebouwd medio jaren 50. Elektriciteit is nog steeds uit dezelfde tijd (oude bekabeling), ik vermoed dat ik alles tot en met de zekeringkast zal moeten vernieuwen. 
Op 1 circuit zit bovendien een kortsluiting wat maakt dat in zowat de helft van het huis geen stroom is of licht kan branden. Dus, alles eruit, van nul beginnen en nieuwe circuits voorzien. Moet toch gebeuren want er zijn zeer weinig stopcontacten. Ik kom van een huis met houten vloeren, waar de vloeropbouw eenvoudig was en elektriciteitsbekabeling tussen vloer en onderhangend vals plafond liep. Nu is het beton met een chapelaag, waarbij ik vermoed dat de bekabeling van het licht van gelijkvloers onder de chape ligt van het 1e verdiep.

Heeft iemand ervaring met zulke vloeren? Hoe werden deze destijds opgebouwd? Potten en balken?
Kan ik de oude chapelaag op het 1e verdiep uitbreken, nieuwe bekabeling trekken en opnieuw chappen? Zoja, moet die chape volledig weg of kan ik geulen slijpen, bekabeling erin en de chape weer dichtmaken (idem dito voor en gelijktijdig met sanitair)?
 

 

Reacties

afbeelding van josm
Lid vanaf: 04/06/2014
158 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Er zullen wel verschillende systemen gangbaar geweest zijn, maar één daarvan was met potten die ter plaatse verticaal opgemetst werden, zoals een muur. Tussen elke rij werd een wapeningsijzer mee ingemetst. Om de halve meter werd zo een muurtje gemetst, die elk een halve meter hoog waren. Na een week uitharden werden ze horizontaal gelegd.
Dat systeem is duidelijk te herkennen aan de voegen van een dikke cm rond alle potten.

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
10102 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Er waren inderdaad verschillende systemen, sommige met chape, sommige met een -gewapende- druklaag (die laatste kan je niet inslijpen of verwijderen zonder beneden alles te stutten en volledig te herdoen).

Is een verlaagd plafond op de benedenverdieping eventueel een optie?

 

TIP: als je dan toch aan het renoveren slaat, begin dan eerst met de schil: isolatie: muren isoleren, vloeren isoleren, dak isoleren, isolerened schrijnwerk en beglazing. Dit zijn dingen die erg moeilijk achteraf te doen zijn (vooral de vloer) zonder grote extra kosten. Ik begrijp dat je liefst eerst de binnenkant aanpakt, maar dat is echt de verkeerde volgorde. Vergeet daarbij ook de ventilatie niet, anders krijg je problemen met de luchtkwaliteit en schimmels binnenshuis.

Dankzij isolatie komen er plots ook heel wat mogelijkheden om leidingen weg te werken...

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk