Openingen tussen kelder & kruipruimte

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van S8G
Lid vanaf: 28/11/2019
2 berichten

Beste,

Ik wil onze kelder (ruimte van 10 meter lang, 4 meter breed en 2,40 m hoog) gaan gebruiken als ontspanningsruimte. Nu zijn er 2 openingen naar kruipruimte met een gaas.
Kan ik deze het best afsluiten van de kelder? Zoja, vermoedelijk moet ik dan met een ventilatiesysteem gaan werken om verse lucht in de kelder te krijgen? Hoe zouden jullie dit aanpakken?
Alvast bedankt!

Reacties

afbeelding van jan 007
Lid vanaf: 16/11/2018
2402 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

maak eens een plannetje hoe wat waar hoe lang ...

waar zit er nu verluchting,... 

ja als je de roosters afsluit zal je langs ergens anders verluchting moeten voorzien

 

 

afbeelding van S8G
Lid vanaf: 28/11/2019
2 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor je reactie jan 007. Hierbij wat meer informatie over de situatie.

* Het volume van de ontspanningsruimte + technische ruimte = 120 m³

* Het plafond van de kruipruimte is geïsoleerd.

* Er zijn 4 verluchtingsroosters van de kruipkelder naar buiten toe.

* Er is 1 gat van de kruipruimte naar de ontspanningruimte en 1 van de kruipruimte naar de technische ruimte (ong 60 cm op 60 cm). 

* De trap komt uit in de kelder en is van de rest van het huis gescheiden door een deur.

Hierbij een plannetje van de situatie.

 

Er is geen ventilatiesysteem of verluchting in de woning  en de bedoeling is dat we van de kelder en de technische ruimte aangename ruimtes maken om bureauwerk te doen etc. 

Ik denk voor de kruipruimte dat het geen probleem is om de gaten naar de technische ruimte & ontspanningsruimte af te sluiten (ik veronderstel met 4 roosters naar buiten dat hier ventilatie genoeg zal zijn. Enkel zitten we dan met 2 grote kamers beneden zonder aanvoer en afvoer van lucht...

Het verwarmen van deze ruimte is geen probleem, hier zijn verwarmingselementen voorzien. Enkel vermoed ik dat we voor de aanvoer van verse droge lucht in de kamer moeten zorgen en de afvoer hiervan in de technische ruimte. Maar dit gaat voor problemen zorgen lijkt me in verband met de vochtige lucht dat voor schimmel gaat zorgen ...  Wat kan ik doen zodat ik deze kamer deftig kan gebruiken zonder last te hebben van schimmel etc ?

Een kennis heeft me aangeraden om een warmtepompboiler te installeren. Deze haalt de warmte uit de buitenlucht, warmt het water op en blaast de droge koude lucht in de ruimte. Als ik dan de verwarmingselementen laat verwarmen zou de lucht van prima kwaliteit zijn. Klopt dit volgens jullie ?

 

Alvast bedankt!!!

 

afbeelding van art
Lid vanaf: 13/05/2009
951 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

En wat doe je dan in de zomer??

en kleine c(+) ventilatieunit kost enkele honderden euro's. Daar laat je je gezondheid toch niet van afhangen ?

afbeelding van S8G
Lid vanaf: 28/11/2019
2 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Daar laat ik mijn gezondheid zeker niet van af hangen. Daarom vraag ik hier raad om te kijken wat een goede oplossing hiervoor is. Een C+ ventilatiesysteem mogelijks dus. (Natuurlijke toevoer van verse lucht in combinatie met vraaggestuurde afvoer van vervuilde binnenlucht).

Ik veronderstel dat het een goed idee is om het als volgt te doen (in combinatie met het dichten van de gaten met de kruipkelder):

 

 

Als het goed is wordt dan gemeten met sensoren of er teveel CO2 of vochtigheid en wordt er verse lucht aangevoerd indien nodig. Kan ik dan nog geen problemen krijgen met schimmel als er vochtige lucht wordt aangevoerd ?

 

Alvast bedankt!!