tuinhuis issoleren en 1 jaar als woning gebruiken.... hoe?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Stijn46
Lid vanaf: 01/12/2015
17 berichten

Hey allen,

Mijn vriendin en ik kochten een woning met veel verbouwingswerk...  Omdat de tuin groot genoeg is, hebben wij een tuinhuis van 6 op 7m op de kop getikt dat wij op een plateau zullen installeren. Wij hebben drie weken een plateau gegoten van 20cm dik en die voorzien van wachtbuizen en afvoer. Nu willen wij snel beginnen met de opbouw van dat tuinhuis en ben ik op zoek naar de juiste info over ISOLEREN. De planken zijn 4cm dik van het tuinhuis...

Je leest overal wel hoe je de R-waarde moet berekenen ahv de materialen maar: hoeveel heb je eigenlijk nodig?  Zijn er tips over het isoleren? Wij willen hier niet teveel geld aan spenderen maar liefst ook toch niet teveel kou lijden deze winter (we hebben een pelletkachel die we erin zullen zetten). We zijn er ons dus van bewust dat het ons wel iets zal kosten. Trekken we daar evt. iets van terug via die premie of geldt dat alleen voor ons 'echt' huis? Wink

Zijn we best met PUR-platen en zoja, hoe dik? Of moeten we eerder naar een rotswol... En hoe dik? We willen ook de vloer isoleren... heeft iemand tips qua dikte en qua materiaal? :/ 

Ik kijk echt uit naar jullie antwoorden, 

Stijn 

Reacties

afbeelding van aartwessels
Lid vanaf: 13/03/2014
3069 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Naja, een tuinhuis is van zichzelf nog wel behoorlijk geventileerd zullen we maar zeggen, en je moet er dus rekening mee houden dat het hout kan blijven ventileren na het isoleren, zodat het z'n vocht kwijt kan. Lijkt me dus dat je achter het hout eerst een luchtspouw moet hebben, dan een dampscherm, en dan isolatie en binnenafwerking. Ik dacht dat sommige harde isolatie mits goed geplaatst zelf ook een dampscherm vormen.

Het dak moet je natuurlijk ook isoleren, wellicht op een soortgelijke manier.

Je moet lijkt me ook rekening houden met vocht dat tussen de vloerplaat en de muren binnen komt. Daarvoor zal je toch een soort waterkering nodig hebben. Wellicht een laag kimblokken op de vloerplaat zetten, hier roofing tegen branden, en daarop pas het tuinhuis opbouwen? Dan kan je ook nog binnen een vloeropbouw met isolatie doen.

Wel een redelijk forse investering voor een tijdelijk onderkomen lijkt me. Een woonunit kopen, en deze na de bouw verkopen kost uiteindelijk minder denk ik.

Volg ons bouwblog!

http://onsnieuwehuis.be

 

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
8028 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Heb je in je buurt geen Chalet center? Daar staat binnen in de bureau een voorbeeld van de wandopbouw bij een blokhut. Alé, hier in Lokeren toch.

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van tjay
Lid vanaf: 21/06/2011
10977 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Pelletkachel in een tuinhuis? Hoe zit dat met rookgasafvoer en toevoer van verse lucht? Als in dat klein kotteke iets foutgaat naar CO toe...  zeker goed over nadenken, niet overhaast te werk gaan.

Isolatie: tja... dat gaat een moeilijke worden. Moet het tegoei gedaan zijn zodat je het later kan recycleren? Dan moet een winddichting aanbrengen terwijl je het tuinhuis opbouwt (dus dampopen muurgevelfolie & onderdakfolie bv... enfin, of gewoon onderdakfolie ook op de muur want dat is typisch per 75m2 te kopen). Daar moet je dan toch minstens een centimeter of 10 isolatie achter plaatsen (zijn de balken van het tuinhuis hierop voorzien? ga je uitdikken?) en dan langs de binnenkant er een dampscherm tegen.

