• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Draagvermogen houten roostering

TomVDJ

Nieuw Lid
Lid geworden
5 mei 2009
Berichten
90
Waarderingsscore
2
Punten
8
De vloer van onze zolder ligt op een houten roostering. De vloer bestaat uit 18mm OSB3 platen. De afstand tussen de draagbalken is ongeveer 45 cm. De afmetingen van de balken weet ik niet exact. In bijlage wel twee foto's waarop de balken van het de zolder roostering min of meer te zien zijn.



We hebben op de OSB platen voorlopig een goedkoop vasttapijt gelegd, en zouden deze willen gebruiken als hobbyruimte / speelruimte voor de kinderen. Nu had ik graag eens geweten wat de belasting van deze roostering is. Ik ben niet meteen van plan om er een biljarttafel of waterbed te plaatsen, maar langs de kanten zou ik een reeks half-hoge kastjes willen zetten om boeken / CD's / speelgoed van de kinderen in op te bergen. Op termijn zouden we op het vasttapijt mogelijk nog laminaat willen leggen. Dit zal wel geen probleem zijn, maar ik had toch graag eens vernomen wat volgens jullie zo'n roostering aankan?
 

Bijlagen

  • Dsc_0054small.jpg
    Dsc_0054small.jpg
    80,6 KB · Weergaven: 1
  • Dsc_0057small.jpg
    Dsc_0057small.jpg
    39,7 KB · Weergaven: 1
Lid geworden
10 mei 2012
Berichten
278
Waarderingsscore
1
Punten
0
hoogte balken & overspanning?

Ik denk niet dat ge hoeft te vrezen voor enkele kastjes en dergelijke.
 

TomVDJ

Nieuw Lid
Lid geworden
5 mei 2009
Berichten
90
Waarderingsscore
2
Punten
8
Shibby;1858253 wrote:
hoogte balken & overspanning?

Ik denk niet dat ge hoeft te vrezen voor enkele kastjes en dergelijke.

Overspanning is nergens meer dan 4 meter (als ge bedoelt de maximale afstand tussen twee muren, binnen- en buitenmuren, op de eerste verdieping?). De hoogte van de balken zou ik een moeten nameten (als ik er op een stuk van de zolder nog aan kan), maar ik denk iets van een 20 cm.



Wat met laminaat later? Een vierkante meter quickstep weegt al gauw enkele kilootjes, dus een oppervlakte van 50 m² bedekken met laminaat gaat al gauw over honderden kilo's. Ik maak me waarschijnlijk onterecht zorgen (kan me niet voorstellen dat een architect, ingenieur van een bouwfirma dit verkeerd berekend, wetende dat die zolderruimte gaat gebruikt worden), maar better safe than sorry, zoals ze zeggen...
 
Lid geworden
10 mei 2012
Berichten
278
Waarderingsscore
1
Punten
0
Nergens meer dan 4 meter? dan hoeft ge u weinig zorgen te maken. Ook voor uw laminaat :)



Als ge er ne jacuzzi van 2000l zou op plaatsen, dan misschien wel 2x nadenken ;)
 

tjay

Zeer Actief lid
Lid geworden
21 jun 2011
Berichten
8.688
Waarderingsscore
27
Punten
38
Ter referentie, hier kan je op p6 een overzicht vinden van gangbare balkenmaten en de overspanningen die ze in vloeren kunnen maken. Voor HOH40 en balken van hoogte +- 20cm schommelt de overspanning tussen de 3,5 meter en 4,5 meter (afhankelijk van de dikte van de balk). Men rekent in die tabel op een vloerpakket (ondervloer + laminaat) van +- 25 kg/m2 (0,25 kN/m2).
 

TomVDJ

Nieuw Lid
Lid geworden
5 mei 2009
Berichten
90
Waarderingsscore
2
Punten
8
Oud topic even naar boven halen met wat meer info. HoH van de balken is 45 a 47 cm. Balken zijn 35 mm op 220 mm. Grootste overspanning is op één plaats 4m, maar is op de meeste plaatsen 3m of 3m40.

Volgens mij mag dit geen probleem zijn om hier bureauruimte en speelruimte voor de kinderen van te maken? Iemand een idee hoe zwaar ik deze vloer kan belasten per m²? Kan bijvoorbeeld een archiefkast vol met gevulde mappen?

Als ik nu laminaat ga leggen, welke richting leg ik deze dan best? OSB ligt uiteraard dwars op de draagbalken. Leg ik de laminaat dan ook best dwars op de OSB platen (en dus zelfde richting als de draagbalken)? Of maakt dit op zich weinig uit?
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan