Gegoten kelder afwerken
Onze ruwbouw is klaar, we wachten momenteel op de ramen die eind November geplaatst worden.
Momenteel zijn we bezig om het regenwater te verwijderen die tijdens de bouw in onze gegoten kelder terecht is gekomen.
Moet ik best de wanden en de vloer met een product behandelen als ik de kelder heb leeg gepompt?
We zijn nu aan het bedenken wat we met de ruimte zouden willen doen, een deel als sportruimte en een deel als ontspanningsruimte.
De kelder is een vierkant met in elke hoek een verluchtingsgat waar ik volgens mijn aannemer best een T-stuk op kan plaatsen voor de verluchting.
Wij hebben voor het huis gekozen voor ventilatiesysteem D, Zehnder Comfoair 350, komen we toe met deze verluchtingsgaten of kunnen we de kelder beter meenemen in de ventilatie?
Dan zou ik wel voor een zwaarder toestel moeten kiezen want we hebben nu ongeveer 320 m³ om te voorzien.
Kan ik hier de vloer gewoon afwerken met bv. laminaat?
Ik heb tijdens het storten van de kelder de vloer ook laten polieren dus ze is best wel egaal.
En de wanden en dallen, hoe kan ik deze best afwerken?
Ik neem aan dat je dit niet gewoon gaat verven?
Zijn er mensen die hier iets mee gedaan hebben?
Alvast bedankt,
Lees ook:
Reacties
Pagina's
Ik ben mijn licht eens gaan opsteken bij de verfspecialist.
Ik heb er wel eentje uitgekozen die vloerverf verkoopt.
Dat is Sigma in Herent geworden.
De madam aan de toog heeft me goed verder geholpen.
Moraal van het verhaal: laat eerst de kelder goed drogen voor te verven.
Een jaartje over laten gaan bijvoorbeeld.
Bij mij moet de vloer ook geverfd worden.
Het was aan het regenen geslagen toen de polier-gast aankwam.
Die kon dus niet verder.
Dus mijn vloer moet geschuurd worden voor er geverfd kan worden.
Had die gepolierd kunnen worden moet ik er niets meer aan doen.
Voor de betonmuren heb je ademende verf nodig.
Zeker de buitenmuren.
De gemetselde binnenmuren en welfsels kunnen ook met die verf.
Er moet eerst een primer op.
En dan zal het bij mij 2 lagen witte verf worden.
De betonmuren verven is eigenlijk wel een must.
Dat blijft anders stof afgeven.
Kelder in de ventilatie meenemen kan alleen maar als je de kelder ook in je beschermd volume meeneemt. Die moet dan geïsoleerd worden.
Dat is misschien niet echt aan te raden.
Je kan wel een apparte ventilatiesysteem D installeren.
Via andere post hier op het forum moet dit het ultime anti-condens ding zijn.
Als k u was zou ik wachten met kelder op te ruimen tot alle buizen, gas, water, riolering ook waterdicht zijn aangesloten, anders kan je dit nog 10 keer opnieuw doen
Nee, dat is niet normaal.
Tussen de welfsels en de muur zou de waterkering dat moeten voorkomen, dat is dus blijkbaar niet goed uitgevoerd.
Voor de verluchtingsstukken, als daar T-stukken gebruikt zijn, dan kan het zijn dat het grondwater te ver stijgt. Je kan dat oplossen door 90-graden bochten te gebruiken in plaats van een T-stuk, en bovenop een paddestoel te zetten om te voorkomen dat het inregent.
Staan er al ramen in? Bij mij kwam er ook water langs de muur. Maar dat bleek langs de binnenkant van de binnenmuur te zijn. Eens dat de ramen erin stonden waren de plassen in de living aan de ramen weg, logisch. En werd de kelder niet meer nat.
Anders is er iets mis met de waterkering. Die zou normaal van langs de kimblok van de binnenmuur naar beneden moeten om over de helft van de keldermuur, en dus onder de gevelsteen, naar buiten te gaan. Daar dient ie nog goed tegen de keldermuur geplakt te zijn. En niet te kort.
Langs die T-stukken kan er inderdaad water inlopen. Als daar grindnesten onder zitten en je zit in de klei-leem dan kan het na langdurige regenval het water ophopen in je grindnesten. En dus door de verluchting in de kelder lopen. Mijn architect heeft de verluchting aangesloten op de afvoer. Juist om dit te voorkomen.
Dimitri Theocharidis schreef: Ondertussen is de kelder hier al enkele keren onder water gelopen ondanks dat er dopjes op de afvoergaten geplaatst zijn. Is het normaal dat het water hier gewoon voorbij komt? Ook hebben we epdm gelijmd aan de bovenkant van de betonnen muur maar toch lijkt het alsof er water naar binnen komt?
Wij hebben net hetzelfde probleem maar helaas geen oplossing.
Langs de niet-gebruikte doorvoeren is nog lange tijd water gekomen, na herhaaldelijk volspuiten is dat nu redelijk (grotendeels) van de baan.
Langs de verluchtingsgaten stroomde het water ook binnen nadat er een T-buis met kiezel onder ipv dichte buis was geplaatst. Het water kwam gewoon langs onder op. Die T-stukken zijn dan opnieuw door dichte buizen vervangen zodat er geen water meer in kan. Langs buiten staat daar dan een roostertje met kapje over. Op een plaats is de buis te kort afgesneden en komt er op die manier toch weer water binnen als het fel regent en er wat water blijft staan op het terras. Hou dus voldoende buis over buiten.
Maar het grootste en moeilijkste probleem is dat het water na hevige regenval doorsijpelt tussen de keldermuur en welfsels. Een lekzoeker via de brandverzekering is enkele keren naar de oorzaak komen zoeken. De eindconclusie is dat het water langs onder tussen de waterkering in raakt en dat het water zo naar binnen wordt gezogen. Oplossingen zijn drainage rondom het huis of de hele waterkering nakijken op lekken. Aangezien er rondom het huis al oprit en terras ligt, zien we beide nu niet echt zitten.
Er is veel aandacht besteed aan de waterkering (twee keer diba, met teer dichtgesmeerd, etc.) maar blijkbaar vindt het water dus toch nog een weg. Het is wel zo dat de grond lange tijd verzadigd blijft bij hevige regenval.
Op een afvoer kan, ik heb daar niet voor gekozen, dan heb je alsnog risico op water binnen. Ik heb gewoon haakse bochten gebruikt, 180mm, en daar een paddenstoel bovenop gezet. Als ze uitkomen in je bestrating, dan werkt dat niet natuurlijk, dan zou ik ook kiezen voor de afvoer.
Is er bij het gieten van de keldermuren boven een plaat in de betonmuur gezet? Zo een plaat wat onder in de keldervloer ook gestoken wordt om waterdichting te voorzien tussen keldervloerplaat en keldermuur?
Bij mij is die plaat mee ingegoten in de druklaag op de welfsels van de gelijkvloers. Dus de welfsels liggen binnen. De bekisting is buiten gezet. Zodoende dat het mee ingegoten is. Ik weet niet of de aannemer er nog van die zwel-dingen in gestoken heeft waar die platen elkaar overlappen. Zie foto.
Als dat het geval is snap ik niet waar je water vandaan komt. Want dan moet het al onder de epdm naar boven tot op de druklaag om daar dan door te sijpelen.
Nu als ik terug naar je foto's kijk; sijpelt er alleen water naar beneden aan de kopse kant van de welfsels? Kan het zijn dat er op de een of andere manier water in de holtes komt?
Mij lijkt het goed te zijn. Je foto "img_20170626_145723-800x600.jpg" daar staan die platen in de bovenkant van de keldermuur. Als deze mee ingegoten zijn is het volgens de regels van de kunst. Dus welfsels aan de binnenkant, bekisting aan de buitenkant. Ze mogen ze niet plat geduwd hebben.
Op mijn foto zie je die voor het gat van de keldertrap steken tussen de welfsels en de bekisting. (En beetje maar)
Dan is het voor mij ook een raadsel waarom er water tussen je keldermuur en de onderkant van de welfsels loopt.