• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

EPDM, lijm en dampremmende folie op dakconstructie met goten

Lid geworden
1 okt 2019
Berichten
3
Waarderingsscore
0
Punten
0
Onze architect heeft een platdakconstructie bedacht voor onze (badkamer)opbouw die er als volgt uitziet (zie ook plaatje bijlage):
  • de opbouw maakt gebruik van houtskeletbouw
  • de balkenlaag steekt uit over de muren, zodat de goot van ons huis doorgezet kan worden
  • op de balkenlaag komt een laag underlayment
  • op het deel van het dak wat boven de muren en de binnenkant van de aanbouw zit, komt PIR-isolatie op het underlayment (met dampremmende folie ertussen)
  • de PIR-isolatie wordt naar de randen toe afgeschuind, zodat er een goot onstaat buiten de muren

Nu heb ik daarover wat vragen:
  • we willen graag EPDM gebruiken, maar ik las dat EPDM-lijm PIR-isolatie op kan lossen. Dat lijkt me een probleem voor de afgeschuinde randen van het PIR. Hoe zouden jullie dat oplossen?
  • tot hoever laat ik de dampremmende folie doorlopen? Alleen onder de isolatie, of tot de randen van de goot? Punt is dat bij de goot het EPDM er dan op vastgezet dient te worden, en de folie dan aan het underlayment moet plakken.
  • kan ik het beste PIR-isolatie met een bitumenbovenkant gebruiken of is een aluminiumbovenkant ook prima in combinatie met EPDM?
 

Bijlagen

  • dakconstructie.png
    dakconstructie.png
    86 KB · Weergaven: 6

w.g.b.

Gewaardeerd lid
Lid geworden
28 okt 2008
Berichten
3.611
Waarderingsscore
133
Punten
63
De schuine hoek moet je met een mastiekhoek laten maken. Er is geen dakdekker die een rij isolatieplaten zo nauwkeurig kan afzagen als deze driehoekige lat. De EPDM kan daarom veel strakker zonder plooien worden aangebracht. Kleine ongelijkheden in die schuine rand gaan plooien geven. Daarbij is deze schuine rand veel sterker isolatieplaten schuin afgezaagd trap je zo kapot.

De damprem tot einde mastiekhoek. PIR met alu onderzijde en als het bestaat een vlies of bitumen bovenzijde. 

dakconstructie_goot_dak_epdm_2.jpg
 

Bijlagen

  • dakconstructie_goot_dak_epdm_2.jpg
    dakconstructie_goot_dak_epdm_2.jpg
    151 KB · Weergaven: 0
Lid geworden
1 okt 2019
Berichten
3
Waarderingsscore
0
Punten
0
Heel erg bedankt voor deze snelle reactie!

Ik heb even gezocht naar die mastiekhoeken, en zie dat de maten beperkt zijn, 100x100 of 150x150, maar daar is nog wel een mouw aan te passen. Ik kan 150mm PIR pakken in plaats van 140mm, of de mastiekhoek een stukje afzagen.

Ik zou het liefst gaan voor een mastiekhoek gemaakt van isolatiemateriaal, zoals PIR of steenwol, om koudebruggen te voorkomen. Als ik echt voor een mastiekrib of -klos (een volle hoek) wil gaan, dan ben ik aangewezen op steenwol. Dat ziet er een beetje ruw uit op de foto. De vraag is of de EPDM daar goed en strak op wil plakken. Anders ben ik aangewezen op een mastiekschroot van PIR. Die zijn bekleed met een bitumen cachering. Waarschijnlijk moet ik het gat onder de schroot dan nog opvullen met iets.

Alternatief is om de mastiekhoek van hout te maken, de isolatielaag wat breder te maken (een centimeter of 8 aan beide kanten) zodat de mastiekhoek buiten de isolatielaag van de muur komt te liggen. De goot wordt dan wat minder breed, maar dat is waarschijnlijk geen probleem.

Heb je hier nog een advies over?
 

w.g.b.

Gewaardeerd lid
Lid geworden
28 okt 2008
Berichten
3.611
Waarderingsscore
133
Punten
63
Plaats geen hoeken van welk materiaal dan ook die 1  meter lang of daar omtrent zijn. Krijg je de zelfde probleem als dat ze aan platen een schuine kant zagen. Want over het algemeen wordt zo uit de hand een schuine kant aan de platen gezaagd. De lange rechte lengte van hout is wat dat kan voorkomen.  Ik realiseer mij nu dat die balk 150x150 moet zijn en die zal best wat kosten. 

Als je de dakdekker zo gek kan krijgen dat hij de platen op een zaagtafel maakt kom je ook een eind. Die gezaagde platen aan de schuine kant absoluut gelijk leggen zodat je een strakke lijn in je werk krijgt. 
 

keizerke

Nieuw Lid
Lid geworden
14 dec 2011
Berichten
43
Waarderingsscore
1
Punten
8
Mijn helling op mijn plat dak word gemaakt met hellingsisolatie platen

Bestaan in verschillende maten ...... 70-90/90-110 /110-130/130-150....

Het volledige dak wordt geisoleerd. De hellingsisolatie laat ik 15 cm van de kant stoppen als goot
 

w.g.b.

Gewaardeerd lid
Lid geworden
28 okt 2008
Berichten
3.611
Waarderingsscore
133
Punten
63
Dus 15 cm vlakke dakvloer en vervolgens 70 mm haaks omhoog.  Wat gaat er gebeuren als je op de rand van de isolatie gaat staan. 
 
Lid geworden
1 okt 2019
Berichten
3
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik heb nog twee kwesties rondom mijn te bouwen dak.

- Mocht ik het PIR schuin afzagen met een zaagtafel, dan zit ik nog steeds met de kwestie dat EPDM-lijm wellicht het afgezaagde PIR aantast (waar dan dus geen cachering zit). Moet ik daar dan geen lijm opsmeren? Of moet ik er eerst een bepaalde tape opplakken?

- Hoe zou je de EPDM aanbrengen op het dak, gezien de hoeken die ontstaan door het afgeschuinde PIR? Zou je eerst de goten met stroken maken, en dan een grote lap over de isolatie?
Een vriend adviseerde om alles met 1 grote lap EPDM te doen, en waar de knikken zitten het EPDM gewoon te vouwen. Dat zou mijns inziens wel obstakels voor het stromende water richting de HWA veroorzaken. Hij dacht dat het overlappen van delen/stroken EPDM niet goed te doen was omdat het in principe gevulcaniseerd moet worden. Maar ik heb het wel op filmpjes zien gebeuren met lijm/primer. Er zijn natuurlijk verschillende soorten EPDM (Amerikaans/Europees).
 

w.g.b.

Gewaardeerd lid
Lid geworden
28 okt 2008
Berichten
3.611
Waarderingsscore
133
Punten
63
Wellicht  PUR aantast. Je geeft niet op welke lijm je wil gaan gebruiken.  Vraag me ook af of naakte PUR door een synthetische rubber lijm wordt aangetast. Niet in de war met EPS.

Staan er voorbeelden op Youtube van EPDM met dezelfde dakvorm. Is het een EPDM uit een vel of het typen lijm en kit verbinding. Op tekening staat PVC of bitumen. Vraag me of wat je drijft om EPDM bestaande uit een vel op dit dak te willen gebruiken.

Verschillende EPDM kan ik me niet zo voorstellen. Uiteraard heeft het ene dit en het ander dat maar in de uitvoering zal dat niet veel uitmaken.

 
 

keizerke

Nieuw Lid
Lid geworden
14 dec 2011
Berichten
43
Waarderingsscore
1
Punten
8
Eventjes meegeven in verband met mijn hellingsisolatie die laat ik niet stoppen aan 70 mm...

stopt denk ik met plaat 30mm - 50 mm

Denk niet dat die 30mm naar o mm een probleem zal zijn om op te staan
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan