Isoleren buitenmuur aan binnenkant + spouwmuurisolatie

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van siskos
Lid vanaf: 25/12/2015
9 berichten

We zijn momenteel druk bezig met de renovatie van onze woning uit 1957, momenteel is er nergens iets van isolatie te bespeuren.
Dit merken we dan ook erg goed in het snel afkoelen van de woning als het buiten iets kouder wordt, we zouden graag daarom zoveel mogelijk willen isoleren waar het kan.
Er zijn al enkele offertes binnen om de spouwmuur (6 - 7 cm) te laten isoleren met EPS.
Nu ben ik momenteel ook bezig met het vernieuwen van de electriciteit en de verwarming, om het gemakkelijk te maken ga ik voorzetwanden zetten om deze leidingen in weg te werken.
Bij de buitenmuren had ik gedacht om tussen de metal stud profielen ook isolatie aan te brengen (5 cm?), maar nu lees ik veel over het mogelijk condenseren van vocht als je dit doet waardoor ik toch een beetje ben afgeschrikt om dit te doen.

Wel vind ik niet veel terug over de opbouw van spouwmuurisolatie EN isoleren aan de binnenkant van de muur, iemand tips?
Isoleren aan de buitenkant is helaas geen optie, onze woning ligt zonevreemd (vergund geacht) dus we mogen "bijna" niets wijzigen aan de buitengevel.

Reacties

afbeelding van Brecht S
Lid vanaf: 22/10/2014
277 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Misschien dat het condensatieprobleem kan worden opgelost door het juiste dampscherm te gebruiken? Op u-wert.net (Duits, maar ook Engelstalige vertaling op de site) kunt u misschien een simulatie doen? Ook bestaan er specifieke isolatiematerialen die vocht 'uit de muren trekken'. Misschien dat dat een oplossing is?

 

ik ken er niet veel van, ik ben gewoon luidop aan het proberen meedenken.

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
10370 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Persoonlijk zou ik alles in de bestaande muren inslijpen. Zou eerst wel de isolatieschil deftig aanpakken. 6-7cm in de spouw is al een hele verbetering. U zal dan ook al veel minder vermogen nodig hebben om te verwarmen.  Misschien vvw opteren ?

afbeelding van siskos
Lid vanaf: 25/12/2015
9 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Op de gelijkvloers komt inderdaad VVW, op de eerste verdieping (slaapkemers, bureau en badkamer) komen er radiatoren.

Voor deze kamers heb ik ook naar VVW liggen kijken maar niet echt een goede/gemakkelijke oplossing kunnen vinden omdat hier (bijna) geen opbouw mogelijk is. Als er iemand is die het toch gewaagd heeft en wat meer info heeft laat maar weten.

Net ook op u-wert.net even wat simulaties gedaan, als ik het zo bekijk zou doordat de isolatie in de spouwmuur zit daar ook het dauwpunt moeten zitten. Is dan een dampscherm niet nodig binnen? 

@Mario_ ik was eerst inderdaad ook vanplan om alles in de muren te slijpen maar aangzien het om een "gefaseerde" verbouwing gaat krijgen we soms (te)veel stof waar we het niet kunnen gebruiken (we blijven er ook wonen tijdens te verbouwingen). Daarom kiezen we momenteel liever voor voorzetwanden waardoor we dan wat extra kunnen isoleren.

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
10370 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

met vvw heb je eigenlijk de inertie van de massa (binnen de isolatieschil) nodig. Dit is de chape, maar ook u muren etc.

U woning zal langzaam opwarmen,incl de massa. Deze zullen dan de warmte vasthouden en geleidelijk aan terug afgeven aan de ruimte. Hierdoor zal je een constante aangename temperatuur krijgen, zonder dat de verwarming constant volle bak moet werken. .

afbeelding van tjay
Lid vanaf: 21/06/2011
10977 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dat condensatieprobleem bij isoleren langs de binnenkant heeft vooral te maken met het feit dat de buitenmuren kouder worden. Zonder isolatie is de temperatuur aan de binnenkant van de muur nu 20 graden (je binnentemperatuur) en aan de buitenkant van de muur bv. 0 graden (buitentemperatuur). Als je er isolatie plaatst langs de binnenkant, stop je bijna volledig de warmtestroom van binnen naar de muur, waardoor de hele muur zal afkoelen naar de buitentemperatuur van 0 graden. De temperatuursprong van 20 graden binnen naar 0 graden buiten zit dan in de isolatie, niet meer in de muur.

Koude muur... warme binnenlucht = condensatie.

MAAR ... in jouw geval zal er een geisoleerde spouw tussenzitten, waardoor dit probleem volgens mij grotendeels ge-elimineerd zal worden. De grootste temperatuursdaling zal immers over de spouwisolatie gebeuren... waardoor het risico dat de binnenkant van je muur heel koud zal zijn, bijna onbestaande is denk ik... 

De grootste fout die je denk ik kan maken is veel isolatie langs de binnenkant (want dan gaat de grootste temperatuurdaling weer over die isolatie zijn waardoor je muur weer kouder staat)... het zal een delicate balans zijn... gebruik inderdaad u-wert om de juiste balans te vinden... 

Dampscherm zal slechts gedeeltelijk een eventueel condensatieprobleem verhelpen, als de muur tussen binnentemperatuur en de spouw koud staat, dan zullen ook de vloer en de welfsels koud zijn en moet je die ook mee gaan inpakken... 

Ik zou beginnen met spouwmuurisolatie (bij wijze van spreken: VANDAAG) zodat je snel kan inschatten wat het effect op de buitenmuur is... 

Vloerverwarming... zal eveneens goed te bekijken zijn. Als die buitenmuur koud staat (zelfs met spouwisolatie), dan kan je daar VEEL warmte inpompen zonder enig effect... kunst zal echt zijn de massa (muren en vloer) binnen een voldoende geisoleerde schil te krijgen, anders ga je zot hoge temperaturen moeten gebruiken voor je vvw... 

Heb je hier ooit iemand met kennis van zaken naar laten kijken? Warmteverliesberekening? Is VVW echt een optie?

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
10370 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

ik heb ook vvw  met volle muren met een nageïsoleerde spouw van 5-6cm. Ik ben eer tevreden van de werking van de vvw .  Ik merk ook dat de slaapkamers op het 1e  en 2e verdiep steeds goed op temperatuur blijven met de radiatoren die amper lauw worden. Enkel op zeer koude dagen worden die effectief warm