Houten plankenvloer behandelen tegen houtworm of niet?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van duplo
Lid vanaf: 09/01/2007
55 berichten

Beste,

Is het raadzaam een houten plankenvloer te behandelen alvorens hierop isolatieplaten aan te brengen?  Het gaat om de vloer op onze zolder, waar in heel beperkte mate al wat aantasting is geweest door verschillende soorten houtwormen (niets om ons zorgen over te maken en heel plaatselijk).  Woning is van anno 1935.  Dak en houtstructuren zijn verder in goede staat.

Als er PIR-platen over de vloer gelegd worden, dan lijkt het me onmogelijk om nieuwe aantasting te vekrijgen, of zie ik dit verkeerd?

Bedankt,

Steven.

Reacties

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
14381 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

D'er is een zinnetje dat van geen kanten klopt :.... in heel beperkte mate al wat aantasting is geweest door verschillende soorten houtwormen (niets om ons zorgen over te maken en heel plaatselijk)....

Houtworm in houten delen stopt niet of je moet het kapot maken.

Houtworm blijft niet beperkt 

houtworm blijft niet heel plaatselijk.

Die kevertjes die de eitjes leggen en waaruit die larve komen, die kevers die vliegen dus rond, overal , ijverig op zoek naar lekker hout.

En ze zijn , spijtig genoeg , niet zo simpel om te bestrijden

afbeelding van duplo
Lid vanaf: 09/01/2007
55 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik zorg voor wat foto's.  Als ik het goed begrijp, mag ik niet zomaar de vloer dichtleggen met isolatieplaten zonder verder onderzoek naar de beestjes.

 

afbeelding van houtworm-specialist
Lid vanaf: 18/08/2019
1 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Beste Duplo,

Als er reeds een houtworm aantasting is, is de kans redelijk groot dat deze nog actief is. De gaatjes die je ziet die worden veroorzaakt door de houtwormkever, maar het is de larve die de schade veroorzaakt. De larve zie je niet, maar is wel gemiddeld 2 tot 3 jaar actief in het hout. En dat is nog als we het hebben over de houtwormlarve, de boktorlarve kan tot wel 12 jaar in het hout actief zijn. Beiden volwassen insecten kunnen vliegen, maar dit is niet altijd noodzakelijk voor hun voortplanting. Zij leggen over het algemeen de eitjes weer in de uitvliegopening, dat is de opening die de kever of tor heeft gemaakt om uit het hout te kunnen komen. Als je dus iets over het hout legt met de gedachte gang dan stopt het wel............. Helaas dat doet het dus niet. In veel gevallen is het handig om er eens een professional naar te laten kijken.