• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Isoleren balkenvloer boven kelder/garage

Lid geworden
22 sep 2016
Berichten
15
Waarderingsscore
0
Punten
1
Dag allemaal,

ik ben een oud rijhuis aan het renoveren; mijn leefruimte ligt boven een (koude) garage en is momenteel niet geïsoleerd; de vloer bestaat momenteel uit balken (16cm hoogte) met daarop OSB-platen; op termijn zou er een plankenvloer boven op die OSB platen moeten komen.

 

ik heb een aantal vragen naar isolatie toe:

- welk materiaal gebruik ik best? Rotswol, glaswol, of iets anders? en zijn er merken die jullie aanraden voor goede prijs-kwaliteit, of maakt merk niet zoveel uit?

- welke dikte is optimaal?

- wat betreft dampscherm: heb ik een dampscherm nodig? indien ja, moet dit naar boven geplaatst worden (i.e. rakend aan mijn OSB-platen) of aan de onderkant van mijn isolatiemateriaal? als het dampscherm aan de bovenkant van de isolatieplaten moet liggen, wordt dit moeilijk (ik kan de vloer moeilijk wegnemen langs boven, dus moet ik dan in stroken werken tussen de balken? )

- moet ik mijn isolatiemateriaal helemaal tegen de onderkant van mijn vloerplaten duwen, of mag hier nog een spatie tussenzitten? en wat zijn de eenvoudigste methodes om ervoor te zorgen dat de isolatie niet naar beneden zakt?

- als ik later een plankenvloer leg op mijn OSB-platen, moet ik dan ook nog een soort van isolatie leggen tussen de OSB & de planken? kan ik in dat geval het dampscherm gewoon op de OSB leggen

 

alvast bedankt!

 

joris

 

joris

 
 

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
16.035
Waarderingsscore
4.939
Punten
113
dampscherm komt aan de warme kant, dus onder de OSB. Gelukkig is OSB al redelijk dampdicht van zijn eigen. Als je opteert voor een wol of ander sterk ademend product dat je niet hermetisch afsluit, dan heb je wellicht niet echt een dampscherm nodig. Het zou theoretisch wel kunnen druppelen uit je isolatie (als het dauwpunt midden in je wol zit) maar doordat de koude kant goed verlucht is en daar dus absoluut gesproken drogere lucht zit zal dat nogal meevallen. Als die al condenseert dan buiten de wol want in de wol wordt het alleen maar warmer. En als het toch druppelt, dan druppelt het naar beneden en niet in je OSB (bij een dak bvb is dat omgekeerd en druppelt het naar binnen - daar is damprem dus veel belangrijker) maar ik denk niet dat het ooit zo ver komt.

Hoe voller je de opening kan vullen, hoe beter. Meer isolatie is minder warmteverlies.

Dan komt natuurlijk het probleem 'hoe houdt ik die isolatie op'? In principe sla je een dampopen plaat (genre pavatex) tegen het plafond van de garage.

Omdat je geen dampdichting hebt zou ik toch eerder kijken om halfharde platen of matten met een dekvlies te plaatsen. Geen wol met dampdichte laag zoals voor op zolder, want dan steek je de boel toe. Zo'n wol met de alu-kant tot tegen de OSB duwen is ook geen oplossing, je kan dat niet afwerken en dichten zoals het hoort. Die halfharde platen kan je dan met enkele dwarse pannenlatjes ophouden. Mooi of stevig zal he wel niet zijn.

Laatste optie waar ik zo meteen aan denk is gewoon dampfolie in en over de balken: dus telkens het volledige gat (ook de balk) bekleden met dampscherm. Maar je zal wellicht ook met klossen tussen de balken zitten voor de stevigheid en dan wordt dat moeilijk.

Persoonlijk zou ik durven rekenen op de dampdichtheid van de OSB en een dampopen halfharde plaat gebruiken (soort met een vlies erop tegen de tocht in het materiaal). pavatex als afwerking zou properder zijn, pannenlatjes is voldoende. Zolang het maar goed kan ademen.
PUR-platen en dergelijke zou ik niet doen.
 
Lid geworden
22 sep 2016
Berichten
15
Waarderingsscore
0
Punten
1
beste, enorm bedankt voor je snelle en nuttige reactie!

 

ik ben een leek als het op isolatie aankomt, dus wil een aantal zaken nog verduidelijken:

- ik kan best rotswol gebruiken?

- wat betreft de dampopen plaat (pavatex): bestaat hier ook een oplossing als doek voor? of een heel dunne plaat? ik wil het ruimteverlies zoveel mogelijk beperken, tussen de garagevloer en de te isoleren vloer ligt nog een soort hooizolder die anders te laag wordt;

- "Omdat je geen dampdichting hebt zou ik toch eerder kijken om halfharde platen of matten met een dekvlies te plaatsen" kan je een voorbeeld van zo'n platen geven?  ik dacht 'Rockwool Rockroof Flexi Plus 240mm ' te gebruiken, maar denk niet dat dit een 'dekvlies' heeft;

 

nogmaals bedankt!

 

mvg

 

joris

 

 

 

 
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan