• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Mogelijke stabiliteitsproblemen

Smettuh

Zeer Actief lid
Lid geworden
17 nov 2009
Berichten
2.171
Waarderingsscore
1
Punten
38
Er is een 'bouwcoordinator' die na het zien van onze plannen bij een verkennend gesprek zich zorgen maakt.

Sowieso moet ik nog contact opnemen met onze architect na het verlof maar ik wou toch al even wat meningen vragen.



Wat denken jullie bij het zien van volgend plan. De zorg is te zoeken bij de putrellen waar de volwaardige bovenverdieping + houten zolder op rust. Ook het grote raamoppervlak waar de bovenverdieping niet op rust lijkt onrealistisch voor hem. Hier tekent de architect een betonnenbalk van +- 6m.



Misschien enkele afmetingen en bijkomende info:

GLV 8.2 x 13.5

VDP 8.2 x 10.5

VDP vloer is met predallen en de zolder vloer is in hout.

De draagmuren lopen mooi door naar de VDP.



plattegrond%2bgelijkvloers.png
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
29.898
Waarderingsscore
2.465
Punten
113
kan perfect, boven raam komt (bijna) geen gewicht meer dus balk zal niet zo overdreven zijn, balk kan je daar best verankeren aan vloerplaat



balk boven keuken, kan maar toch beperkingen



eerste mogelijkheid : kolom ergens in het midden en alles is opgelost (metaal en rond om het mooi tehouden?) en dan kan 2e korte poutrel ook vervallen en plaats je een korte poutrel in de warse riching tussen keuken en living



2e mogelijkheid : in buitenmuur van verdieping plaats je GEEN raam of deur tot op de grond : dus terras niet bereikbaar en dan een omgekeerde balk = boven de vloerplaat, waar normaal de snelbouwstenen komen (archiklusser maakte ooit een schets van zoiets, zoek maar eens op forum)





vergeet ook niet : onder oplegpunt van poutrels altijd verdeelbalk in beton



voor verdieping : gevelsteen op perinsul zetten om geen koudebrug te krijgen
 

Smettuh

Zeer Actief lid
Lid geworden
17 nov 2009
Berichten
2.171
Waarderingsscore
1
Punten
38
Spijtig dat de architect dit niet vermelde, lijkt mij toch iets dat de architect moet weten zonder dat er reeds een studie is gemaakt. (die studie komt er trouwens)



De bouwaanvraag is al een paar maand binnen, kan dit invloed hebben op het goedkeuren van de vergunning?



Optie 2 is niet mogelijk, het zal optie 1 worden.

De paal in 't midden zien we wel niet zitten gezien de indeling, ter hoogte van de draagmuur tegen het eiland dan weer wel.



Studie zal dan wel uitwijzen of door het dwars leggen van een 2de poutrel die korte poutrel weg mag.



Van zoiets krijg ik eigenlijk zin om een nieuwe aanvraag in te dienen maar weer 1000den euros opleggen is het me niet echt waard .. en zo'n metalen paal kan nog wel mooi zijn zeker.
 

AWL

Lid geworden
22 okt 2008
Berichten
207
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik zou gaan voor de paal ter hoogte van keukeneiland.

Een beetje schrijnwerker/keukenplaatser weel die wel weg te werken.

Je zou versteld staan wat ze met mdf allemaal kunnen :eek:
 

AWL

Lid geworden
22 okt 2008
Berichten
207
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik zou gaan voor de paal ter hoogte van keukeneiland.

Een beetje schrijnwerker/keukenplaatser weel die wel weg te werken.

Je zou versteld staan wat ze met mdf allemaal kunnen :eek:
 
Lid geworden
12 feb 2007
Berichten
1.251
Waarderingsscore
0
Punten
0
Tja als je ramen tot de grond hebt op het verdiep zal dit inderdaad niet zomaar gaan. Maar mogelijk kan je nog bvb een HEM360 of HEM400 langs onder een 10 of 15-tal cm laten uitsteken. Die moet je dan wel in een vals plafond wegwerken; maar dat kan zowieso handig zijn voor afvoer dampkap en spotjes.



Ik zou toch niet zomaar toegeven en voor de paal gaan. Alhoewel dat natuurlijk de goedkoopste oplossing is vind ik het wel een aanzienlijke minderwaarde voor een mooie open ruimte. Zie er in elk geval op toe dat de optie ook echt bestudeerd wordt want als je het over bouwcoordinator hebt dan denk ik richting sleutel-op-deur en die gaan dikwijls nogal snel voor de gemakkelijke en snelle standaardoplossing
 
Lid geworden
21 sep 2009
Berichten
2.749
Waarderingsscore
7
Punten
0
Persoonlijk vindt ik zo'n plan een beetje vreemd.



Die balk in de keuken, eetplaats moet naar onder (want als je geen deur naar dat terras steeks, lijkt het me weinig nut te hebben. Ik meen ook een deur te zien op je rendertje bij je naam). En als je daar nu een kolom onder plaatst of niet dat vormt een duidelijk zichtbare lijn in die ruimte die, als je beneden bent, absoluut vreemd lijkt (tenzij je dus over gans de leefruimte en keuken een verlaagd plafond gaat voorzien om die balk weg te moffelen).



Technisch kan alles wel, he. Een dik, zwaar profiel kan veel opvangen. Maar ik snap gewoon niet dat een architect niet meer zorgt dat lijnen onder- en bovenaan beter op elkaar aansluiten. Een zware draagbalk midden in je eetplaats en een kolommetje, net daar waar je een raam steekt... :roll:



En dat er op die balk boven dat raam niet veel gewicht komt, ben ik niet zo zeker van... door de getekende balk tussen eetplaats en zitruimte lijkt de vloer me in vertikale richting te dragen (wat ergens wel logisch is gezien de breedte van 8,2m)...

Zal geen kwestie zijn van balk aan vloerplaat te verankeren, maar plafond dat op balk steunt...
 

Smettuh

Zeer Actief lid
Lid geworden
17 nov 2009
Berichten
2.171
Waarderingsscore
1
Punten
38
Gisteren naar de architect gebeld die in zijn strandstoel mij de nodige uitleg heeft verschaft.



En toeval of niet hij zegt wat jij zegt jacqplafond. Bouwcoordinators gaan in dergelijke gevallen snel de gemakkelijkste weg bewandelen.

Het is inderdaad een soort van SOD firma die winddicht wil bouwen met wat extra vrijheid naar leveranciers toe. Maar 95% kans dat we het gewoon bij een aannemer houden hoor.

Enigste voordeel is dat hij dit jaar nog kan starten en we van het BTW voordeel deels kunnen genieten.



Wat wij dus moeten doen is een stabiliteitsingenieur inschakelen zodat ze op hun 2 oren kunnen slapen.



We hebben trouwens 1 raam dat toegang geeft tot het dakterras, daar heeft hij reeds een aardige overstap voorzien, maar het kan zijn dat we de overstap nog wat gaan moeten verhogen.



Paal is sowieso uitgesloten, 't zou een nieuwe bouwaanvraag worden dan.



Hopelijk gaat mij dit niet al te veel gaan kosten, de architect sprak van een meerkost van +- € 1500. Nam wsl net een zipje van zijn mojito.

Had ik de kennis die ik nu had had ik wsl gewoon dat dakterras achterwege gelaten ..



Niet helemaal tevreden, als je uitdrukkelijk tegen een architect zegt dat er toegevingen mogen gebeuren ten goede van het budget zou je toch verwachten dat je hier wat meer input rond krijgt.
 
Lid geworden
12 feb 2007
Berichten
1.251
Waarderingsscore
0
Punten
0
1500 euro zal je inderdaad al snel kwijt zijn hoor. Dat is een flinke joekel staal die dan ook nog eens geplaatst moet geraken. Beton zal wel wat goedkoper worden maar dan spreek je al snel van een balk van 80 cm hoog dus dat zal niet lukken als het dak toegankelijk moet blijven.



Ik ben het met binnenkort eens dat zo'n grote overspanning niet ideaal is, maar ik neem aan dat de architect het zo gedaan heeft om het bouwvolume te optimaliseren naar de toegestane bouwdieptes en misschien beperkte breedte van het perceel ?



Stabiliteitsstudie door een onafhankelijk ingenieur lijkt me zeker zijn geld waard te zijn, dan sta je sterker tov de aannemer en zijn zij ook gerustgesteld m.b.t. aansprakelijkheid.
 

Smettuh

Zeer Actief lid
Lid geworden
17 nov 2009
Berichten
2.171
Waarderingsscore
1
Punten
38
Hij heeft toch meermaals laten vallen dat 8.2m langs de smalle kant was.



Lengte mag maximum 15 en boven 12.



De grote oversteek is onze 'schuld', wij hebben gevraagd achter een L vormige open ruimte en allemaal recht toe recht aan .. misschien had hij ons gewoon dat dakterras moet afraden.



Paar maand terug zag dit er in mijn ogen een goedkope constructie uit, maar ik heb het gevoel dat ik voor een stuk fout ben.



Edit: Lijkt mij ook bizar dat die balk in zitruimte boven dat ononderbroken raam van 360cm uitkomt. Dat is toch om problemen vragen? Wil dit zeggen dat we daar een niet symetrische onderbreking gaan hebben? Of wordt er een serieuze betonnenbalk boven het raam gegoten waar de poutrel dan nog eens op rust?
 
Lid geworden
29 mrt 2009
Berichten
100
Waarderingsscore
0
Punten
0
Wij hebben een overspanning van 10m, waar ook de buitenmuur van de verdieping op rust. Onze poutrel is 11m lang, een HEA220, omdat we hem ook ondersteunen op 1/3 van de lengte.Zonder de extra kolom zou hij veel dikker en sterker moeten zijn en dat zou in ons verdiep voor problemen zorgen. We gaan de kolom vierkant afwerken en voorzien van indirecte verlichting, zo geeft hij een heel speciaal effect aan onze living en is het niet zomaar een stomme paal.
 

Smettuh

Zeer Actief lid
Lid geworden
17 nov 2009
Berichten
2.171
Waarderingsscore
1
Punten
38
En wist je op voorhand dat er een paal ging komen?



Er is niks mis mee een paal als je hier iets mee kan of wil doen. Maar wij hebben dit niet voorzien en willen dit helemaal niet.



Maar ja, stel dat de paal echt de beste optie is, wat moet ik zeggen tegen de architect, je had mij dit moeten zeggen, teken mij nu maar een nieuwe bouwaanvraag voor een zacht prijsje? :p
 
Lid geworden
21 sep 2009
Berichten
2.749
Waarderingsscore
7
Punten
0
Ik zou nu ook niet meteen beginnen panikeren, hoor.

Als je architect zegt dat dit voor zo'n 1500 euro op te lossen is, lijkt me dat nu niet echt een drama...



Kolom in die open keuken zou ik nooit willen. Past daar gewoon niet (is niet logisch als je op benedenverdieping bent).



Soms volgen bepaalde stappen zich op in het ontwerpproces, waardoor er uiteindelijk misschien niet de meest ideale (goedkoopste) oplossing naar voor komt. Als het plan en de indeling is zoals je wil, zou ik me er niet te veel van aantrekken... Gewoon voor gaan.



ps: paal is niet altijd de beste oplossing, hoor. De balk zal altijd een stuk minder zwaar worden, maar je moet wel de paal zelf ook zetten (en afwerken), he...
 
Lid geworden
12 feb 2007
Berichten
1.251
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik zou niet beknibbelen op de ruwbouw hoor. 1500 euro is toch niet zo veel, in de afwerking zal je veel meer geld spenderen aan dure ditjes en datjes; maar die paal zal je blijven storen ook al bekleed je 'm met bladgoud ;)



Trouwens dergelijke overspanningen worden wel meer gedaan, bvb in rijwoningen is die configuratie schering en inslag
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
29.898
Waarderingsscore
2.465
Punten
113
jacqplafond wrote:
Ik zou niet beknibbelen op de ruwbouw hoor. 1500 euro is toch niet zo veel, in de afwerking zal je veel meer geld spenderen aan dure ditjes en datjes; maar die paal zal je blijven storen ook al bekleed je 'm met bladgoud ;)



Trouwens dergelijke overspanningen worden wel meer gedaan, bvb in rijwoningen is die configuratie schering en inslag



maar daar geen verschuiving van ene buitenmuur tov een andere (verdiep er boven
 

archiklusser

Gewaardeerd lid
Lid geworden
20 sep 2007
Berichten
7.958
Waarderingsscore
125
Punten
63
Die balken en palen in de woonkamer is mij een gruwel... een paal erbij naast het keukenblok moet ik ten sterkste afraden omdat je leefruimte hiermee optisch drastisch verkleind wordt en in de praktijk ook nog eens flink in de weg gaat staan. In plaats daarvan kun je ook kiezen voor de duurdere predallen waarbij je in één keer de 7,50m¹ overspant en flinke lijnlasten uit de bovenbouw in de dikte van de vloerplaat kunnen worden opgevangen, dus geen zichtbare balken en zeker geen kolommen, ook niet in het zijraam. In de breedplaatvloer kunnen vele voorzieningen worden opgenomen zoals constructieve balken/uitkragingen, ventilatie, elektra, binnenriolering, verwarming/koeling waardoor de vloer afgewerkt kan worden met een dunne chape (30-50mm).



De meerprijs van predallen valt heel erg mee als je bedenkt welke bijkomende kosten je hebt bij de 'ouderwetse' constructiemethode: fundering puntlasten, stalen kolommen en balken, betonsloffen onder oplegging poutrellen, brandwerende afwerking kolommen/balken, dikkere chape.
 
Lid geworden
23 jan 2009
Berichten
222
Waarderingsscore
0
Punten
0
archiklusser wrote:
Die balken en palen in de woonkamer is mij een gruwel... een paal erbij naast het keukenblok moet ik ten sterkste afraden omdat je leefruimte hiermee optisch drastisch verkleind wordt en in de praktijk ook nog eens flink in de weg gaat staan. In plaats daarvan kun je ook kiezen voor de duurdere predallen waarbij je in één keer de 7,50m¹ overspant en flinke lijnlasten uit de bovenbouw in de dikte van de vloerplaat kunnen worden opgevangen, dus geen zichtbare balken en zeker geen kolommen, ook niet in het zijraam. In de breedplaatvloer kunnen vele voorzieningen worden opgenomen zoals constructieve balken/uitkragingen, ventilatie, elektra, binnenriolering, verwarming/koeling waardoor de vloer afgewerkt kan worden met een dunne chape (30-50mm).



De meerprijs van predallen valt heel erg mee als je bedenkt welke bijkomende kosten je hebt bij de 'ouderwetse' constructiemethode: fundering puntlasten, stalen kolommen en balken, betonsloffen onder oplegging poutrellen, brandwerende afwerking kolommen/balken, dikkere chape.



Ben het deze keer helemaal eens met archi! Die stalen kolommen in huis zouden ze moeten verbieden, terwijl er gewoon hele simpele oplossingen zijn zoals archi aangeeft. Met zwaardere HEB balken en breedplaatvloeren zouden er heel wat huizen in Belgie woonvriendelijker zijn.



mvg kevin
 

Saurus

Lid
Lid geworden
14 aug 2007
Berichten
863
Waarderingsscore
0
Punten
16
Andere mogelijke oplossing is het gebruik van voorgespannen welfsels.

Zal wellicht ook een flinke duit kosten, maar alles is beter dan een lelijke kolom in uw keuken.
 
Lid geworden
23 jan 2009
Berichten
222
Waarderingsscore
0
Punten
0
Persoonlijk denk ik dat die flinke duik wel mee zal vallen. Leveren en plaatsen van Kolommen is namelijk ook niet gratis he. En het is net wat je zegt, dan ben je van die lelijke dingen af in uw woning :D



mvg kevin
 

mathias1

Lid
Lid geworden
4 mei 2009
Berichten
648
Waarderingsscore
4
Punten
18
ofwel werk je met voorgespannen welfsels, ofwel met predallen: maakt niet uit.



Ik zou zowieso gaan voor een draagrichting van links naar rechts.



De poutrel in de living moet dan enkel maar de gevel van de 1e verdieping dragen. Hoogte van deze poutrel kan je gelijk nemen aan de dikte van je betonnen vloer (predallen + druklaag). Kom je er niet in belasting met 1 poutrel, dan kom je er zeker met 2 naast elkaar. De balk aan de keuken is dan overbodig.



Beste is om de zoldervloer dan ook van links naar rechts te laten dragen.



voorgespannen welfsels van 15+3 kunnen al een nuttige belasting van 4kn/m² aan voor een overspanning van 7,5
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan