kelder dichten of nieuwe gewelven

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van bie01
Lid vanaf: 12/07/2015
0 berichten

Ik sta voor de verbouwing van mijn gelijkvloers. Uitnoodzaak, omdat alles in veel slechtere staat is dan oorspronkelijk ingeschat. (Kat in een zak gekocht vrees ik, eigen schuld dikke bult, maar ik moet verder).

Onder één van de ruimtes zit er een kleine kelder, ongeveer 2x2 en 1,5m hoog.

Er zijn al een aantal firma's komen kijken en offerte komen opmaken; zoveel mensen, zoveel meningen. En als leek weet je dan helemaal niet meer wat nu te doen.

In de gewone ruimtes (zonder kelder) zijn ze het allemaal redelijk eens; uitgraven, plastik, beton, isolatie, chappe.
Waar de kelder zit, zitten er van die booggewelven tussen ijzeren poutrels. Die zijn serieus aangetast door roest, je ziet de laagjes zo zitten en kan ze afbreken.

De ene zegt nu alles uitbreken, nieuwe gewelven en dan rest vloeropbouw zoals elders.
Anderen zeggen (aangezien we de kelder eigenlijk niet gebruiken) om alles uit te breken, kelder vol te gooien en daarop nieuwe vloeropbouw. Dat is minder arbeidsintensief dan nieuwe gewelven laten steken dus héél wat goedkoper.
Nog anderen zeggen gewoon die poutrels behandelen tegen roest en alles laten (wel vloer uitgraven en nieuwe vloeropbouw).

Maar over het volgooien van een kelder lees ik niet echt veel goeds, dus daar toch mijn twijfels over.
Die nieuwe gewelven spreken mij misschien wel het meest aan, maar wel een enorme kost, waar ik eigenlijk helemaal niet op gerekend had en eigenlijk het budget niet voor heb.

Maar alles laten en 'behandelen' tegen roest, lijkt mij eigenlijk ook geen optie. Kan je nog efficient behandelen tegen roest wanneer iets reeds danig is aangetast dat je de vellen één voor één kan wegbreken?

Wie heeft er ervaring met een dergelijke situatie?

Reacties

afbeelding van K.B.
Lid vanaf: 19/02/2009
11832 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

 

Een zone van   2 bij 2 m uitvoeren met het systeem van potten en balken kan toch nooit veel geld kosten ...

http://www.vanpelt-nv.be/nl/potten-balken

 

OK , het huidige gewelf dient gesloopt te worden  ... maar betonwerken kunnen gewoon simultaan met de andere ruimtes ...  

Voordeel is dat u de nodige ruimte kan voorzien voor vloerisolatie wat je ongetwijfeld niet zal hebben bij behoud van het huidige gewelf ...

Je kan nagenoeg alles ontroesten , doch het ijzer dat reeds verdwenen is zal nimmer terugkomen  ... slecht idee dus als ik uw visuele omschrijving volg ...

 

k.b.

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9472 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik denk toch ook in dezelfde richting als KB. 

Potten en balken over 2x2m kan je gewoon met de hand zelf doen.

keldergewelven uitbreken kan je ook zelf, en de muren afbreken tot enkele 10-tallen cm ook. Desnoods laat je alle afval in de kelderput zitten. Het gewicht daarvan zal nu ook geen dooddoener zijn.

wel opletten dat de kelder of een van z'n muren geen dragende functie heeft, want dan spelen andere factoren en moet je stabiliteit laten bekijken door een archi of ing.

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk