Balkon opnieuw betegelen

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Rampage1987
Lid vanaf: 29/06/2020
1 berichten

Recentelijk hebben we onze open terrasoverkapping (op een halve etage hoogte van de grond) laten vervangen door een woonveranda. De oorspronkelijke terrasoverkapping had een L-vorm, waardoor er een soort (overdekt) balkon ontstond (waar zich ook de trap bevindt vanaf de veranda naar de achtertuin). Bij de nieuwe veranda hebben we gekozen voor een rechthoekige/langwerpige vorm, waarbij het originele overdekte balkon dus ineens niet meer overdekt is en nu echt een buitenbalkon geworden is. Onder dit balkon bevindt zich overigens de kelder van de woning.  

Nu de opbouw van de veranda voltooid is, willen we als volgende stap het balkon voorzien van nieuwe tegels en meteen een deugdelijke railing aanbrengen t.b.v. de valveiligheid. Het balkon was betegeld en aan de zijkanten afgewerkt met arduin. Dit arduin willen we behouden, maar de tegels willen we dus vervangen. De originele tegels zijn inmiddels verwijderd. Overigens kwamen hierbij een 3-tal van de arduinen strips los, die bevestigen uiteraard nog opnieuw. Zie de bijgevoegde foto's voor meer inzicht. 

De oorspronkelijke tegels lagen in een dun laagje chape, dit kwam mee los aangezien dit vast zat aan iedere tegel. Hieronder ligt een laag van 2-3 centimeter van wat ik denk stabilise is (het heeft veel weg van los zand met een geringe hoeveelheid cement erdoor en ligt aardig los, je kunt het met je handen uitnemen). Nu heb voordat ik hiermee verder durf te gaan naar aanleiding hiervan een aantal vraagjes:

  1. De originele tegels lagen zeker niet op afschot, waarschijnlijk was dit nooit nodig omdat de oorspronkelijke terrasoverkapping tot daar kwam en het dus nooit echt nat werd. Moet ik nu wel rekening houden met afschot bij het aanbrengen van nieuwe vloertegels omdat nu ineens van 'overdekt buiten' naar 'echt buiten' is gegaan?
  2. Moet ik deze laag stabilise laten liggen (of wat het ook is)? Of juist niet? Onder de 2-3 centimeter stabilise bevindt zich de betonplaat van de woning, heb ik al gezien. 
  3. Moet ik nu eerst een paar centimeter chape storten en dat ik vervolgens daar overheen tegel? Of dien ik juist te tegelen op het stabilise (eventueel aanvullen als de nieuwe tegel dunner is) en dan werken met bijvoorbeeld een mortelbed?

Reacties

afbeelding van Rampage1987
Lid vanaf: 29/06/2020
1 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Iemand? smiley

afbeelding van Caroto
Lid vanaf: 27/10/2019
710 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik kan niet op alles antwoorden, maar toch al dit.

Stabilise is dat niet, dat is gewoon zand. Chappe moet altijd dikker zijn dan enkele cm, dus zo wat bijwerken en prutsen is geen optie, dan kan je dat zand beter weghalen (is ook maar 5 minuten werk schat ik?) en ineens een deftige laag leggen.  Je moet het beschouwen als een gewoon buitenterras met een betonnen ondergrond. Daar vind je wel heel wat topics over.  

Maar het lijkt me wel een hele kleine oppervlakte. Heb je al eens overwogen om er helemaal arduin op te leggen? Dus een paar platen op maat laten zagen en die er volledig overleggen? Weinig werk, minder gedoe met water en vorst,.

Amateurke 2

afbeelding van JeroenDf
Lid vanaf: 21/01/2020
96 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Persoonlijk zou ik ook die oude laag weghalen. Veel werk is het niet en dan heb je een deftige ondergrond voor je nieuwe afwerking. Terwijl je dan toch bezig bent zou ik het wel in afschot leggen, bij voorkeur weg van de woning, op die manier voorkom je dat water kan blijven staan tegen de muur. Ter hoogte van die nieuwe arduin gaat dat niet direct een probleem zijn, maar bij je regenwaterafvoeren heb je een klein stukje muur en daar kan in het slechtste geval water in de muur dringen.

Let er wel op dat wanneer je die railing plaatst dat je deze verankerd op de betonplaat van de woning en niet enkel op die bestaande arduin die je wilt recupereren want anders loop je het risico dat in de loop der tijd de hele boel los komt en je weer opnieuw mag beginnen.