• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Gevelplint: Cementeren of kalkmortel onder DIBA? Welke samenstelling?

Makita

Lid
Lid geworden
12 apr 2011
Berichten
476
Waarderingsscore
0
Punten
16
Hi iedereen,

Ik ben van plan om zelf een gevelplint te cementeren maar na mijn speurwerk op het forum ben ik tot de vaststelling gekomen dat cementeren net een dom idee zou zijn en dat kalkmortel the way to go is ... (De feedback van Charel gaf me hier het vertrouwen in). 
good.gif


Aangezien elke situatie anders is wil ik bij deze toch graag even ons project uit de doeken doen: 
  • Er moet doorgepleisterd worden onder en boven de DIBA (niveauverschillen langs de binnenzijde).
  • De cementering/pleistering zou gedeeltelijk in aanraking komen rechtstreeks met gras/bloemen.
  • Er is één stuk dat bijna 2 meter hoog moet gepleisterd worden (verlaagd stuk).
  • Ik zou de plint nadien graag schilderen in een egaal kleur (hier zal ik waarschijnlijk dampopen verf moeten gebruiken).
  • De huidige bakstenen zijn vuil van aarde en zou ik voorbehandelen door af te spuiten met de hogedrukreiniger. 

Welke vragen heb ik nog voor ik van start kan gaan:
  • Welke samenstelling en producten moet ik exact gebruiken? Ik zag hydraulische kalk (trasskalk) in andere topics maar geen samenstellingen.
  • Hoeken: in alu of kunststof neem ik aan?
  • Mag ik dik pleisteren of best zo dun mogelijk? Ik dacht dat het wel mooi zou zijn mocht de plint een centimeter verder uitsteekt dan de gevelsteen. Ik zou deze recht afwerken.

Alvast bedankt voor jullie hulp!
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
Uw bepleistering zal sowieso een vochtbrug vormen tussen de muur onder de diba en de muur er boven. Binnen zou dit hoegenaamd niet mogen, buiten kan dat minder kwaad, je zal enkel merken dat het vocht uit de ondergrond soms hoger zal opstijgen.

Ik zou wel de open voegjes net boven de diba ook bij de bepleistering open laten.

Trasskalk is prima hiervoor, je gebruikt het in een samenstelling van ongeveer 1 deel kalk op 2 tot 3 delen rijnzand. Een dikte van 1 cm is geen probleem.

Je kan meerdere soorten hoekafwerkingen hiervoor gebruiken, zelf zou ik dat doen zonder hoekstukken, enkel het scherp van de hoek wat afronden.
 

Makita

Lid
Lid geworden
12 apr 2011
Berichten
476
Waarderingsscore
0
Punten
16
Bedankt voor het advies Charel! Het gaat om een volsteense muur die ik zelf onderkapt heb. Hier zitten dus geen stootvoegen in.  Er is dus ook geen sprake van een binnen- en buitenspouwblad. Ik kan misschien wel kijken om een drainage te plaatsen onder het maaiveld als dat zou helpen. 

 

Voor zover ik kan zien geeft die kalkpleister wel sterke verkleuring als het nat is. Valt dit beter mee als je dit schildert met dampopen verf of is dat niet aangeraden?

 

Ik weet niet of dergelijke samengestelde producten in aanmerking komen of ik beter op zoek ga naar het pure product en zelf meng:

https://www.ecobouwmaterialen.be/cat_.php?hcat=Muurbezetting&hc=2&cat=Traskalkpleister&cc=2

 

 
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
In het geval van een volle muur gaat die vochtbrug weinig verschil maken, de muur zal wellicht meer vocht opnemen door regeninslag dan door opstijging vanuit de ondergrond.  Daarom is het ook van belang dat die buitenmuur ook boven de plint in goede staat is en dat het vocht slechts oppervlakkig kan indringen.

Ik denk dat die trasskalkpleister van Tubag een goed product is maar niet beter dan een eigen eenvoudige mengeling van zand en trasskalk, wellicht ook 4  maal duurder.

Van een storende verkleuring heb ik bij vorige projecten eigenlijk nooit veel gemerkt.

Als die grijze kleur de bedoeling is dan zou ik hier geen verflaag opzetten. Dat kan eventueel later altijd nog.

Je kan wel een variatie in pleisterkleur maken door een anders soort zand te gebruiken zoals bijvoorbeeld gele zavel of wit zand en dit combineren met witte hydraulische kalk ipv trasskalk.

 

Zo kan je gaan naar een vuilwitte pleister, een okerkleurige pleister, een grijze pleister en alles wat daartussen zit. 

Je zou ook pigment kunnen toevoegen aan een menging van wit zand met witte kalk (geen ervaring mee).
 

Makita

Lid
Lid geworden
12 apr 2011
Berichten
476
Waarderingsscore
0
Punten
16
Bedankt voor de feedback Charel! Ik wil uiteindelijk een betonlook die aansluit bij de prefab betontreden dus het mag zeker een grijstint hebben. De muur erboven werd hervoegd en geimpregneerd. Het grondwaterpeil is vrij laag en het is ook niet de regenzijde. Verwacht dus weinig problemen.

 

 

Eén vraagje nog: Gebruik ik gewassen rijnzand of zand van een bepaalde korreldikte? En de hoeveelheid water zal gewoon zijn tot het een papje wordt zoals metselspecie neem ik aan?

 

Verder gaat het ook om een toegankelijke zone. Kies ik dan beter voor een verhouding van 1 kalk en 2 zand of heeft dit niet veel invloed?

 

Leverancier: Onze bouwhandelaar verdeeld geen traskalk. Wel gebluste  supercalco. Een waardig alternatief of moet ik op zoek naar een andere leverancier? Ik ben van regio Zottegem.

 

 
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
Ik zou rijnzand 0,2 gebruiken, dat geeft na verharding de meeste sterkte.

Om te metselen met cement voegt men daar nogal eens mortelolie aan toe om de mortel wat smeuiger te maken. Bij een mortel met trasskalk gebruik je best geen toevoegingen, die zal door die kalk sowieso smeuiger werken.

Voor de hoeveelheid water zal je wat moeten experimenteren maar ongeveer zoals een metselmortel is meestal oké.

Om een gladder en meer gesloten oppervlak te krijgen kan je tijdens de droging de  muur nog bijschuren met bijvoorbeeld een houten blokje (een beetje zoals polieren). 

Een verhouding van 1 op 2 is misschien wat overdreven, de kans op barsten wordt hierdoor volgens  mij groter. Eén op 2,5 lijkt mij een goed compromis.

Liefst pleisteren bij overtrokken weer, bij een te snelle droging regelmatig benevelen.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan