Keldergat isoleren

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Pieter_G
Lid vanaf: 23/08/2018
39 berichten

Allen,

Om in orde te zijn met ons EPB (en ook omdat je de koude door de trap voelt opstijgen) moeten we ons keldergat isoleren.  Ik weet alleen niet 100% hoe dit aan te pakken.  De kelder is préfab en rond het gat naar de kelder zelf, zit een boordje van 5 cm (zie foto's).  Ik was aan het denken om rond om rond PIR platen van 4 cm te plaatsen maar hoe werk je dat netjes af?  Gebruik je PIR platen waar reeds gyproc op hangt en krijg je dat dan proper afgewerkt?  Bestaan er PIR platen waarop kan geplakt worden?  PIR platen met een MDF plaatje voor die je dan schilderd? ...?  En hoe werk je met die harde platen die kwart draai aan de onderkant van de trap af? 

Of maak ik het mezelf te moeilijk en zijn er makkelijker trucs?  Wat komen jullie zoals tegen op werven?

Ik heb ook even gespeeld met het idee om de tredes onderaan nog op te vullen met overschotjes glaswol onder andere tegen de weerhalming van geluid maar ik vrees dat we te veel gaan moeten klooien met dampschermen langs beide kanten.  Klopt dat?

Alvast bedankt voor alle tips!!!

Reacties

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
4108 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wat had uw architect in gedachten?

Ik weet niet in hoeverre uw woning is afgewerkt maar als je koude lucht omhoog voelt stromen dan wil dat zeggen dat er elders warme lucht naar buiten stroomt...
Je zit dus nog ergens met (vrij grote) luchtlekken...

Wordt die prefabkelder verlucht met rechtstreekse buitenlucht?

afbeelding van Pieter_G
Lid vanaf: 23/08/2018
39 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

In de kelder zelf zitten er 2 doorvoeren van 110, de ene komt uit de grond aan 1 kant van het huis, de andere aan de andere kant voor verluchting. Daarop komt dan een 'paddestoel'   De kelder valt buiten ons bescherm volume. 

De architect had ook 4 cm PIR in gedachten maar zou het gewoon uitbesteden aan een schrijnwerker, daarvoor is nu een offerte gevraagd.  Ik wil even bekijken hoeveel we besparen als we het zelf doen.  We hebben de ruwbouw laten doen maar daarna in de afwerking ventilatie, elektro, sanitair, vloeren, ... zelf of via begeleide zelfbouw gedaan.  We hebben ondertussen wel wat gereedschappen en gelukkig een schoonvader die met pensioen is en de helft van zijn carrière in de bouw gewerkt heeft.

Het is niet dat er echt lucht opstijgt maar je voelt wel een verschil als je van vloerverwarming op trap komt.  We zijn recent verhuisd maar qua luchtdichtheid moeten we nog wat stappen vooruit maken komende maanden.  Bv. de buizen voor nutsvoorzieningen naar buiten dichten, plinten plaatsen, ...

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
4108 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Die kelderverluchting is een eeuwige discussie... ik ben er geen voorstander van.... in mijn ogen sluit je die beter af met karton.
En als je toch uw kelder wil verluchten omwille van het overmatig vocht... dan minimale buisdiameters geebruiken (32) en de "snorkeltechniek" toepassen, d.w.z. de tweede buis moet uitkomen tegen de keldervloer.

Met "keldergat" isoleren bedoel je eigenlijk die drie muren (2x buitenmuur, 1xbinnenmuur), de deur en de onderzijde van de trap tussen GLV en 1e VRDP?

Ik denk dat het eenvoudiger zal zijn om uw kelder alsnog in het berschermd volume op te nemen... warmteverlies langs de kelder is beperkt en indien nodig is uw kelder zelf VEEL gemakkelijker te isoleren...
Hoor eens bij de EPB-man wat de gevolgen zijn...

afbeelding van bouw vrouw
Lid vanaf: 23/10/2015
550 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Onderkant trap naar verdiep isoleren. Beide muren isoleren. Die had je beter pas laten pleisteren op de isolatie en niet op de muur. Een buitendeur plaatsen in het trapgat naar de kelder. En zorgen dat die trap naar het verdiep luchtdicht wordt afgewerkt.