Plat dak: lek of geen lek ?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Phyxsius
Lid vanaf: 24/01/2010
15 berichten

Hoi,

4 maanden geleden hebben we een ruwbouw gekocht die tijdens de zomer gezet is. Het huis heeft 3 relatief kleine platte daken, en een zadeldak.

Bij aankoop zagen we een natte plek op de muren onder 2 van de 3 platte daken (dus een viertal maanden na plaatsing). De aannemer vertelde ons dat er tijdens het plaatsen van de platte daken veel regen op de chape gevallen is, en die kan maar langs één kant weg: muren en welfsels. En dit zou tijd in beslag nemen.

OK, geen probleem dus.

Echter, tijdens de winter (dooi na de hevige sneeuwval) werden de natte plekken aanzienlijk groter. Toen werd door de aannemer beslist om op één dak de folie en isolatie te verwijderen en opnieuw te plaatsen. Roofing ditmaal. Tijdens deze werkzaamheden zag de dakwerker dat de folie op vele plekken inderdaad was losgekomen, en dat er tot 1 cm water op de chape stond. De oorzaak van de "lekken" dus.

Dit is 3 weken geleden uitgevoerd. Daarna hebben we 2 weken een warme lucht kanon gezet, en de plekken leken inderdaad op te drogen.

Tot we gisteren gingen kijken: opnieuw zag de onderkant van àlle welfsels onder het plat dak er nat uit (na een vochtige, mistige week).

Vannacht heeft het nog harder geregend, dus ging ik vanochtend nog eens controleren. Tot mijn verbazing waren de welfsels terug droog ?!?

Een gelijkaardig scenario onder het plat dak van de garage (dat ook aansluit op een zadeldak). Gisteren zagen we veel natte plekken op de onderkant van de welfsels, zelfs druppels. Vanochtend was alles droog, niettegenstaande de regenval... Ook op dit dak ligt isolatie en roofing.

Er staan nog geen ramen in de ruwbouw.

Ik ken niks van platte daken, maar voor mij is dit een raadsel. Ik kan niet geloven dat we nog steeds een lek zouden hebben, na het heraanleggen 3 weken geleden.

Is dit een "normaal" fenomeen bij platte daken ? Dringt het aanwezige vocht niet op een gelijkmatige manier naar onderen, waardoor je soms natte plekken hebt en soms weer niet, tot het uiteindelijk volledig opgedroogd is ? Kan het een condensatieprobleem zijn (echter nog geen ramen) ? Kan dit iets te maken hebben met het soort isolatie of manier waarop deze aangebracht is ?

Welke zouden nog oorzaken kunnen zijn ?

Ramen worden deze week gezet, en bezetter komt onmiddellijk daarna. We zouden dus graag willen weten of we dit met een "gerust" hart kunnen laten uitvoeren, of dat we de aannemer moeten eisen om eerst verdere acties te ondernemen.

Alvast bedankt voor het advies !

Enkele foto's ter illustratie:

Situatie tijdens de winter, na hevige sneeuwval:

Gisteren (3 weken gelden roofing + isolatie heraangelegd, 2 weken warme lucht kanon, en vorige week waren onderkant welfsels droog en leken muren ook op te drogen):

Vanmorgen, na een hele nacht hevige regenval:

Garage gisteren (er hingen zelfs druppels - condensatie ? - aan en ook deze welfsels waren vanochtend opgedroogd):

Reacties

afbeelding van w.g.b.
Lid vanaf: 28/10/2008
4063 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Waar de muren het natst zijn is dat ook de kant van het dak waar de afvoeren moeten komen of zijn aangesloten.

Er ligt een damprem, die is gesloten en in principe waterdicht meestal kan er toch wel wat water uitkomen. Heeft zich tussen de lagen in water verzameld kan dat er maar langzaam uit komen.

Wat bedoeld u met de folie was op vele plekken losgekomen, de naden. Ik mis ook in uw verhaal een dampremmende laag. Dus betonvloer, chape, dampremmende laag, isolatie materiaal en een dakbedekking.

Het kan geen condensatie probleem zijn er wordt niet gestookt.

De daken zijn wel compleet afgewerkt dus er ligt een dakbedekking tot de voorkant van de buiten muur en met iets van steen, aluminium of zink afgewerkt.

afbeelding van Phyxsius
Lid vanaf: 24/01/2010
15 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Muur van slaapkamer is inderdaad het natst in de hoek waar de afvoer hangt. In de garage is het halverwege de muur, niet in de buurt van de afvoer.

Ik heb niet kunnen zien hoe ze de nieuwe roofing aangebracht hebben, dus ik kan op dit moment alleen maar veronderstellen dat er een damprem gelegd is zoals het hoort. (ik neem aan dat een professioneel dakbedekker toch weet wat hij moet doen).

Eerst lag er een (EPDM ?) folie die vastgelijmd wordt. Deze was blijkbaar op vele plaatsen losgekomen, waardoor er water tot op de chape doorgedrongen was.

Vermits het dak afwatert naar de afvoer, is het dan ook logisch dat die muur het natst geworden is.

Het vreemdste vind ik dat de welfsels vorige week compleet droog waren (leken), gisteren volledig nat, en vanmorgen (na hevige regenval) opnieuw droog...

Daken zijn inderdaad volledig afgewerkt.

Alle denkpistes zijn welkom...

Ik heb ook al "horen zeggen" dat dit fenomeem niet abnormaal is bij platte daken, en dat het gewoon héél lang kan duren. Kan dit kloppen ?

afbeelding van w.g.b.
Lid vanaf: 28/10/2008
4063 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Meestal is een EPDM dak een groot vel zonder naden dus altijd waterdicht tenzij er veel zaken door de dakbedekking komen zoals lichtkoepels dakdoorvoeren enz. Als van dit vel de lijm loslaat waarmee het op de isolatie is geplakt zal het niet gaan lekken. Als er een EPDM ligt waarvan de overlappen van enkele banen zijn gelijmd is dit totaal anders.

Als een dakbedekking lek is verzameld zich water tussen de damprem en de dakbedekking. In die ruimte, is wel opgevuld met isolatie, kan zich behoorlijk wat water verzamelen. Zit er ergens een klein gaatje in de damprem kan het lang duren voordat al het water uit deze ruimte is gelopen.

Waarom tijdens regen geen lekkage en wel daarna. Water verzameld zich tussen damprem en dakbedekking. Vervolgens begint het water door een gaatje in de damprem, wat iets hoger zit, te lozen. Door de capilairewerking trekt al het verzamelde water uit deze ruimte. Zodra al het water er is uitgelopen droogt het op en de capilaire werking stopt. Na een hoeveelheid regen gaat het proces opnieuw beginnen.

Ook het water wat in de chape zit, omdat dit enigzins een poreuze laag is, kan inderdaad wat langer duren.

Het lijkt me logisch dat het dak eerst absoluut waterdicht is voordat de volgenden werkzaamheden gaan worden uitgevoerd.

afbeelding van chime
Lid vanaf: 10/04/2007
11588 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Kan ook zijn dat er veel vocht in de hellingschape zit => dat probeert er nu uit te komen en dat duurt een tijd.

Net zoals in je welfsels eigenlijk: in die holtes kan daar ook water in zitten en dat duurt een hele tijd voor dat er uit is.

Wij hebben dat ook al verschillende keren gehad => welfsels nat, terug droog, weer nat. (ze zijn nu al wel een tijdje droog) maar zal ook wel te maken hebben met hoeveelheid vocht in de lucht => kan die het water van je plafond afvoeren of niet + condensvorming in je bouw, veel vocht kan ook weer aan je plafond gaan hangen daardoor.

afbeelding van wannes-virginie
Lid vanaf: 19/07/2010
905 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

w.g.b. wrote:
Het kan geen condensatie probleem zijn er wordt niet gestookt.

Dit klopt niet hoor,

wij stoken ook niet, nog in de ruwbouwfase, en toch hangen onze ramen altijd vol met condens binnenin (enkel glas). Tenzij mijn vrouw stiekem met de tuinsproeier rond gaat 's nachts :mrgreen:

afbeelding van Phyxsius
Lid vanaf: 24/01/2010
15 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

OK, bedankt voor de reacties.

Fingers crossed en afwachten dan maar ...

afbeelding van Anonymous
Lid vanaf: 01/01/1970
16979 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als gevolg van de lekkage zit er vrij veel vocht in de chappe/beton. Warmtekanon gaat vooral zorgen voor uitdroging aan het oppervlak, het inwendige vocht heeft een pak meer tijd nodig. Vandaar mogelijk de "vertraging" of het "terug" nat worden van de welfsels.

Deze dagen staat er een windje met droge lucht waardoor in een open bouw alles gemakkelijk terug opdroogt.