steenslag verkleinen

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Jonas 12
Lid vanaf: 01/10/2017
82 berichten

hallo iedereen,

Ik zou de berg "steenpuin" die we over hebben van de bouwfase willen gebruiken om als bedding onder mijn terras te gebruiken. Er liggen nog wel heel wat grote stukken steen op de berg en wat opgehoopt cement en dergelijke. Ik zou het dus wat moeten in kleinere stukjes doen. Zou een automatische trilstamper dit werk kunnen doen, of gaat dat niet lukken: eerst alles wat uitspreiden en er dan met de trilstaper overheen? Misschien doe ik dat machine ermee kapot? Iemand andere/beter alternatieven?

Bedankt,

Mvg,

Reacties

afbeelding van jan 007
Lid vanaf: 16/11/2018
2682 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

trilplaat zal dit niet stuk krijgen, met voorhamer alles in kleine stukken kloppen

alternatief is een breker installeren maar dat kost wat

of laten afvoeren en gruis laten aanvoeren

afbeelding van Enk
Lid vanaf: 23/03/2011
12515 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wat je zoekt is een "kaakbreker"

 

Ik heb destijds een klein model gehuurd (ik ga geen namen noemen, maar 't waren rode en logo waren neushoorns) en dat trok op niks.  Materiaal was niet onderhouden en resultaat was uiteindelijk veel tijdverlies.

 

Uiteindelijk fractie laten afvoeren en betonpuin laten leveren.  Kostte uiteindelijk evenveel als de huur, tijd en waarborg die we niet eens hebben teruggekregen angry

 

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
14737 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Kijk, ik ben geen voorstaander om steenpuin als fudering te gebruiken of als onderbedding . Zeker niet als daar een mooie terras op komt in natuursteen of mozaikkasseitjes in pauwesteerten. 

Steenpuin, en dan zeker afkomstig van snelbouwbakstenen, zuipen water op. Vorst en dooi breken het puin verder in kleinere fracties en voor je het weet zit je met verzakkingen. Onder tegels gaat dit zolang onzichtbaar zijn tot de tegel barst. 

Daarom steekt steenpuin onder de oprit in grind, dolomiet ... kortom alle open verhardingen met bulk materiaal.

Onder betonklinkers /kleiklinkers zou je het nog kunnen overwegen . Maar steekt het dan diep genoeg dat je zo weinig mogelijk last hebt van die vorst en dooicyclus.  Maar bedding dieper uitgraven voor je puin weg te krijgen is soms ook niet goedkoper. Meer nog, je moet opletten want dit wordt aanzien als sluikstorten. Kort door de bocht maar je mag niet zomaar alles onder een oprit steken. 

Zoals enk al zegt: maak even de rekening van afvoeren of kleinkrijgen/sorteren/diep genoeg steken/