• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

profel

Lid geworden
11 aug 2006
Berichten
93
Waarderingsscore
0
Punten
0
Kan iemand dit bevestigen. Profel: K-waarde van de profiel zou plots 1,94 W/m²K zijn dacht dat dit een jaar terug veel slechter was 2,6 W/m²K, profiel is ook niet van uitzicht verandert. Klopt dit of zijn die waardes plots herzien. Mijn kenissen weten het niet meer, ze hebben offertes van aluminium waar 2,7 W/m²K op staat voor de profiel, maar profielen zijn +/- even diep. Hoe kan dit verschil dan plots of is dit weer een of andere slinkse manier om de klant te misleiden.



Groeten,



Fred
 
Lid geworden
10 apr 2008
Berichten
333
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik heb onze offerte juist nagekeken maar vind niets terug van K-waarde van het profiel enkel van het glas. De profielen bestaan nu wel uit 4 kamers (wat we bij andere profielen niet tegengekomen zijn) sinds korte tijd.
 
Lid geworden
11 aug 2006
Berichten
93
Waarderingsscore
0
Punten
0
4 kamers kan je dan daar een foto even in dit topic zetten. Op de offerte van mijn kenissen staat aluminium 3 kamerprofiel. K-waarde: 1,94 W/m²K. 4 kamers hebben ze tegen mijn kenissen niks van gezegd. Ben zelf ook weer eens benieuwd welk commercieel trukje dit zal zijn of dat het echt zo is en een toegevoegde waarde brengt.



Groeten,





Fred
 
Lid geworden
10 apr 2008
Berichten
333
Waarderingsscore
0
Punten
0
Blijkbaar niet gezien dat het over alu ging, wij hebben nl pvc.
 
M

marnix van glassmetal

Guest
er bestaan GEEN alu ramen met een viekamersysteem.

In beste geval is dit een commercieel trukje door bvb een extra ribbeke toe te passen in de steeg (thermische onderbreking) Maar dergelijke zaken brengen weinig op. In beste geval is er een merkbare akoestische verbetering.

Een ander systeem is het opvullen van die steeg met isolerende materialen wat wel merkbare verbeteringen met zich meebrengt.



Het 4 kamer pvc profiel. Is alleen geloofwaardig als ook de profiel een grotere sectie heeft maar dan zijn er weer problemen met torsen van profiel ivm glas zwaarte enz enz enz enz enz .......



Hecht dus niet tè veel belang aan dergelijke "ongeloooooooofelijke innovaties die enkelen uit hun hoed toveren. Kijk bedrijven zoals Profle zijn zeer respectabel. Het zijn uit de kluiten gewassen schrijnwerkerijen

zeg maar ramen fabrieken die wel wat betekenen. Maar in een groter perspectief kan een Profel natuurlijk niet op tegen de expertise van bvb een Rehau. Rehau, Deceunink, Veka, allemaal bedrijven die uitsluitend pvc profielen en systemen voor pvc ramen ontwikkelen en produceren.

En als zij geen innovaties naar voor schuiven dan zijn er echt geen nieuwe innovaties die naam waardig als die uit een kleine hoek komen.
 
Lid geworden
11 aug 2006
Berichten
93
Waarderingsscore
0
Punten
0
Marnix,



Kan jij dat bevestigen van die isolatiewaarde van 1,94 voor hun aluminium profielen. Op mijn kenissen hun offerte straat dit zo, maar volgens mij klopt dat niet en was dat vroeger 2,7 of zijn die isolatiewaardes onlangs herzien geweest?



Groeten,



Fred
 
Lid geworden
25 feb 2007
Berichten
109
Waarderingsscore
0
Punten
0
Uit het ATG-attest dat ik hier heb liggen blijkt dit te kloppen voor de tussenstijlen. De kader en de combinatie kader-vleugel geeft minder goede waardes, maar dit is zo bij iedere leverancier. Je kan dit attest opvragen bij je leverancier. Heb het helaas niet digitaal.
 
A

Atoomn°13

Guest
Sinds de intro van de EPB bestaat de " over-all vierkante meter K-waarde" op ramen niet meer maar werd deze vervangen door de véél correctere "Uf-waarde op de respectievelijke, individuele profielcombinaties"



Kijk: Vroéger beschouwde men (totaal verkeerdelijk) een opendraaiend raam van één vierkante meter die aangemaakt was met het kleinste kader- en kleinste vleugelprofiel ter "bekoming" van "een" K-waarde (W/m²K) voor ALLE RAMEN die werden aangemaakt met dat profielsysteem. (zie hoger: die "over-all vierkante meter K-waarde")



En vervolgens gebruikte men die "geïdealiseerde" K-waarde voor élke vierkante meter raam ongeacht hoe dat raam eruit zag of samengesteld was.



Maar die vlieger gaat niet op... want dit zou betekenen dat VIER raampjes van een KWART vierkante meter even goed zouden isoleren als één raam van EEN vierkante meter (?!?)



Ha néé he! Want 4 raampjes van een KWART vierkante meter mogen dan ook wel samen een vierkante meter zijn... op 4 raampjes van een KWART vierkante meter heeft men echter DUBBEL zoveel (minder goed isolerende) profielen en een dubbel zo grote (minder isolerende) glas-omtrek... omdat daar op die glas-omtrek nog altijd dat oubollige aluminium-spacerke zit die de koude doorgeeft... alsof er op 10 cm van de rand van de dubbele beglazing ... énkel glas zou zitten.



Gevolg: De normgevers hebben ingezien dat ze zichzelf (en de brave, verwarming-stokende burger) blazen aan het wijsmaken waren.



En dus, gaat men sinds de intro van de EPB het isolatievermogen van elk raam individueel (elk raam op zich) gaan berekenen.

Bepaalde leveranciers hebben al een software-programma dewelke die berekeningen automatisch doet en haarfijn elke isolatiewaarde van elke raam berekent in functie van de profielkeuze, glaskeuze en... de gekozen spacer tussen die beglazing (oubollig alu-spacerke of warm-edge)



Hoe berekent men dit isolatievermogen van elk raam NU?



Kijk: een raam kan op 3 fronten warmte doorlaten.



- Glas, heeft een oppervlakte (Ag) (glas) en haar eigen warmtedoorgangscoëfficent (Ug)

- De diverse profielcombinaties, hebben een oppervlakte (Af) (frame) en hun eigen warmtedoorgangscoëfficient (Uf)

- De spacer tussen het glas heeft een omtrek (lengte L) en een lineaire warmtedoorgangscoefficient (psi)



En dus: om de warmtedoorgang op dát ene specifieke raam te kennen volstaat onderstaande formule:



[(Ag x Ug) + (Af x Uf) + (glas-omtrek x psi)] / (totale raam-oppervlakte)



Anders gesteld:

- Wanneer profielproducenten of constructeurs vandaag nog uitpakken met K-waarde op profielen: in de vuilbak die handel !



- Wanneer profielproducenten of constructeurs vandaag uitpakken met Uf-waardes op diverse profielcombinaties hoeven bouwheren

énkel nog te weten welke aanzichtbreedte die respectievelijke profielcombinaties hebben.



Bijvoorbeeld:

Leverancier "x" heeft op kader-vleugel-combinatie een Uf-waarde van 3,0 W/m²°K bij aanzichtbreedte 100 mm



Leverancier "y" heeft op kader-vleugel-combinatie een Uf waarde van 2,5 W/m²°K bij aanzichtbreedte 120 mm



Op het eerste zicht... zou men geneigd zijn te opteren voor leverancier "y" (want kleinere en dus gunstiger Uf-waarde)



Maar neen !!! want 3 x 100 = 2,5 x 120 = 300 en dus zouden beide systemen dus eerder evenwaardig lijken te zijn...



Maar dat is dan ook weer NIET waar !!!

Want leverancier "y" met 2,5 W/m² en aanzichtbreedte 120 mm dient ingevolge zijn 2 cm breder aanzicht

een kleinere ruit te plaatsen waardoor hij de gunstiger isolatiewaarde op dat glasoppervlak "rateert".



En dus... heeft leverancier "X" uiteindelijk de béste profielen om het gehele raam het best isolerend te maken...

niettegenstaande zijn ogenschijnlijke grootste Uf-waarde !



Straf hé ?



Samengevat:

Om de best isolerende profielcombinaties (op zich) te vinden vermenigvuldigt men de Uf-waarde van die profielcombinaties met de respectievelijke aanzichtbreedte van die profielcombinaties.



En komt men aan dezelfde uitkomst... dan heeft die profielcombinatie met de smalste aanzichtsbreedte de voorrang.



PS: Vele profielproducenten zwaaien nog altijd met K-waardes op "gehele" ramen maar ze vermelden niet dat ze er extreem goed isolerend glas in plaatsten ter camouflage van hun minder goed isolerende profielen...

Niet laten aan vangen dus...



Appels met appels en peren met peren vergelijken hé !
 
A

Atoomn°13

Guest
En stil dat dat hier wordt...



Tjonge tjonge... wat zijn de natuurwetten toch ONGENAAKBAAR !



Jongens... ik sméék het... stuur een DEURWAARDERKE op me af voor laster en eerroof van die multinationale profielproducenten... want mijn leven is plots tóch zo "inhoudsloos" geworden.



Ik zit nu eenmaal met een stressbehoefte... om te kunnen overleven...



Mijn bloed heeft nu eenmaal adrelanine nodig... Give it to me baby aha aha

(oei... da's de titel van een liedje hé?)
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan