Regelwerk houten gevelbekleding op isolatie bevestigen
Hallo iedereen,
Voor mijn renovatie zou ik voor de uitbouw op de achtergevel een houten gevelbekleding kiezen.
Nu is het grootste deel hiervan een raam. Het midden van het raamprofiel staat gelijk met de voorkant van de muur (naar isolatie toe is dit beter).
Het probleem is nu het bevestigen van het regelwerk op de zijkanten van de muur (dus de overgang van de voorkant van de muur naar het raam toe). Hier heb ik dus niets om het regelwerk aan te bevestigen. Nu was mijn idee om hier de FID90 pluggen van Fischer te gebruiken om het regelwerk daar rechstreeks in de isolatieplaten te bevestigen.
tekening: muur = oranje, isolatie = geel, lange normale pluggen = groen, regelwerk = bruin, raamprofiel = zwart, houten gevelbekleding = blauw
Lijkt dit jullie een goed idee? Misschien iemand ervaring hiermee of een alternatief om dit uit te voeren?
Bedankt voor jullie info,
gr,
Mathias
Anderen bekeken ook
Reacties
latje rechts tot op de hoek plaatsen en dan kan je het latje in de dagkant hier op bevestigen (tot op de hoek plaatsen)
latje tegen het raam kan je aan het raam zelf bevestigen (niet ideaal !!)
alternatief is de isolatie enkele cm vroeger te stoppen en daar een balkje tegen de muur te bevestigen en daar op werken aan de dagkant van je raam
Ik heb dat ook zo gedaan hier bij ons. Lukt perfect, zorg er wel voor dat je pluggen voldoende in de muur komen. Bij mij waren dat pluggen van 28cm. Verschiet niet van de prijs hiervan
AlexP schreef:
Ik heb dat ook zo gedaan hier bij ons.
En welke 'zo' bedoel je? deze van MatD of deze van jan 007?
Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.
Regio: Roeselare-Kortrijk
Borgh is ook zo'n systeem, maar deze zet je wel vast in de snelbouw.
Het kader in de dagkant zet toch zichzelf vast? Je spant het op 4 vlakken rondom tegen elkaar vast...
Het profiel aan de voorkant van de dagkant werk je af als elke andere buitenhoek, dus met extra brede draaglatten die bijeengehouden worden met een voegband of alu profiel tussen draaglat en bekleding.
Er is wel wat risico dat het achteraan de dagkant kromtrekt als je hout gebruikt, maar dat gaan pluggen in de isolatie ook niet tegenhouden.
Je weet dat je bij de pluggen om de X pluggen op elk lat en verdeeld over het oppervlak een plug onder 45° omhoog moet vastzetten tegen het verzakken van de latten? Daarvoor heb je pluggen en schroeven nodig die 1,4 keer langer zijn dan de haaks geplaatste. Houten regels plaats je beter niet tegen de isolatie maar laat je 20mm zweven met stelschroeven (en de 45° schroeven zijn dan nog belangrijker). Al wordt dat laatste weinig gedaan.
Zoek eens wat details op in de plaatsingsgids voor free willy of eternit sidings. Het principe blijft hetzelfde.
Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.
Regio: Roeselare-Kortrijk
Nog nooit gezien zo'n "FID 90"-pluggen .
Wordt dit effectief gebruikt om regelwerk (+afwerking) enkel in de isolatie te plaatsen??
Ik heb in de technische gegevens gelezen dat je 0.17 KN (+- 17kg) belasting mag hebben per schroef.
Ik dacht altijd dat je, zoals eerder aangehaald, een extra lange plug ergens moest gaan zoeken zoals de Borg Facafix om regelwerk + afwerking te bevestigen.
Als dit effectief daarvoor wordt gebruikt, zou het wel een mooie oplossing zijn voor mensen die bv. tijdelijk hun wachtgevel willen afwerken met planchetten of dergelijke zonder pluggen in een muur te rammen waar misschien standleidingen of andere nutsvoorzieningen doorlopen.