600 m² dak, is afvoer van 110 mm dan voldoende?
Ten eerste een vraagje over de dakoppervlakte. Op mijn dak ligt er 600 m² onderdak, maar ik veronderstel dat wat betreft regenwater niet gerekend wordt in de dakoppervlakte, maar wel in de grondoppervlakte van het dak. Vermits mijn dak hellend is zal het dus niet om 600 m² gaan, maar b.v om 450 m².
Dat blijft wel heel veel (het gaat om een boerderij met aangebouwde schuur).
Mijn tweede vraag is of de standaardmaat van 110 mm voor de afvoerbuizen dan nog wel voldoet? Ik veronderstel eigenlijk van wel (als ze het water tijdens een wolkbreuk niet kunnen slikken, dan zullen de goten overlopen, maar dat is natuurlijk geen drama).
En zijn er behalve de buizen nog andere zaken waar ik op letten qua mogelijk debiet? Grotere terugslagklep en sifon na regenput?
Anderen bekeken ook
Reacties
Pagina's
Normaal gezien worden de afvoerpijpen (dus niet wat er in de grond zit) gerekend als 1cm2 pijp voor 1m2 horizontaal dakvlak
Dus stel je hellend dak heeft een "grondoppervlakte" van 100m2, dan heb je 100cm2 buis nodig (oppervlakte buis is straal x straal x Pi (3.14) )
Via deze berekending is een buis van diam 110mm goed voor : 5.5cm x 5.5cm x 3.14 = +-95m2 dak
110 mm is heel groot voor een regenwaterafvoer (staande buis tegen gevel) meestal maar 90 mm
regel van 1cm² per 1 m² dakoppervlak gebruik ik ook
als je dankt meer nodig te hebben is het beter om een extra afvoer te plaatsen en neit diameter te vergroten
110 is echt genoeg
wat kan er gebeuren? leidingen komen vol te staan
eventueel ook buis tegen gevel die 0.5 tot 1 meter hoog gevuld zal zijn
deksels inspectieputjes springen naar boven en water komt eruit
...
en dan, allemaal toch niet erg
Als je echt vreest dat zo 1 buis niet genoeg gaat zijn, steek er dan nog een paar. Je moet ze niet aansluiten, maar dan liggen ze er al wel mocht het nodig blijken te zijn.
overloop van regenwaterput, richting riolering is normaal wel een buis van 160diam.
Van de afvoer naar de regnwaterput is 110 normaal voldoende
overloop van regenwaterput, richting riolering is normaal wel een buis van 160diam.Van de afvoer naar de regnwaterput is 110 normaal voldoende
overloop 160mm? is dat echt nodig ?
aansluiting controle put naar RWA is 160 had ik gezien, maar mijn overloop van put naar controle put hebben we maar 110 voorzien...
zorgen maken of niet?
Het ergste wat kan gebeuren is dat je regenput echt overloopt, als ook de overloop het water niet snel genoeg kan afvoeren bij heel hevige regen.
Wel nakijken dat er dan bv geen water loopt waar je het niet wilt
vb via vulleiding naar kelder ofzo. (al weten gebeuren)
Het ergste wat kan gebeuren is dat je regenput echt overloopt, als ook de overloop het water niet snel genoeg kan afvoeren bij heel hevige regen.Wel nakijken dat er dan bv geen water loopt waar je het niet wilt
vb via vulleiding naar kelder ofzo. (al weten gebeuren)
wel onlangs regende het toch heel extreem, heb toen eens gezellig in de regen mijn afvoeren bewonderd wat daar uitkwam, ik had eigenlijk erger verwacht.
was vooral curieus of die PE doorvoeren in platdak van 75mm geen probleem waren bij heel hevige regenval, maar blijkbaar is dit OK. (want een stuk van zadeldak hier loopt op het platdak.
Mijn vraag gaat echter wel degelijk over de buizen die in de grond zitten en die dus de regenpijpen verbinden met de regenput: welke diameter moet ik nemen?
Vanaf dat je een extra lozingspunt plaatst op een lijn, moet je nagaan of je de lijn moet verzwaren. Wat bedoel ik hiermee, vanaf dat je iets bij op je buis aansluit, moet je nagaan of je geen grotere diameter nodig hebt. Die grotere diameter kan je vrij rudimentair bezien. Er is 90mm, 110mm, 125mm en 160mm diameter wat courant gebruikt wordt in de woningbouw. Dat is telkens je vergrotingstrap. Wat wil dat zeggen voor je regenbuizen. Die zijn wss 90mm. Die mogen in de grond ook 90mm blijven totdat je iets bij op die afvoer (BV: 2de regenpijp), dan moet je vergroten. (Hanteer je de regels van livios, zal je NOOIT problemen ondervinden ivm met dit, dat is een ruime maatvoering).
BTW: met de overloop van je regenwaterput. Maakt niet uit hoe diep je ligt ten opzichte van je huis. Als het water niet tijdig weg kan, zal dus je buizen gevuld geraken, vervolgens ook je regenpijpen tot het uiteindelijke in je dakgoot overloopt. Maar als je een overloop hebt voorzien, en je hebt een deftige riolering, dan is er geen probleem. Meestal wordt er 125mm als overloop genomen. Mensen die 110 hebben liggen moeten niet panikeren want het zal beide wel werken. Zoals vandaag, het miezert (motregen), dus die overloop zal heel weinig te doen hebben. Een onweer is een piekbelasting, en zal uw overloop ook wel kunnen slikken hoor. Stel je buizen raken gevuld met water, resultaat wat extra druk (en dus debiet) op je overloop. Je buizen hebben een dichting, kan er niet weg. Overloop werkt met een groter debiet.
De reden waarom een controle put met een 160 wordt gemaakt is dat je meer plaatst hebt om je handelingen uit te voeren. Waarvoor heb je een controleput, om te toezicht te houden en om verstoppingen te verwijderen.
Trouwens, met je gemeente die beterschap belooft met je straat die blank loopt. Geloof er maar niet teveel van. Een studiebureau begroot hoeveel water de riolering te verduren krijgt, welke debiet en volume en dergelijke. En dan doet het buro een voorstel dat voor 80 a 90% van de tijd perfect zal functioneren. Met een groot onweer of dergelijke zou het dus te klein zijn. Dat aanvaardt de gemeente. Omdat de meerkost van een grotere riolering niet opweegt tegen het eenmalig uitrukken van de brandweer.