PUR platen gaat ook, maar daar kan je geen afwerking tegen bevestigen (PUR langs buitenkant constructie) of stopcontacten (PUR langs binnenkant)... is ook zeer fragiel, daar kunt ge langs de binnenkant niet zomaar op vertrouwen... om er dan nog OSB voor te zetten, dat wordt een heel duur wandje...  

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9842 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

muren:

* houten wanden: die moeten geventileerd worden. De isolatie mag dus zeker niet tot tegen het hout komen langs de binnenkant
* isolatiediktes niet overdrijven: tot voor enkele jaren moest in een dak al maar 8cm PIR om een premie te trekken. Met een PIR-plaat van enkele cm zal je al zeker geen koud hebben. Om zo'n kleine ruimte te verwarmen met zo weinig muuropp en zo weinig glas: de warmteverliezen zullen klein zijn (ook al is het wellicht enkel glas), de besparingsmogelijkheden met dikke isolatielaag dus evenredig klein.
* Ik zou gaan voor een harde PIR-plaat, 4 tot 6 cm dik. Geen dampscherm nodig (de houtplaten zijn geventileerd, er zal weinig tot geen condens op komen.)
* Afwerken met OSB (dat fungeert op zich al grotendeels als dampscherm)
* elektriciteit in opbouw

dak: 
* ik zou liever geen PUR/PIR maar een onbrandbare wol boven mijn hoofd hebben.
* geen spouw nodig
* wel dampscherm 

vloer:
* harde PIR platen met klikparketje eroverheen?

Opmerkingen:
* GOED VENTILEREN!!!
    zorg voor permanente openingen waarlangs steeds verse lucht binnen kan.
    in zo'n kleine ruimte ga je dat wellicht toch als tocht ervaren
* pelletkachel: zorg voor luchtaanvoer van buitenaf voor de verbranding!!
   zoals eerder gezegd: het kleinste mankement naar CO betekent jullie einde in zo'n klein hokje.
* inderdaad goed onderbreken naar opstijgend vocht toe
* tuinhuisjes hebben meestal enkel glas. Je zal daar dus serieuze condens tegen krijgen. Voorzie alvast een opvanggoot, of laat dubbel glas steken

* zal niet goedkoop zijn als tussenoplossing.
   6 maanden huren kost ook maar 3600 euro, en je moet niet de hele tijd op 1 meter van elkaar leven

 

 

 

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
10181 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

buiten het feit dat het heel wat moeite en geld kost, is het in vele gemeentes ook verboden om dat te doen (in een wwonunit/garage/tuinhuiswonen)

afbeelding van jvd30
Lid vanaf: 22/10/2007
2378 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Is er in de te verbouwen woning geen ruimte waar je tijdelijk in kan wonen? Vrees dat je veel tijd en geld in je tuinhuis gaat steken dat je liever voor je verbouwing gebruikt.

afbeelding van fiekesof
Lid vanaf: 14/07/2007
227 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Kan je tijdelijk niet inwonen bij iemand?

Wij zaten met hetzelfde probleem.We gingen onze woning verkopen (te groot geworden om te onderhouden) en een kleinere woning opnieuw bouwen.

Huren was financieel gezien geen optie.

Wij wonen nu sinds november 1 jaar in bij mijn vader.En 19 december vertrekken we naar ons nieuwe huis.

Het was geen sinecure,zeker met 2 grotere dochters maar we hebben water bij de wijn gedaan Smile

afbeelding van Stijn46
Lid vanaf: 01/12/2015
17 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor de reacties. Hm, ik heb schrik gekregen om te verwarmen met een pelletkachel... :/ Hoe zou ik kunnen vermijden dat we op een dag aan ons eind komen?  Waarop moeten we absoluut letten?

We gaan dit tuinhuisje blijven gebruiken later... er komt een sauna in en een klein keukenwandje met aangrenzend een terras. 't Zullen geen verloren kosten zijn ;-). 

