Asbest?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Lex83
Lid vanaf: 01/03/2020
5 berichten

Gisteren, wat verschoten..... 

Prachtig huis gekocht die 5,5 jaar aan 1 stuk is gerenoveerd.  Enigste die niet echt renovatie kende was een oud keldertje.  Wij wonen hier nu 10 jaar.  
Maar pas nu ontdekt door toeval.
Iemand die het zei, toen we keken om kelder te laten bekuipen. Aangezien ik nog een panikeur ben en lichte smetvrees type was dit een bom die insloeg. Als je hier komt is werkelijk alles tot in de overdreven puntjes gerenoveerd.  
Eigenlijk haast nieuwbouw.  Je moet het zien om te geloven.  We zijn trots op ons huis. Maar dan dit. En zeggen dat ik soms in die kelder kwam zonder enige weet en er ook al eens stofzuigde. Vorige eigenaar heeft ze deels afgezaagd omdat er andere nieuwe leidingen in 2008 boven moesten. Nieuwe elektriciteit en verwarming.  Andere stukken van soms 1 meter bleven hangen. Nu zou ik het ook raar vinden als je ziet dat ze er gewoon 10 cm boven werkten en kapten, kan ik me moeilijk voorstellen waarom ze dan niet volledig zijn weggenomen? Mssn toch geen asbest?  
Nu ik met die gedachte zit ben ik letterlijk gek aan het worden en lijkt het of ik nu wacht op de dood of een ziekte. Alsook de gedachte dat mijn kinderen en vrouw hier ook niets van wisten. Is wel een kelder waar we mssn per jaar max.  15’ zaten alles opgeteld. Er boven is wel een living en ernaast rechts en links boven andere ruimtes. Alsook is die plaaster zo brokkelig en duidelijk verouderd, met stukjes die loshangen of al op de grond zijn gevallen. We zien natuurlijk geen verschil tussen afgevallen oude pleisterwerk brokjes of gipsbrokjes. Ik kom er letterlijk ziek van en ben niet meer te genieten nu ik dit weet. Ook heb ik eens 2 weken dagelijks 3 uur in de kelder gezeten voor water te scheppen na straatwerken.  Moet er wel bij zeggen dat ik buizen niet zelf kan aanraken of toucheren en dit ook niet doe.  Toch liggen de brokjes er en stof msh (maar kan ook van afbladderende muurpleuster zijn).  
Nu mijn vragen zijn:
1. Ben ik aan het flippen?
2.  Ben ik een hoog risico op ziektes(heb er nooit opgeklopt, of aangekomen enz...wel). Enkel in kelder geweest en 1x lang geleden gestofzuigd daar.
3.  Veel buizen zijn er ook niet (4,5 lm) en mssn maar 20% verweerd en loshangende brokjes.  
4. Dwalen deze vezels rond in huis en in kelder?  Of is dit allemaal wel ca va?  
5.  Verwijderen door bekuipen met 480 euro of door specialisatiebedrijf 4.500 - 5.000 euro of gewoon gerust laten.  
6. Meeste mensen lachen me compleet uit en nog meer als ik 5.000 betaal
7.  Anderen zeggen, doe het weg voor uw gemoedsrust maar chill even, u wordt niet ziek hoor hiervan of uw gezin. Anderen zeggen dan van overdrijf eens niet.  Het is ongezond, maar geen stress.  
Iedere keer ik er nu inga denk ik dat ik mijn ziekte of dood in de ogen kijk?  Overdrijf ik?  Voor zelfde geld labo-test en mssn geen asbest.  Huis is van 1926 mssn in jaren 50 gips rond of gebeurde dit al eerder in de jaren 20?  Of was dit ook gips, maar zonder asbest?
Ik loop zo te flippen, dat mijn vrouw ervan klaagt.  Die 5.000 euro heb ik de wel voor over of ben ik gek, maar wat met de tijd ervoor in kelder en ruimtes ernaast en mijn handelingen die ik deed omdat ik ook niet wist wat het was.  
Wel nooit aangeraakt of iets zelf aan gedaan. Wat met gerief die er staat, meestal karton dozen en wat kaders en 3 sporttassen en helmen. Durf daar zelf niet meer aankomen en zou ze laten weggooien, maar zelf wil ik niet mee naar boven door mijn huis. Help mensen ... ik kom eerder ziek van mijn gemoedsrust.

