Spouwmuur isolatie niet mogelijk

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Lacher
Lid vanaf: 18/04/2017
31 berichten

Hallo,

Wij hebben onlangs een huis gekocht dat gerenoveerd dient te worden. Voor en achtergevel hebben een spouw van 7cm en zijgevels 5cm.

We hebben een isolatie firma laten komen die PUR spuit, en die gaf aan dat spouwmuurisolatie niet mogelijk is bij ons. De voorgevel en één zijgevel zijn bekleed met geglazuurde steenstrips bovenop de bakstenen buitengevel. Hij zei dat de steenstrips op lange duur zouden barsten en kapotgaan door het vocht dat er achter vast komt te zitten.

Achtergevel en andere zijgevel zijn gevoegd op basis van zavel. Dat zou ook teveel vocht opnemen waardoor daar ook schade zou komen. Hij zei dat de enige mogelijkheid was, om crepi of dergelijke te plaatsen en tegelijkertijd de spouw te isoleren. Dat is dan mogelijk omdat er een waterwerende laag op voorgevel is. Dit was wel het advies van een bedrijf dat enkel PUR isoleert, en zelf ook crepi plaatst. Ik trek zijn advies zeker niet in twijfel, maar wil de mogelijkheden toch nagaan.

Ik vroeg mij af of er toch mogelijkheden waren om de buitengevel zo waterafstotend te maken zodat spouwmuurisolatie toch nog mogelijk is?

Wij denken momenteel aan binnenmuurisolatie, omdat buitenmuurisolatie veel te kostelijk zal zijn. Hij gaf een prijs van +- 120€/m2. Liefst van al isoleren we onze spouw, daarom deze vraag.

 

Alvast bedankt.

Reacties

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
10640 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Al eens een andere firma laten komen ? PUR zou ik niet nemen.

afbeelding van semo
Lid vanaf: 11/07/2011
1234 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Inderdaad eens een andere firma laten komen die werkt met minerale wol of eps of...

Ik weet niet in welke mate de geglazuurde stenen een rol spelen - geschilderde gevels vormen bijvoorbeeld ook problemen naar dampopenheid.

afbeelding van tjay
Lid vanaf: 21/06/2011
10977 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik denk inderdaad dat de spouwmuur isoleren hier moeilijk is. Het vocht kan totaal niet weg (door bakstenen gaat het gewoon traag). Eens de spouw gevuld is ga je deze ook winddicht afsluiten (geen trek door isolatie) waardoor de ventilatie van de spouw, die nu voor het uitdrogen zorgt, niet meer mogelijk is.

Waarschijnlijk kan je onder heel specifieke omstandigheden er mee weg geraken (bv. damprem aan de binnenkant van de muur, ventilatie om dampdruk teverminderen, luchtdichte maar dampopen folies om spouw af te sluiten, ...) maar daar gaat geen enkele vulfirma, die alleen bandwerk doen, zich aan wagen.

Mijns insziens is de enige deftige manier om dit op te lossen de gevelsteen afbreken, dan isoleren en afwerken naar keuze (crepi, nieuwe gevelsteen, gevelbekleding, ...). En dan te bedenken dat er nog nieuwbouwen met dat soort steen gezet worden...

afbeelding van koebeest
Lid vanaf: 15/08/2009
1664 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Voor binnenisolatie zou ik ook goed oppassen voor het toe te passen. Hier een deftige folder met bespreking van de randvoorwaarden waar je op zal moeten letten:

https://www.vlaanderen.be/nl/publicaties/detail/binnenisolatie-van-buite...

Die geglazuurde stenen komen daar ook in voor als ik het me goed herinnen.

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
10097 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

tjay schreef:

Mijns insziens is de enige deftige manier om dit op te lossen de gevelsteen afbreken, dan isoleren en afwerken naar keuze (crepi, nieuwe gevelsteen, gevelbekleding, ...). 

Ik vrees dat dit de soort afwerking vanaf 120 €/m2 is waarover de TS het eerder had.

Maar naar mijn gevoel ook de beste oplossing.

Die geglazuurde tegels kunnen niet uitdrogen eens de spouw opgevuld is zonder spouwventilatie.

Mogelijks zijn wollen daar wel beter voor

 

Wat mij wel verrast is dat die firma voorstelde om de baksteen nog veel meer op te sluiten achter een crepi-laag. Of zou TS dat verkeerd begrepen hebben en werd ook het buitenblad afgebroken? Al lijkt me dat sterk voor maar 120 €/m2.

 

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van Lacher
Lid vanaf: 18/04/2017
31 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Idd, die €120/m2 betreft crepi bekleding met isolatie. Hij zei me dat de geglazuurde steenstrips er niet af moeten. 

Hij zei dat ik de spouw kan isoleren wanneer ik een regendichte laag op de gevel zet, en hij zei letterlijk, daarmee bedoel ik geen verf. Dus voor hem is het mogelijk als ik crepi laat plaatsen, omdat dat regendicht is en volgens hem geen kwaad meer kan.

Mijn voorkeur zou ook uitgaan naar crepi of nieuwe gevelsteen omdat dat zeker en vast de beste oplossing is, maar dat is veel te kostelijk. Grof geschat zitten we met 250m2 gevel zonder ramen aan af getrokken, wat alweer grof geschat uitkomt op +- 30 000€ in geval we crepi zouden nemen.

Koebeest ik ga de link deze week eens goed doornemen, want momenteel zie ik dat als mijn enige oplossing.