Kelder waterdicht krijgen langs de buiten kant

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van WoutL
Lid vanaf: 09/08/2020
2 berichten

Dag iedereen,

 

Ik zit met een nieuwbouw met een kelder die lekt tussen de betonmuur en de welfsels. Omdat ons huis vrij laag zit t.o.v. de grond hebben we al preventief een drainagebuis rond ons huis gelegd, echter krijgen we toch water binnen. Ik denk van het grondwater. 

Omdat onze tuin nog niet is aangelegd hebben we de buitenkant terug uitgegraven, omdat ik het probleem langs buiten af wil oplossen. 

Dus hier zit ik nu. De 3 onderste gevelstenen wil ik "bezetten" met putzuna hy deze komen gelijk te zitten met de tuin. en zitten juist onder de waterkering. Dan wil ik iets van bitumen hierop zetten tot op een deel van de betonenmuur van de kelder. Nu komt de vraag; welk produkt kan ik hier voor gebruiken en heeft hier iemand ervaring in of raad?

Als ik dit probleem heb opgelost ga ik rond de drainage kiezelsteentjes leggen. De zwarte grond was in mijn ogen te hard aangedrukt door het graafmachiene waardoor deze niet werkte. 

Groeten Wout

Reacties

afbeelding van art
Lid vanaf: 13/05/2009
2176 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Voor de goede orde: een nieuwbouw die niet waterdicht is probeer jij op eigen kosten en ideeën op te lossen???

afbeelding van WoutL
Lid vanaf: 09/08/2020
2 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

afbeelding van art
Lid vanaf: 13/05/2009
2176 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je moet 2 dingen doen:

1. Gooi die drainage weg (of wat er moèt voor doorgaan); dat is gepruts en ook geen drainage. 
2. Bel je archi/aannemer en herinner hen er aan dat ze wettelijk verplicht zijn om waterdicht op te leveren. 
 

afbeelding van albarius
Lid vanaf: 06/03/2008
2318 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Aannemer en architect zijn 10 jaar "wettelijk aansprakelijk" voor de waterdichtheid van je woning. Daar kunnen ze zich niet aan onttrekken. Je kan en moet hen hiervoor aanspreken. Als je zelf begint "te prutsen", gaan zij natuurlijk alle verantwoordelijkheid van zich afschuiven. Asap contacteren en hen naar hun "opgeleverde" werf sommeren: telefonisch, schriftelijk aangetekend,... Je huis is zelfs nog niet gevoegd en de ramen nog niet afgekit: is het eigenlijk al wel definitief opgeleverd???

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
16208 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Tja, maar als je zelfbouwer bent heb je daar allemaal niet veel aan, dan is het je eigen verantwoordelijkheid.

@WoutL: Kan je een doorsnede-tekening of schets meegeven waarop de overgang te zien is tussen de betonkelder, de welfsels en de opgaande muur ? Met aanduiding van de voorziene waterkeringen ? Ook de verhouding hiervan met het  maaiveld en/of met de geplande verharding rond de woning is belangrijk.

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
16117 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik heb de indruk dat je grondslag hoger ligt dan de waterkering in de muur.

Als de grond te hard is aangedrukt door graafmachines ( bodemverdichting) dan los je dit niet op met kiezels in de grond te  steken maar met wel met het  omspitten en toevoegen van organische bodemverbetering. Dit bevordert het waterinfiltrerend vermogen van je bodem maar ook verhoogt dit de buffercapaciteit van je bodem.

Ik zie geen drainage. Ik zie wel broddelwerk van kan niet meer in verband met de correcte plaatsing van de pvc buizen. Je hangt dit niet op met koordjes! Je plaatst je buizen -- in helling-- op een bedding van rijnzand of liever op een lichte stabilisé. Je zorgt ervoor dat zowel de sleuf als het zandbed is aangedamd/ aangedrild . Je buis moet  voor 100% gedragen worden door dit zandbed. Nu , in deze situatie , krijg je nooit je buizen ondervult en dragend. De oorzaak voor latere verstroppingen en verzakken is reeds gelegd. 

 

afbeelding van JeroenDf
Lid vanaf: 21/01/2020
146 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Enkele belangrijke vragen:

  1. Wat voor een grond heb je (klei of eerder zanderig)? Kijk ook eens in het sonderingsverslag of ze de grondwaterstand gemeten hebben tijdens de sonderingsproeven en wanneer dit gebeurt is. 
  2. Die drainagebuis, naar waar voert die het water af? 
  3. Wanneer heb je wateroverlast in de kelder? Is dit constant of enkel na regenbuien?
  4. Die snede/detail waar Charel naar vraagt is ook belangrijk om tot een goeie oplossing te komen!

Op zich zou de oplossing die je zelf voorstelt wel kunnen werken, al vraag ik me af dat visueel wel op iets gaat trekken. Het lijkt me dan beter om te werken met een natuursteen plint die tot net onder de waterkering van de spouw komt.