Gordingdak met Sarkinmethode na-isoleren.

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van jobdepauwer
Lid vanaf: 10/07/2017
3 berichten

Bij het vernieuwen van mijn dakconstructie heeft de aannemer volgens de sarkingdak methode geïsoleerd met 10 cm alu-gecacheerde PIR platen. Nu wil ik langs binnen afwerken met gyproc om er een extra kamer en een bergruimte van te maken maar heb ik tussen isolatie en gyproc nog 6cm ruimte (dikte kepers). Hoe vul ik deze ruimte best op om nog extra te isoleren?

Gezien het dampscherm al in de PIR platen zit, mag ik niet zomaar eender welk materiaal op eender welke manier gebruiken. Ik dacht aan ofwel 6cm rockwool + dampscherm ofwel 6cm pir platen. Moet ik bij de 2e methode ook nog een dampscherm over het hele oppervlak plaatsen?

OF ... is dit allemaal overdreven werk gezien er reeds isolatie op het dak EN in de zoldervloer (14cm rockwool) zit.

Reacties

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
8033 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

je moet dampopen naar binnen toe werken. Dit omdat je reeeds met PIR hebt geïsoleerd. Niet ideaal . 10cm is dan ook nog eens bitter weinig om daar een leefruimte onder te maken.
De isolatie in de zoldervloer heeft geen thermisch nut tov de zolderruimte

afbeelding van MarcMarc
Lid vanaf: 20/10/2012
761 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Huidige isolatiewaarde van 10 cm PIR zal ca. 4.5 zijn. Vuistregel is dat 1/3 van de isolatiewaarde voor het dampscherm geplaatst mag worden. Glaswol met een lambda van 0,040 heeft met 6 cm een Rc waarde van 1,5. Dus wanneer het dampscherm aan de onderkant van de pirplaten goed is, dan zou je die 6 cm zonder problemen zonder dampscherm kunnen plaatsen. 

 

Of het veel zin heeft met al 14 cm vloerisolatie is de vraag. Hangt een beetje af van hoe goed het trapgat/zolderluik is geïsoleerd.

CENSUUR is ***

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
2071 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

PIR is niet ideaal qua zomercomfort en in dat opzicht is het ook wel interessant om wat bij te isoleren.

Je kan aan de binnenzijde nog altijd 50% van de geïnstalleerde isolatie bijplaatsen om de kans condensvorming te minimaliseren. Stel dat de PIR-platen een lambda-waarde hebben van 0,026W/m.K dan heb je momenteel met die 10cm (=0,1m) een warmteweerstand van 0,1m / (0,026W/m.K) = 3,84m².K/W.

Ik zou nog wat vlaswol bijplaatsen omdat vlas ook vochtregulerend werkt, vlaswol heet een lambda-waarde van 0,038W/m.K, je kan dus nog (50%)*(3,84m².K/W)*(0,038W/m.K) = 7,3cm bijplaatsen... komt goed uit! Smile

De afwerking zou ik verder - zoals Mario al zei - zo dampopen als mogelijk laten zodat het vlas naar binnentoe kan opdrogen indien nodig. Als je een steunplaat nodig hebt voor de verdere afwerking, zou ik daarom eerder MDF nemen dan OSB.