Uitleg sonderingsonderzoek

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van FreDeVeyl
Lid vanaf: 28/07/2017
3 berichten

Hallo, 

 

Aangezien ik een totale leek ben in deze materie, graag wat advies/interpretatie indien mogelijk. 

We hebben een bouwgrond op het oog, leuke locatie en echt wel wat we zoeken. Aan de zijkant van het perceel ligt echter een beekje.

Niets onoverkomelijks en bij navraag buurtbewoners blijft dit waterpeil onder controle. 

 

De buurman die het perceel ernaast heeft gekocht, heeft reeds een sonderingsonderzoek laten uitvoeren, weliswaar via een Franstalige firma. De vaktermen in het Frans zijn me echter nogal vreemd en dus wou ik even peilen naar jullie interpretatie van deze grafieken/tekeningen. Er is blijkbaar veel grondwater aanwezig. 

Het onderzoek is gehouden in februari, de grond van het perceel is zand/leem. 

 

Is er iemand bereid hier even een oog op te werpen en ons wat te staven met advies/gevolgen voor de fundering of bouwplaat/ risico's/... . Het zou leuk zijn om wat info te vergaren alvorens we hiermee verder gaan. 

Reacties

afbeelding van tehfnz
Lid vanaf: 06/01/2017
43 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Zat zelf in een vergelijkbare situatie. Stabiliteitsingenieur wou echter geen uitspraak doen over de vereiste fundering zolang er geen sondering gebeurde op onze eigen bouwzone, iets met aansprakelijkheid enzo.

 

Drie weken later en 550€ armer hadden we de resultaten, op een volledig bouwtraject is deze kost dan ook goed te overzien. Gewoon sondering laten uitvoeren zou ik zeggen.

Volg de vorderingen van ons project op www.hs26e.be

afbeelding van tijl1979
Lid vanaf: 08/06/2009
328 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik ben ook geen expert, maar mijn vermoeden:

- grondwater idd erg hoog
- "vaste" grond vanaf +/- 1m30 diepte
- diepste punt v/d sondering tussen 5 en 9m

Hun voorstel: plaatfundering met daaronder precies iets van drainage. Vreemd, ik dacht altijd dat drainage onder een plaat riskant is wegens wegspoelen van grond. Misschien komt daarom de drainage die ze voorstellen boven de grond uit (rechts op de tekening).

Mij lijkt een kelder nog veiliger (dan zit je echt op de vaste grond), maar dan heb je dus wel bronbemaling nodig tijdens de bouw, en ga je traditioneel moeten bouwen want houtskelet heeft wsch niet genoeg gewicht om je kelder niet te laten drijven.

afbeelding van FreDeVeyl
Lid vanaf: 28/07/2017
3 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor het antwoord! 

 

Is het feit dat het grondwater erg hoog zit per definitie negatief? En een plaatfundering, is dat een grote meerkost tegenover het 'normale' proces? 

 

Alvast bedankt!