Hoe dakspanten isoleren

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van querex
Lid vanaf: 19/04/2017
36 berichten

In het kort gaan we het hellend dag van onze nieuwbouw isoleren.
Graag hadden we geïsoleerd met Knauf TR 312 (breedte: 450mm - dikte: 220mm).
Over de juiste werkwijze is er weinig terug te vinden op internet voor dakspanten ...

Kunnen jullie me op weg helpen? Alle tips/info is welkom.
Indien ik met Knauf TR312 ga werken, dien ik hier ook nog een PVC dichtingsfolie over te doen? Of is vastnieten + alle naden overplakken met tape voldoende bij dit product?

Welke werkwijze volg ik het best?
Optie 1: Zowel isolatie (oranje) als PVC dichtingsfolie volledig vlak aanbrengen van gevelsteen tot dak nok.

Optie 2: Dakisolatie loopt vlak (oranje) van gevelsteen tot dak nok. PVC dichtingsfolie is aangebracht zodat deze nooit onderbroken wordt door een doorstekend spant / hout stuk.

Optie 3: Zowel dakisolatie als PVC dichtingsfolie zijn zo aangebracht dat deze nooit onderbroken wordt door een doorstekend spant/hout stuk.

Heel hard bedankt voor alle info / tips!

Reacties

afbeelding van stefan
Lid vanaf: 10/03/2006
26598 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Waarom die dure spijkerflensdkens?
en dan nog eens zoveel geld voor tape.

neem deze zonder alu
en dan 1 deftig dampscherm plaatsen.

waarom geeft je architect geen advies?

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
13942 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik zou  ook niet die spijkerflensdekens nemen maar wel een naakte isolatieplaat rotswol of glaswol die je telkens op maat kunt snijden zodat ze ietwat klemmend in de tussenruimte past. Een dampscherm apart hier over aanbrengen.

Ik zou isoleren vanaf de gevelsteen, schuin omhoog, een stuk horizontaal het plafond volgend en terug naar beneden, niet tot de nok dus.

Het dampscherm zou ik volledig de binnenkant laten volgen zoals in uw optie 2 en 3 . Daarbij zou ik het dampscherm aan de vloerplaat vastkleven. Het gedeelte vloerplaat achter die horizontale is volgens mij dampdicht genoeg.

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
7334 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Inderdaad, die flensdekens vergeet ze snel. Plaats gewone wol (Ik ben wel fan van Knauf Multifit) met een deftig dampscherm. 

Als je de nok gaat gebruiken als opslagruimte dan zou ik optie 2 kiezen, anders 3.

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
8562 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Het is uit de foto's niet helemaal duidelijk waar de muren van het huis zitten in het dak. Als er een oversteek is, dan zitten die misschien niet tot helemaal in de punten beneden. Het is vooral belangrijk dat de dakisolatie aansluit bij de spouwmuurisolatie. Dat is stap 1.

Daarna komt het dampscherm. Met flensdekens heb je geen dampscherm meer nodig, enkel de naden af te tapen. Ook goed de naden laten aansluiten op de zoldervloer en eventuele muren (tipgevels) zodat deze ook goed afgedicht zijn (met tape of met kit, mogelijks moet je primeren voor de hechting).

Het dampscherm wordt daarna niet meer doorboord! Heb je nog afwerking te plaatsen (gyproc, of godbetert planchetjes) dan komt er eerst een latwerk op het dampscherm en op de spanten, daarop komt dan eventueel een latwerk in de tegengestelde richting, en daarop komt dan de afwerking. In de spouw die zo ontstaat komen dan de leidingen voor stopcontacten, schakelaars, radiatoren, douche, enz... zodat deze nooit doorheen het dampscherm moeten. Ook wanneer je klokgaten boort voor de stopcontacten e.d. moet je erg voorzichtig zijn zodat je niet door het dampscherm gaat (anders is dat een heel gepruts met tape in die opening om dat weer dicht te krijgen) dus bij voorkeur eerst uitzagen voor je de plaat monteert.
De leidingspouw is in principe 50mm min de dikte van de afwerking (bvb 50mm - 12.5mm gyproc maakt nog 37,5mm -> perfect voor SLS 38mm)

Buizen die nu al door het dak zitten (ventilatie bvb) daarvoor bestaan er speciale luchtdichtingssokken die je er overheen kan spannen en dan aansluiten op het dampscherm met bvb kit of tape. Of je kan eens zot doen met restjes dampfolie en tape of kit.

 

 

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum