Dichtgooien van kelder onder tuin

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van pbo
Lid vanaf: 02/01/2018
5 berichten

Wij gaan starten met een totaalrenovatie. Bij het pand horen kelders die niet enkel onder de woning lopen, maar ook buiten de bouwlijn tot onder de tuinen van aanliggende woningen (ja, vroeger kon alles.. :/). De kelders onder de andere percelen zijn niet onze eigendom, worden ook niet gebruikt, maar er is slechts één toegang (via ons pand dus). Die toegang kunnen we eventueel wel behouden.

Het deel onder de woning is absoluut vochtvrij. De delen onder de tuinen echter, daar loopt het water door het plafond naar beneden (soms is het een douche...), en het water vloeit dan weg via de vloer naar een opening wat volgens mij het grondwaterniveau moet zijn. Dus geen plassen, maar wel een vochtige vloer als gevolg.

De plafonds worden ondersteund door metalen balken, die uiteraard ondertussen al flink geroest zijn. Nu zouden wij onze (droge) kelders willen afsluiten van de andere (vochtige) ongebruikte kelders door daar een muur tussen te plaatsen (uiteraard goed waterdicht). We kunnen wel zorgen voor een aparte toegang tot de kelders van de buren. 

Gezien de toestand van de metalen balken gaan die vochtige kelders vroeg of laat wel eens instorten. Ik dacht om eventueel de kelders onder de tuinen op te vullen met steenafval, of met kleikorrels of zo.. Als het ooit instort, dan zou het vermoedelijk toch geen gevaarlijke situatie worden.. Het liefst van al zag ik die kelders onder de tuinen helemaal verdwijnen, maar dat lijkt mij niet zo evident.

Iemand ervaring met dergelijke situaties, of mogelijks goed advies?

Reacties

afbeelding van Mc Mudface
Lid vanaf: 16/10/2010
825 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik zou de kelders laten wegwerken door de grondwerker na jouw renovatie, als je de tuin gaat aanleggen. Of nu al, dan kan je de eventuele grond die je zelf uitgraaft (bv. nieuwe betonplaat) hier in kappen. Kelders onder tuin behouden zou ik nooit doen, dat vraagt om miserie.

En onder uw tuin kleikorrels en steenpuin in een kelder laten kappen is ook maar niets.

afbeelding van pbo
Lid vanaf: 02/01/2018
5 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hey Mc Mudface.

Grondwerken zal niet lukken vrees ik. Het zijn de tuinen van de buren, en die zijn uiteraard reeds aangelegd. Zij hebben geen last van de kelders en het vocht uiteraard. Ze kunnen er gewoon niet in, en ze zijn ook niet bruikbaar... Wat mij vooral zorgen baart is dat het ooit wel eens zal instorten.. Wij zullen sowieso met de buren moeten overleggen, maar wil nu toch al eens nadenken over wat de opties zijn :)