Problemen met EPDM en aanleggen dakterras

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Zjerre
Lid vanaf: 23/04/2019
1 berichten

Ik ben sinds een 3-tal jaar eigenaar van een appartement dat in 2014 gebouwd is. Hebben het onafgewerkt gekocht, dus nog alle vloer erin gelegd, keuken enz ... terras was dus ook niet afgewerkt. Nu, 3 jaar later willen we aan het dakterras beginnen door in eerste instantie de tegels te plaatsen. 

In de loop der jaren heeft de EPDM wel wat geleden lijkt me. Het appartement is door een prive persoon gezet die denk ik zoveel mogelijk zelf gedaan heeft of met hulp van vakmannen indien nodig. Als ik EPDM daken op zoek lijken die altijd deftig gelegd terwijl het hier precies op geen kl*te trekt. 
Het dak is licht afhellend gelegd voor water afvoer maar de EPDM is er los opgelegd en enkel vastgelijmd aan de zijkanten tegen de muur. Er lagen wel stenen aan de randen van het dak om die EPDM op zijn plaats te houden maar dankzij, met momenten, hevige wind dus een beetje verschoven, niet meer glad en ook los gekomen aan de muur randen. (Zie bijlage foto’s).
Bij het lezen van andere berichten hier lijkt dit wel redelijk normaal maar nu heb ik ondervonden dat het bijna onmogelijk is om met die tegeldragers zo dicht mogelijk tegen de rand te beginnen zodat de tegels aansluiten aan de venster dorpels + het al helemaal niet gemakkelijk is om die dragers nog eens waterpas te krijgen. 

Raden jullie aan om er toch aan te beginnen en eventueel de dragers met een schuin stuk wat te verhogen om de hoogteverschillen met de rand op te vangen (kan dit aanschaffen bij men type tegeldragers) of kan ik het dak met iets anders terug gelijk laten maken of best een nieuwe, deftige EPDM laag laten leggen? Ben even radeloos en heb er niet zoveel verstand van als de meesten hier. 

Bedankt alvast!

Reacties

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
15034 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik zou op deze dakafwerking zeker niet verder werken !

Laat het gehele plat dak opnieuw doen door een professionele dakwerker. 

De huidige dakbedekking in epdm zou ik volledig wegnemen om het gehele dak opnieuw te laten doen door een proffessionele dakwerker.  Dat kan met roofing ,met epdm of met pvc, naargelang waar de dakwerker het meeste ervaring mee heeft.

afbeelding van w.g.b.
Lid vanaf: 28/10/2008
4051 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Zie ik het goed loopt deze EPDM door tot in de spouw en is het rubber aan de ondezijde gecacheerd met  een viltlaag.  Wordt de bestaande dakbedekking verwijdert kijk uit waar ze deze afsnijden. Probeer zoveel mogelijk materiaal vanuit de gevel of andere opstanden te laten zitten zodat deze als een soort loodslabbe zou kunnen dienen. De nieuwe dakbedekking laat je dan zo hoog mogelijk onder de oude opzetten. 

afbeelding van jan 007
Lid vanaf: 16/11/2018
2660 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

crycrycry kan alleen maar huilen als ik dat zie

ja inderdaad goed  opletten aan de muren (kan niet goed zien of het lood of epdm is dat ingemetseld is)

 

 

afbeelding van BM96
Lid vanaf: 08/03/2017
143 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wat is er hier gebeurd, de hoeken zijn zelf niet mooi..
Alles verwijderen, idd opletten met waar je de lood/epdm slabben uit de muur afknipt. Maar ook hier zijn oplossingen voor indien het niet anders kan.

Indien je toch zelf het epdm dak legt, zeker overal verlijmen (zowel epdm als ondergrond).
Laat je desnoods voor de details (hoeken, muuraansluitingen, ..) bijstaan door een ervaren dakwerker.

De epdm zelf leggen en verlijmen is zo moeilijk niet.

afbeelding van Zjerre
Lid vanaf: 23/04/2019
1 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Nonkel van mij is jaren dakwerker geweest en sinds een paar jaar gestopt. Heb zijn collega van toen, die nu de zaak runt, al gemaild voor verdere info. 

 

Bedankt voor de nodige antwoorden! Ik vrees dat de tegels dus nog even mogen blijven liggen Wink

afbeelding van Mathias Van den Berghe
Lid vanaf: 30/04/2019
4 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Beste forumlid

Ik heb zonet opgemerkt dat u het forum, voor de tweede keer,  gebruikte om reclame te maken voor uw diensten als vakman.
Het is niet de bedoeling van dit forum om dat te doen zonder hierover de beheerder te contacteren.
Uw bericht werd dan ook verwijderd.
Gelieve de beheerder van dit forum te contacteren indien u in de toekomst graag gebruik maakt van dit forum om uw diensten in de kijker te zetten.

Met vriendelijke groetjes

Het bouwinfo-team

afbeelding van skydivesanta
Lid vanaf: 25/05/2012
29 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

hai hai hai hai hai,

 

Het klassieke probleem in appartementen.

Uw waterkering van de muur zit te laag vs uw dakafwerking. Volgens het WTCB moet die minimaal 15 cm zijn. Als er hier weinig neerslag op terecht komt (bijvoorbeeld dat terras volledig overkapt is, dan kan je nog geluk hebben), maar anders heb je sowieso problemen.

Nu dat ik op de foto's inzoom... Dit is een EPDM uit 1 stuk die los ligt... De afwerking aan de rand is zelfs nog gewoon open? Is dat de beton dat we daar zien?

Alsook de aansluiting aan de 'opkant' naast het raam hebben ze de EPDM gewoon wat naar boven geplooid? Daar kan je zien dat de EPDM gewoon 'open ' staat?

Alsook lijkt het op 1 foto dat de afhelling weg van deze rand lijkt te gaan?

Dit loden 'waterkering' is ook maar een soepje in de hoeken...

 

Ik zou hier zeker niet op beginnen te werken en advies vragen van een expert, want hier wil je niet een mooi terras op leggen om dan achteraf er alles terug af te halen.