Vocht/condens tussen dampscherm en isolatie

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van JelleVD
Lid vanaf: 16/07/2019
1 berichten

Hallo daar

mijn vriendin en ik zijn aan het verbouwen/renoveren en zijn recentelijk op een serieus probleem gebotst ... 

We hadden onze livingruimte gestript aan de binnenkant en isoleerden van binnenuit, we plaatsten eerst de isolatie, daarna het dampscherm en daartegen Gyprocplaten. Nu zagen we dat onder deze Gyprocplaten allemaal water op de vloer lag. We hebben een deel hiervan verwijderd en zien nu dat er condens/vocht achter het dampscherm zit ... Maar dit enkel op sommige plaatsen en niet hoger dan 30 à 40cm vanaf de vloer. Het rare van de zaak is ook dat enkel de voorzijde van de isolatie, dus de kant waar deze afgewerkt is met Gyproc, kletsnat is. De kant van de muur en de muur zelf zijn helemaal droog. 

We hebben absoluut geen idee hoe dit komt of waar het vocht vandaan komt ... Heeft dit met condens te maken ...? 

De huidige vloerplaat is ongeveer 7 à 8 cm dik, maar ligt op de zavel en is voor de rest helemaal droog. De buitenmuur bestaat uit een dubbele gevelsteen daar ze destijds een nieuwe facadesteen hebben gezet. 

Is er iemand die ons hierbij kan helpen? 

De vloer zelf zouden we nog kunnen behandelen dmv een coating op te smeren die opstijgend vocht tegengaat. Maar de muren zelf zouden we liever niet opnieuw afbreken want alle Gyproc is al geplamuurd en schilderklaar ...
Iemand die een goede raad heeft?
Alvast bedankt!

Reacties

afbeelding van jan 007
Lid vanaf: 16/11/2018
2382 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

hoe oud is het huis? keldr aanwzig? stand grondwater?...

volle muren of met spouw? buitenzijde cementpleister aanwezig?geverfd? crepie...

waterkering aanwezig? 

.....

veel te weinig info,   mss foto's?

ik schat dat de muur licht vochtig zijn , door de muur af te sluiten en dus het vocht niet wegkan condenseerd het tegen je dampscherm (dit zal kouder zijn dan de muur zelf nu)

vrees enige oplossing alles verwijederen en je werk goed doen (kan je hier vragen hoe je dat best aanpakt) (isolatie binnen is zowiso al een slecht idee)

afbeelding van w.g.b.
Lid vanaf: 28/10/2008
4001 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Een ding is zeker. De temperatuur en de luchtvochtigheid aan de binnenzijde van die ruimte is  lager dan die van de buitenzijde. De vraag, waar kan dat vandaan komen zeker in deze toch wel warme periode.

Merk op dat met bouwen veel water wordt gebruikt. Bij het drogen trekt het vocht daaruit richting die van de lagere temperatuur.  Met slopen zou ik nog even wachten. De tijd geven om te drogen en ventileren en even  blijven monitoren.

afbeelding van JelleVD
Lid vanaf: 16/07/2019
1 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor de reactie en het goede advies! 

We blijven het opvolgen en hopen dat dit probleem snel opgelost raakt. 

 

 

afbeelding van art
Lid vanaf: 13/05/2009
922 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hoe is de isolatie (en welk soort isolatie) bevestigd aan de muur?

afbeelding van w.g.b.
Lid vanaf: 28/10/2008
4001 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Nog iets wat er aan de hand is. Een dampremmer is niet poreus dus het water slaat er op neer en bij veel condens gaat er water naar beneden lopen. Zijn er materialen droog of het lijkt of voelt het zo aan wil niet zeggen dat er geen vocht aanwezig is. Materialen die poreus zijn daar trekt het vocht in en materialen die niet poreus zijn daar ligt het vocht of  condens op en wordt dus zichtbaar. 

 

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
2503 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dit lijkt een geval van zomercondensatie... vocht in de muren wordt door de warme buitentemperatuur en/of directe zonnestraling naar binnen gedreven en gaat dan aan de binnenzijde tegen de damprem condenseren (zolang het binnen koeler is dan buiten).

Vraag is, van waar komt het vocht? Zie ook de eerdere vraag van Jan (we wachten nog steeds op het antwoord) ... Optijgend vocht, slagregen, muren eerst nog bezet alvorens te isoleren, ...

Hebben alle muren hier last van of enkel deze die directe zon ontvangen?

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9126 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Heb ik dat nu goed gelezen en zegt de TS dat de condens zich vormt op de kant van de leefruimte, niet binnen in de isolatie? Want dan weet ik in de huidige temperaturen echt niet hoe dat kan...

Het dauwpunt ligt al enkele maanden tussen 14 en 16 graden. Hoe krijgen ze die wand (of toch de 30cm boven vloerpas) zo koud? Niet thermisch ontkoppeld van onderliggende volle grond? Maar dan zou de vloer ook nat moeten zijn.

Binnenisolatie is echt niet simpel, daar zijn veel regeltjes en veel potentieel problematische bouwknopen, maar toch niet midden in de zomer?

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk