• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Waarom isoleren, isoleren en nog eens isoleren?

Lid geworden
29 apr 2013
Berichten
38
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik zit niet met de vraag, waarom moeten we isoleren. Maar ik vroeg me het volgende af.

Bij nieuwbouwwoningen heb ik al vaak hier gelezen om te isoleren, nog meer te isoleren, nog een beetje isolatie, hernieuwbare energie en tot slot nog wat extra isoleren.

Is dit gewoon om duidelijk te maken hoe belangrijk isoleren is, of wordt er effectief in verschillende stadia geïsoleerd? Ik ben nog een newbie in het nieuwbouw verhaal en vandaar mijn domme vraag. Ik ging er altijd van uit, zeer goed isoleren and that's it. Of wordt het echt in verschillende stappen gedaan? Ik kan er niet meer aan uit, aan bovenstaande uitspraken :eek:
 
Lid geworden
19 jan 2007
Berichten
637
Waarderingsscore
0
Punten
0
zeg eerst eens wat vind jij zeer goed isoleren?
 

Enk

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
23 mrt 2011
Berichten
9.421
Waarderingsscore
405
Punten
83
Er wordt in verschillende stadia geïsoleerd.

In eerste stadium voor/tijdens optrekken van de kelder

2e tijdens optrekken van de muren

3e tijdens dakconstructie

4e tijdens raamafwerking (rolluikkasten etc...)

5e tijdens allerhande prutskes (inpakken van uwe SWW boiler en sww leidingen, ...)

De bedoeling is dat je op uw dwarsdoorsnede van uw woning kunt rondgaan met een stift over uw isolatieschil en dat je die lijn op geen enkel moment hoeft te onderbreken om helemaal rond te gaan (ook niet efkes voor een paar cm)

Beantwoord dat uw vraag of zit er naast?
 
Lid geworden
29 apr 2013
Berichten
38
Waarderingsscore
0
Punten
0
Dat was exact wat ik zocht van antwoord Enk, dankjewel :)

Vanaf welk punt haalt extra isoleren niet meer uit (in dikte gezien dan)? Ik ga ervan uit dat je x aantal cm's kan steken van bepaalde isolatiematerialen en dat je geen "winst" hebt bij nog meer isolatie? Maar waar ligt die grens? Of is die er niet? Anders kan je theoretisch gezien tot 1m dikke isolatie gaan steken, maar dat wordt toch niet gedaan zeker? Of wel...
 

MarcMarc

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
20 okt 2012
Berichten
1.369
Waarderingsscore
361
Punten
83
Wanneer isoleren nog opweegt tegen de kosten hangt af van het warmteverlies. Warmteverlies wordt uitgedrukt in de "u" waarde. De u-waarde is het verlies in joule/seconde (Watt) per m2 bij 1 graad temperatuurverschil.

De u-waarde is gelijk aan 1/R met R de isolatiewaarde. Het effect op de afname van warmteverlies neemt dus af naarmate R groter wordt. Van R=0,5 naar R is 5 levert een verschil in verlies op van 1/0,5  - 1/5 = 1,8 W per m2. Ga je verder isoleren van R=5 naar R=10 dan is de extra energiebesparing nog maar 0.1 W per m2 (1/5 - 1/10).

Overigens gaat het niet om de dikte maar de lambda waarde van het isolatiemateriaal. Dikte in meter / lambda = R waarde. Bij een lambda van 0.040 haal je bij 10 cm een R waarde van 2,5. Pas je iets van resol toe met een lambda van 0,020 dan haal je met 10 cm een R waarde van 5.

Wanneer je een kosten baten analyse wil maken dan ga je werken met graaddagen. Graaddagen zegt iets over het aantal dagen dat er sprake is van de noodzaak voor verwarming met daarin verdisconteerd het gemiddelde temperatuurverschil tussen binnen en buiten.

Over een heel jaar gezien is het warmteverlies per m2 gelijk aan het aantalgraaddagen x het warmteverlies per seconde x 24 * 3600. Bij R=5 en 2000 graaddagen is het warmteverlies dan 2000 x 1/5 * 24 * 3600 = 34,56 Megajoule. 1kWh = 3,6 MJ dus het verlies per m2  is dan 9,6 kWh.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan