Advies Isolatie hellend dak / dubbele isolatie

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Matjaskap
Lid vanaf: 31/08/2020
0 berichten

Hey iedereen

 

Na wat lezen op het forum over het isoleren van een hellend dak ben ik toch nog niet zeker wat de beste manier is om mijn project tot een goed eind te brengen. 

Even een situatie schets over de woning. Het huis is gebouwd in 1985 en bestaat uit een gelijksvloer en een zolder. Het dak is niet geisoleerd maar de zoldervloer wel. De spouw is ook geisoleerd met 4 cm glaswol. Het dak is een zadeldak, met een onderdak. De spanten hebben een breedte van 17 cm en zijn 3 cm dik. Van Spant tot Spant is er een afstand van tussen de 45cm tot 47,5cm. Het totaal opervlakte van het dak bedraagt ongeveer 180m2.  Ik geef ook wat fotos mee ter ilustratie van de huidige situatie:

https://photos.app.goo.gl/UUjJU8sks2TstEj88

Door te verbouwen zouden we graag volledig gebruik maken van dit zolderverdiep. We zouden graag 2 slaapkamers en een douchecel instaleren op dit verdiep. Hierdoor wil ik dus dat het dak goed geisoleerd is. Zowel voor geluid als voor warmte. HEt dak zal afgewerkt worden met gyproc.

Ik zou dus graag eers isoleren met rockwool zonder spijkerflens deken met een dikte van 18cm.  Hierna zou ik dus nog moeten bij isoleren. Maar hier twijfel ik wat de beste optie is. 

Optie 1: Een horizontaal framewerk monteren op de spanten om zo tot een dikte van 24cm te komen. (dus nog rockwool van 6cm bijsteken. ( Is dit dan sterk genoeg om de leidingenspouw en gyproc te dragen? Hoe bereken je de Rd waarden als je 2 verschillende materialen op elkaar zet? IS dit gewoon optellen?)

Optie 2: afwerken met pur platen van 6cm dik en dan een lattenwerk maken op de platen.

Optie 3: ?

----

Dan nog een vraag of ik moet isoleren tot de nok of ik kan stopen ter hoogte van mijn gordingen/plafond?

Zijn er dingen die ik over het hoofd zie? Of andere oplossingen waar ik geen weet van heb?

Alle info is welkom!

 

 

Reacties

afbeelding van stefan
Lid vanaf: 10/03/2006
28137 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Geen pur op je rotswol zetten, zonde

 

afbeelding van bertarna
Lid vanaf: 02/04/2015
269 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

De volledige hoogte van de spanten laten inblazen met cellulose  en daarna afwerking naar keuze.

Veel beter dan glas en rotswol en al zeker veel beter dan pur platen.in ons dak zit er maar 10 cm en naar mijn gevoel isoleert dat al beter dan de 30 cm glaswol in mijn vorig huis

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
16260 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je kan op vele manieren en met veel verschillende materialen dit oplossen. Het systeem zoals jij dit voor ogen had met optie 1 lijkt me zeker ook een goede manier: 18 cm rotswol tussen de spanten en nog eens 6 cm rotswol tussen horizontale balkjes van 6 cm. 

Hierop dampscherm, uitlatting (leidingspouw) en afwerking (gyproc). In de leidingspouw zou je ook nog extra isolatie kunnen steken.

Ik zou de isolatie en het dampscherm horizontaal laten doorlopen in het plafond en de punt daarboven niet isoleren.

afbeelding van w.g.b.
Lid vanaf: 28/10/2008
4191 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wat voor materiaal is er op de spanten, dat grijze,  aangebracht? Hoe meer dampopen dit materiaal is des te eenvoudiger zijn de dampremmende werkzaamheden uit te voeren. Een combinatie glaswol en een dampdichter isolatie materiaal zoals PUR/PIR met alu.cachering zou met een slimme constructie heel veel gepruts kunnen voorkomen.