Qua vloer: wij hebben een vloer gekocht (een keramische tegel) die zowel in het tuinhuis als op terras zal liggen. Zullen we dan eerst harde PIRplaten leggen en daarop chappen?

We zouden ons tuinhuis ook op een rij ytong-blokken zetten zodat het niet meteen op de betonplaat staat. We zouden dan ook met een waterkering werken bij die ytong-stenen...

In elk geval allemaal al bedankt om te reageren.

Verdere reacties zijn zeker welkom... Wink

Bedankt!

Stijn 

 

 

 

 

 

afbeelding van tjay
Lid vanaf: 21/06/2011
10977 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Rond het gebruik van verbrandingsketels bestaat er een hele wetgeving (denk aan gas en mazoutketels), je kan alvast daar wat inspiratie halen rond toevoer van verbrandingslucht, veiligheidsvoorzieningen (want dat staat meestal los van de brandstof). In alle eerlijkheid, ik zou er toch een kenner voor aanspreken... kwaliteit van de afvoer van rookgassen en toevoer van verse lucht zijn cruciaal... je wil ook geen zuurstoftekort creeeren... en je gaat ook geen toch willen creeeren, dus misschien moet je kijken of je de luchttoevoer kan verzekeren via een buis?

NB: het gebruik van verbrandingstoestellen in leefruimtes is denk ik de facto verboden voor gas & mazout... misschien toch eens kijken of je niet een paar euro meer uitgeeft aan isolatie, en dan bv. met een elektrisch chauffageke van 2000W gaat toekomen (hoewel me dat optimistisch lijkt met enkel glas, maar bon... )

Keramische tegels ... buiten ... op beton... er zijn er zich hier nu al een paar aan het opstressen (rustig luk, ademhalen... Biggrin ). Da's niet evident: beton laat geen water door, dus bij het minste lekje of beetje water onder die tegel -> vriesweer -> krak tegel of krak lijm. Ik kan uit ervaring meespreken, ik heb hier een betonnen trap met een of andere bucht binnentegel (vorige eigenaar), elke winter mag ik een tegel of 5-6 wegsmijten die losgevroren zijn... Anyway, op te lossen met afwateringsmatten etc etc... 

Dus uw voorstel voor opbouw is dan: beton -> pir plaat -> chappe? voor een tuinhuis?

Ik ben er redelijk zeker van dat ge nu VEEL geld gaat uitgeven (in vergelijking met iets tijdelijk huren, al is het maar ne leefcontainer), in de haast veel fouten gaat maken, en later opnieuw kosten aan uw tuinhuis gaat hebben om het tegoei te maken: gewoon die pelletkachel daar veilig geinstalleerd krijgen, al die kosten en miserie aan isolatie, wateraansluiting, elektriciteit, internet... ALS ze het al willen komen aansluiten in uw tuinhuis.  Ik zou toch echt meer en meer overwegen gewoon te huren... container... stacaravan kopen en doorverkopen... 

Als je er toch mee wil doorgaan, ondanks alles, zou ik voor de pelletkachel een professional raadplegen voor de rookgasafvoer/aanvoer (iemand die bv. ervaring heeft met kachels in caravans ofzo, en gene knoemmelaar van op de hoek van de straat), sowieso CO sensor en CO2 sensor en rookmelder hangen (en testen). En vooral ook eens goed nadenken over elektriciteit, water, internet, ... al tegoei navragen of dat allemaal mag op de gemeente (als men ontdekt dat je woont in je tuinhuis kan de pret snel over zijn)... ik denk dat je vooral van de administratie nu schrik moet hebben, en als dat in orde is, wakker gaan liggen over de rest van uw tuinhuis. Hou ons op de hoogte, dankuwel :).

afbeelding van janus wago
Lid vanaf: 05/12/2009
15469 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor de reacties. Hm, ik heb schrik gekregen om te verwarmen met een pelletkachel... :/ Hoe zou ik kunnen vermijden dat we op een dag aan ons eind komen?  Waarop moeten we absoluut letten?

Ook weer niet overdrijven, gewoon de verbrandingslucht van buiten nemen (bij sommige merken is dat sowieso aangeraden)

En zorgen voor een goede schouw (tot boven de nok)

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9842 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Sommige pelletkachels (het betere materiaal) hebben gedwongen afvoer met concentrische buizen (waarlangs zowel luchtaanvoer als rookgasafvoer gebeurt zoals vele condens-gasketels) en hebben een volledige gesloten verbrandingskamer.

In dat geval moet je eigenlijk met niet veel inzitten wat dat betreft.

Wat het prijskaartje betreft: als jullie dit later als sauna-ruimte willen gebruiken dan is het misschien toch al niet allemaal meer weggesmeten geld. Maar dan is het toch ook niet echt een tuinhuisje.

Wat dan wel weer meespeelt is vocht... in een dampdichte geïsoleerde ruimte.
Goed verluchten! (en daarmee bedoelen we niet: af en toe een raam open zetten)

Eigenlijk wil je gewoon een houten huis in je tuin zetten, want je wil chappen en tegelen en waterkering voorzien en isoleren en dampschermen steken, dubbel glas nodig, keukentje/douche, water en riolering, ventilatie. Dat is gewoon een klein huis.

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
10181 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Maar hoor eerst of het toegelaten is , zoals eerder vermeldt is dat meestal niet het geval.

afbeelding van teaser
Lid vanaf: 08/04/2009
2638 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Oorspronkelijk bericht geplaatst door Mario_

Maar hoor eerst of het toegelaten is , zoals eerder vermeldt is dat meestal niet het geval.

 

Zeg, we zitten hier wel in België he: natuurlijk mag het niet, maar wie trekt zich daar nu iets van aan Lol

afbeelding van K.B.
Lid vanaf: 19/02/2009
11832 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Oorspronkelijk bericht geplaatst door janus wago

Bedankt voor de reacties. Hm, ik heb schrik gekregen om te verwarmen met een pelletkachel... :/ Hoe zou ik kunnen vermijden dat we op een dag aan ons eind komen?  Waarop moeten we absoluut letten?

 

Ook weer niet overdrijven, gewoon de verbrandingslucht van buiten nemen (bij sommige merken is dat sowieso aangeraden)

En zorgen voor een goede schouw (tot boven de nok)

 

Inderdaad ... voorzichtig zijn ... alles overdenken  ..; boekje van kachel lezen voor je hem aansteekt ...

maar ook niet echt gaan overdrijven ...

Zorg zeker voor enige CO detectie ...   het is niet gevaarlijker dan de kolenkachel die bij onze grootouders stond .... ( en die hadden meestal een kanarie als detector ... dergelijke gele detectoren  zijn behoorlijk stil als er 's nachts iets fout loopt)

 

k.b.

afbeelding van Stijn46
Lid vanaf: 01/12/2015
17 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dag allen, 

Bedankt voor jullie reacties. Intussen hebben we te horen gekregen dat onze  dakdekker de 4de januari start met de nieuwe dakbedekking van ons huis waardoor we sterk overwegen om meteen op zolder te gaan wonen en die te isoleren.. Zo vermijden we de aankoop van een pellet-kachel en zullen we ons tuinhuis waarschijnlijk gewoon plaatsen zonder teveel te isoleren. 't Enige dat we wel zullen doen, is de vloer al leggen (keramische tegel). 

Onze chalet zal ik op KIMBLOKKEN zetten om een koudebrug bij aansluiting muur op plateau te vermijden (als we het later nog isoleren....). Zijn alle ytongblokken ook kimblokken? Dat is me niet meteen duidelijk. 

Hoe zouden jullie de beton uitvlakken om PURplaten op te leggen? Op die PURplaten zou ik dan chappen waarna ik mijn vloer zal leggen.  

Stijn