Reacties

afbeelding van Caroto
Lid vanaf: 27/10/2019
553 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

cry

Kalmeer, de kans dat je ziek wordt van je zo op te winden is groter dan dat je asbestose krijgt.

Probeer dan nog eens een duidelijke vraag en info te geven.

afbeelding van Pierre88
Lid vanaf: 05/08/2017
85 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dit moet nu lukken, ik herken mijzelf volledig in jou en was er afgelopen dagen ook nog over aan het piekeren.

 

Ik werk in de verwarmingstechniek bij een kleine zelfstandige en kom nog vaak buizen tegen met asbest rond die in stookplaatsen en kelders van gebouwen/huizen lopen. Wij laten dat eigenlijk zitten omdat we dat in principe niet mogen verwijderen. Mijn baas zegt dat dit plaaster is en geen asbest. Ik heb alle info brochures gelezen die er bestaan over asbest en over isolatie rond buizen kan men pas na staalname en onderzoek zeggen of dit asbest bevat of  niet. Ik weet niet hoe dat vroeger ging,en waarom ze zo dom waren om rond die glaswol plaaster te doen en daar nog asbest vezels in te gieten. Zat dat dan in een zak die vezels? Hey jos breng nog eens een zak? Hop door de plaaster gemixt en pappen maar? 

Mijn collegas zijn daar niet met bezig en ene heeft eens een buis afgezaagd door de isolatie heen zonder masker, daar viel dan wit poeder naar beneden op de grond nadien hebben ze dat stuk buiten op straat gelegd op de hoop oud ijzer bij de rest van de ketel, toevallig  aan de zeedijk waar mensen liepen. Ik stond er echter dichtbij met stevig toegesnoerd pp3 masker op, achteraf ook paniek bij mij, bij hun blijkbaar niet. Ik heb ook eens met mijn baas een eternit buis gekraakt waar strontwater door liep met een manuele snijketting, hierbij ook pp3 masker op, mijn baas geen masker, omstaanders in de garage waar die buis liep ook zonder masker. Er heerst dus echt nog een machocultuur, zoals je soms ook in de media ziet.  Als ik op plaatsen kom waar ik zie dat de isolatie verweerd is zal ik proberen altijd een masker te dragen wat ik nadien in een openbare vuilbak gooi. Mijn baas lacht en zegt dan "ben je weer bang om te sterven". Zelf ga ik niet prutsen aan isolatie, maar soms valt er stof uit als je nog maar een afsluiter toedraait. Sommige stookplaatsen hebben een laag wit stof op de ketels liggen, wat is dat? Bevat dat asbest? Ik zou nog eens durven natspuiten met gaslekspray uit smetvrees. Op die plaats waar mijn collega gezaagd had heb ik alles weggespoten met de tuinslang de afvoer in, omdat ik het niet vertrouwde. Maar nogmaals ik weet niet of ik een risico heb gelopen of niet. Ik ben daar ook met bezig, je kan de vezels ook niet zien. Inademen betekent niet noodzakelijk dat je iets gaat krijgen. Feit is wel dat het zeer schadelijk is en er weinig aan gedaan wordt. De helft van de  over-priced zeedijk appartementsgebouwen zit vol asbest. Van de overheid wordt er weinig gedaan, persoonlijk zou ik er niet aankomen en doorschuiven naar gespecialiseerde firma en bij het minste risico pp3 masker opzetten... 

 

afbeelding van bertarna
Lid vanaf: 02/04/2015
236 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dit hebben wij ook in onze kelder, verwarmingsbuizen met asbest/pleisterlaag rond, doet wat het moet doen. Het is niet omdat het asbest is dat je er van dood zult gaan, er zijn gevaarlijkere dingen op de wereld.

afbeelding van Lex83
Lid vanaf: 01/03/2020
5 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Is het ook beschadigt her en der?  Vliegen die vezels dan non stop rond in de kelder en in huis als ze verweert zijn.  Niet beschadigt door ons.  Nooit aangekomen.  Buiten er rond eens gestofzuigd.  Wist ik veel wat dit was.  Update:  Als ik ze natspuit zie ik wel soms keer strovezel zitten of zo iets, bruin-goudgele vezels.  Zou dit gips kunnen zijn met stro in ipv asbest?  Ook de muren erachter zijn in bepaalden met zo aardachtige materie met strostukjes in.  Msh trokken ze  dit door in gips op de muur dan of zijn het strostukjes die er in verdwaald zijn?  Je moet wel goed kijken en enkel bij nat spuiten zie je het redelijk goed.  Wat zou me dat pak van mijn hart zijn.  Huis is van jaren 20 origineel en eigenlijk nog iets ouder.  Tenzij ze in jaren 50 buizen vervangen hebben of later.  Ik zie dat gips alvast bestaat met stro.  Werd dit gebruikt rondverwarmingsleidingen gips met stro?  

afbeelding van bertarna
Lid vanaf: 02/04/2015
236 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ja ook redelijk beschadigd,  wat ik wel van plan ben is er een nieuwe laag gips rond te zetten, dan zitten alle vezels opnieuw vast. Ik denk bij de meeste oude huizen dat er wel ergens asbest zit. Als ik morgen naar mijn werk rijd kan ik ook verongelukken. Had ik een paar maand geleden niet vroeg moeten opstaan om te werken had ik niet bemerkt dat er brand was en waren we waarschijnlijk verstikt van de rook. Wil dat zeggen dat ik nu moet bang zijn van alles wat met rook en brand te maken heeft ?

Der zijn gevaarlijkere dingen dan asbest.

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
3682 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Lex,

Doe eens de vlamtest of laat gewoon een test uitvoeren in een labo (kost ca. 50€)...

https://www.ovam.be/hoe-asbest-herkennen

Isolatie rond verwarmingsbuizen is idd. een mogelijke plaats waar zulke vezels in verwerkt werden.
Zie ook de foto's van Ovam: https://www.ovam.be/asbest-in-uw-woning

afbeelding van Lex83
Lid vanaf: 01/03/2020
5 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Is wel huis uit jaren 20’ en

bij nat maken zie ik plots stro zitten?  Dat zit ook in pleisterwerk in de muren.  Ik zie op sommige plaatsen gouden draadjes.  Nja ik ben echt in mijn broek aan het schijten en al zeker dat ik dat 10 jaar niet wist en nu ook al om de 4 uur de kelder eens induik om wat water te scheppen voor kwartier - 20’.  Of is dat op zich geen probleem?  Alsook ruimtes ernaast waar mijn kindjes van 4 en 10 maand veel vertoeven baart me zoveel zorgen. Ikzelf slaap er al nachten niet meer van.  Ik denk wat als en wat als en aan mijn kinderen en iedere keer ik kelder indaal lijk ik naar mijn ziekte of dood te wandelen.  Ben ik gek en is het enkel iets gevaarlijker als ik er wil aan prutsen.  Is wel verweerd met kleine loshangende brokjes.  Iemand die weer heeft of jaren 20 of later gips kon bestaan met stro in voor buis? 

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
3682 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Stop met fantaseren en speculeren... laat gewoon een test doen.. klaar!

Zitten er asbestvezels in, contacteer dan even uw huisarts.

afbeelding van Lex83
Lid vanaf: 01/03/2020
5 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Huisarts?  Fantaseren?  Ik stel gewoon een vraag?  Veel antwoorden krijg ik niet.  Ik kwam hier omdat ik super ongerust ben.  De dingen die ik vraag of het kwaad kan wat ik deed en doe of de aanwezigheid kwaad kan voor de kids. 

afbeelding van teaser
Lid vanaf: 08/04/2009
2605 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Gast, chill.

Er zijn werknemers genoeg van Eternit die nooit ziek zijn geworden.

Ja, je kunt in theorie ziek worden van af en toe 15 min in uwe kelder te komen, maar dat is zoals euromillions winnen: de kans is nagenoeg nihil.

Enkel als je effectief aan dat spul gaat zitten prutsen moet je zien dat je de juiste maatregelen neemt (water vernevelen, PBM). Dus de gevallen die Pierre88 aanhaalt bv, daar is het inderdaad verstandig om op zijn minst een P3 stofmasker te dragen (als je dat tenminste nog kunt vinden tegenwoordig..).

Mijn kelder heeft ook buizen met die plaaster rond, ik heb hiervan een staal laten testen en het is inderdaad asbest. Huis is van de jaren 30, de CV-installatie is in de jaren 70 geplaatst gok ik. Ik gebruik de kelder vooral als opslag voor werkmateriaal e.d., heb er al redelijk wat uren in gespendeerd maar ik maak me hier niet druk om. Ooit doe ik alles weg. En ja dat ga ik zelf doen, ik ga daar geen 1000den euro's aan spenderen. 

afbeelding van Lex83
Lid vanaf: 01/03/2020
5 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

teaser schreef:

Gast, chill.

Er zijn werknemers genoeg van Eternit die nooit ziek zijn geworden.

Ja, je kunt in theorie ziek worden van af en toe 15 min in uwe kelder te komen, maar dat is zoals euromillions winnen: de kans is nagenoeg nihil.

Enkel als je effectief aan dat spul gaat zitten prutsen moet je zien dat je de juiste maatregelen neemt (water vernevelen, PBM). Dus de gevallen die Pierre88 aanhaalt bv, daar is het inderdaad verstandig om op zijn minst een P3 stofmasker te dragen (als je dat tenminste nog kunt vinden tegenwoordig..).

Mijn kelder heeft ook buizen met die plaaster rond, ik heb hiervan een staal laten testen en het is inderdaad asbest. Huis is van de jaren 30, de CV-installatie is in de jaren 70 geplaatst gok ik. Ik gebruik de kelder vooral als opslag voor werkmateriaal e.d., heb er al redelijk wat uren in gespendeerd maar ik maak me hier niet druk om. Ooit doe ik alles weg. En ja dat ga ik zelf doen, ik ga daar geen 1000den euro's aan spenderen. 

Ook niet als pleister op sommige plaatsen volledig stuk is of verweerd?  Zolang ik er af blijf.  Heb enkele foto’s van dichtbij genomen en zit in de plaaster blijkbaar massa’s stro en of paardenhaarvezels.  Msh gebruikelijk in jaren 20.  Bepleistering muren kelder is ook met stro achter pleisterwerk.

Msh maak ik me dus zorgen om niets.  Ik bel toch eens expert die eens komt kijken, msh is staal nodig of ziet hij het direct.  

 

2e foto sterk vervuild en zwarte stofwebben op.  

afbeelding van Patrico
Lid vanaf: 07/10/2019
678 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Niet makkelijk om door te lezen als je eens niet even een paragraaf gebruikt en van de hak op de tak springt. Duidelijk is wel dat je overdreven reageert.

Je stelt een hoop vragen op een forum, zonder enige foto,en je verwacht dan dat iemand je verhaal gaat bevestigen of ontkennen? Als je echt wil bvestigd zien of het asbest is zal je dit moeten laten testen. En zelfs als het asbest zou zijn is er nog geen enkele rden voor paniek.

  • Op vraag 1 kan ik avast antwoorden ... ja, je bent aan het fippen.
  • Twee, het risico dat je gelopen hebt is miniem. Wil je zekerheid, raadpleeg dan een huisarts.
  • Vraag drie is geen vraag.
  • Vraag vier is eigenlijk hetzelfde ... het risico is miniem.
  • Vraag vijf, waar haal je een bedrag van 5000 euro? Laat je ook niet in het zak zetten.
  • Vraag zes:  "Meeste mensen lachen me compleet uit en nog meer als ik 5000 betaal", je zou voor minder
  • Vraag zeven: Als je er beter van slaapt, laat het dan weghalen maar vraag toch wat andere offertes op zonder als een panikeur over te komen.. Als je zo in paniek schiet, gaat ook je prijs de hoogte in.  Je overdrijft dit ten top waardoor anderen van je gaan profiteren.

 

 

afbeelding van Patrico
Lid vanaf: 07/10/2019
678 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Lex83 schreef:

Ook niet als pleister op sommige plaatsen volledig stuk is of verweerd?  Zolang ik er af blijf.  Heb enkele foto’s van dichtbij genomen en zit in de plaaster blijkbaar massa’s stro en of paardenhaarvezels.  Msh gebruikelijk in jaren 20.  Bepleistering muren kelder is ook met stro achter pleisterwerk.

Msh maak ik me dus zorgen om niets.  Ik bel toch eens expert die eens komt kijken, msh is staal nodig of ziet hij het direct.  

 

2e foto sterk vervuild en zwarte stofwebben op.  

 

Ik begrijp niet waarom je dadelijk zo panikeert, misschien is het gewoon pleister met paardenhaar en stro?  Dat werd vroeger vaak gedaan.  Veel oud pleisterwerk bevat lange vezels die sommigen verwarren met asbestvezels. Het is echter zo dat vroeger veel materialen verwerkt werden in stucwerk, zoals stro en paardenhaar. Asbest komt eerder voor in pleisterlagen gezet tussen 1960 en 1980.

Je moet daar niemand voor laten komen, je kan gewoon zelf een staal opsturen ter analyse. Laat voor je gemoedsrust een staal analyseren in een erkend asbestlabo, voor minder dan 100 euro slaap je dan al een stuk beter.

afbeelding van semo
Lid vanaf: 11/07/2011
1211 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hoi,

even rustig admen!

1. Doe een test, stuur een staaltje op naar een labo. Kost je 50 euro en dan weet je tenminste als het asbest is of niet. Resultaat normaal al na enkele dagen.

Ik had ook asbest rond verwarmingsbuizen in kelder, dat zag er wel wat anders uit. Maar alleen een echte test zal je zekerheid geven.

Worst case scenario:

2. Stel dat het asbest is, is de kans dat jij of je familie er ziek van wordt zéér klein. Het zal je wellicht niet echt geruststellen (zeker als je smetvrees e.d. hebt), maar in de Belgische buitenlucht zweven ook asbestvezels rond, je hebt er zo waarschijnlijk al meer binnengekregen.

3. Je kan kiezen tussen de asbest laten zitten of ze professioneel laten verwijderen. Zelf verwijderen is niet heel moeilijk, maar is eigenlijk niet toegestaan.
Bij mij lagen de offertes daarvoor tussen de 4000 en de 6000 euro, ik vrees dat je richtprijs van 5000 euro niet van de pot is gerukt. Die firma's doen op het einde van hun werk nog een vezelmeting voordat ze de ruimte mogen vrijgeven, zo ben je zeker dat er geen risico meer is.
Een zure appel, maar als je het door een betrouwbare firma laat doen kan je wel op beide oren slapen.

 Mijn verwarmingsinstallateur heeft trouwens in zijn algemene voorwaarden staan dat er gaan asbesthoudend materiaal aanwezig mag zijn. Anders weigert hij het werk. Ik kan Pierre88 wel volgen in zijn voorzichtigheid, zeker als je er professioneel vaak mee in contact komt.

 

 

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15418 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

ff logisch redeneren. 

Asbest veroorzaakt longkankers. Dat impliceert dat stofdeeltjes asbest zo klein moeten zijn dat je dit KUNT en al MOET  inademen. Het is enkel bij zaagwerk, afbraak en of doorslijpen dat de GEBONDEN asbest kan vrijkomen in losse microscopische kleine stofdeeltjes. 

Paardehaar, stro en zeker hetgeen wat je ziet op de foto is van die grootte dat je moeite gaat moeten doen om dit in te ademen. Je zal eerder stikken hiervan ( net zo van de spinnewebben) 

Neem aansteker en probeer een stuk in de fik te steken. Lukt dit dan is het zeker geen asbest. Lukt dit niet,  niet panikeren en een stuk opsturen naar labo bv biocontrol in bornem ter analyse.

Angst is de slechtste raadgever en zorgt ervoor dat je je blauw gaat betalen.