Deactivering septische put

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van clint
Lid vanaf: 14/09/2008
4 berichten

Onze woning werd nieuw gebouwd in 1991. Tot 2008 functioneerde onze septisch put feilloos, zonder noodzaak om die te ledigen. Eén van de regenwaterafvoerbuizen van de dakgoot van onze woning is aangesloten op de septische put, die zelf trouwens ook een overloop heeft, dus aan verluchting en doorstroming geen tekort. Sedert 2008 functioneert de waterafvoer van onze toiletten echter niet altijd vlot meer, vooral in koude en regenachtige perioden : bij doorspoelen stijgt het spoelwater soms tot hoog in de toiletpot om dan met een klokkend geluid weer langzaam te dalen. Wij zijn toen gestart met het weggooien van gebruikt toiletpapier in de vuilnisemmer, naar analogie met wat in scheepstoiletten wordt gedaan, dit om verstoppingen van de afvoerbuizen te voorkomen: met een effectief doch tegelijk ook matig resultaat.

De septische put bestaat uit 2 kamers. Als ik in de put kijk, dan stel ik vast dat de opening tussen beide kamers geblokkeerd is met verharde fecaliën. Om dit los te krijgen moet deze korst echt gebroken worden. Het regenwater heeft dus geen losweekeffect (meer). Dit jaar voert de gemeente rioleringswerken uit, met afkoppeling van regen- en vuil water. De regenwaterafvoerbuis die nu uitkomt in mijn septische put zal daaruit worden verwijderd om op een ander afvoerstelsel te worden aangesloten. Een ideaal moment dus om

de wc’s-afvoer rechtstreeks in de riolering te laten stromen en mijn septische put te deactiveren. Mijn septische put is echter zeer dicht bij de woninggevel geplaatst, zodat ik vermoed dat de centrale wc’s-afvoerbuis tussen het (eerste) toilet in de gang en de septische put niet rechtstreeks kan worden afgeleid naar de straatriolering via de koppeling van een tussenstuk voor verdere aftakking. Blijft mij theoretisch nog slechts de mogelijkheid over om de wc’s-afvoerbuis, die toekomt in de 1ste kamer van de septische put, door te trekken naar en te verbinden met de afvoerbuis van de overloop, die tenslotte in de straatriolering zal eindigen. Ik ben dan wel gedwongen om de betonnen wand tussen beide kamers van de septische put af te breken om de toegankelijkheid tot de wc’s-afvoerbuis te verzekeren. Is dit doenbaar? Hoe wordt dit werk het best uitgevoerd en waar moet ik op letten bij de uitvoering van dit werk? Wie kan mij een zinvol en (ervarings)deskundig antwoord geven op deze 2 vragen?

Reacties

afbeelding van bdr
Lid vanaf: 13/01/2011
828 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wat ik zou doen:

  1. septische put laten leegtrekken.
  2. deksel van de put vrijmaken.
  3. bodem van de put pikkeren (doorboren) met een lange betonbeitel en hamer, of beitel op een staaf gelast, zodat er geen water in kan blijven staan.
  4. deksel kapot kloppen en in de put laten vallen.
  5. put deels opvullen met gebroken betonpuin.
  6. als je op hoogte van de in- en uitloop van de put bent, deze doorverbinden met een PVC-buis
  7. de rest aanvullen met aarde

Ik zou in geen geval in die put kruipen want dat is levensgevaarlijk.

Als je het niet zo moeilijk wil maken kan je misschien al eens beginnen met stap 1, de put laten leegtrekken en kuisen. Dan kan je weer een heel aantal jaar verder.

afbeelding van keizerke
Lid vanaf: 14/12/2011
48 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Heb zelf ook mijn put gevuld zoals hierboven vermeld bodem kapot schieten, vullen met betonpuin, zand inspoelen. Daarna mijn afvoerbuis doorgetrokken. Heb wel een T stuk gebruikt met buis en schroefdop tot boven. Zo kan ik bij eventuele verstopping gemakkelijk ontstoppen. ( is nu +/- 10 jaar geleden en nog niet nodig geweest)

Gebruik wel geen bochten van 90° 2*45 gebruiken.

Let er ook op dat je buizen niet te schuin liggen. Teveel afschot hebben.

afbeelding van Marco77
Lid vanaf: 04/12/2013
3 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

mijn septische put is het bovenbeton plus plaat gebroken ( rot)

en ik heb hem laten leegzuigen , heb vandaag gaten in de bodem geslaan zodat het overtollige water kan weg lopen...ben ook vanplan om al het overtollige puin erin te gooien en de put niemeer te gebruiken.

Nu heb ik 4 jaar geleden de buizen voor het afval water ( pompbak , wasmachine enz..en een toilet boven ) vervangen en deels gescheiden tot in een kleiner putje ( putje 1) , vandaar gaat er een buis over naar een 2 de putje die vervolgens weer overgaat in een buis naar een derde putje die zo weer rechtstreeks naar de riolering gaat. Ik heb beneden ook een toilet die eigenlijk rechtstreeks in de septische put was aangesloten en zo in putje2 overgaat naar een buis verder naar put 3 en zo naar de riolering...sorry voor mijn mischien verwarde uitleg...

Dus de septische put schakel ik uit en ik wil alles verbinden met elkaar tot aan de buis die rechtstreeks naar de riolering loopt ( met controle punten natuurlijk) maar zonder die tussenputjes.

Kan dit??