• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Massaranduba krom bij aanleg

Lid geworden
5 dec 2017
Berichten
16
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hallo,

Ik ben gisteren naar de lokale houthandel geweest voor mijn bestelling terrasvloer.
Het betreft Massaranduba, hardhout klasse 1 van 14,5 cm breedte en 2,1 cm dikte.
Na een onderstel gemaakt te hebben begonnen we met de planken zelf en na een paar stuks merkten we op dat bijna elke plank krom was.
Niet een paar millimeter, maar soms aan beide kanten meer dan een cm.
We zijn na wat frustraties gewoon gestopt en ben me gaan informeren bij de houthandel.
Daar lagen de planken wel droog maar in een soort overkapte schuur, geen dichte hal.
Ze zeiden me dat dit planken van de laatste partij waren en dat ze altijd uit de zon hebben gelegen.
Alleszins, ze stelden me een houtklem voor of een duurder type hout, Ipé.

Kan dit zomaar bij dit hout, dat bijna elke plank krom is?
Ik kan me moeilijk voorstellen dat bij nieuwe partijen alles krom is.
Deze lagen daar sowieso al even, de zijkanten zijn vergrijsd en er is bij sommige planken ook lichte algvorming.
Wij zijn niet geïnformeerd over dit euvel op voorhand en ik vind niet dat ik als consument dergelijke planken mee mag krijgen.
 

Regis07

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
3 feb 2011
Berichten
3.635
Waarderingsscore
966
Punten
113
Bij Belgian Woodforum staat duidelijk "Het drogen houdt een groot risico op vervormingen en barsten in."
Bv: http://www.woodforum.be/nl/houtsoorten/massaranduba.

Als consument heeft u inderdaad rechten, recht van informatie, maar als consument heeft u ook plichten.
Eén van die plichten is uzelf duidelijk en goed te informeren naar de eigenschappen, kwaliteit enz ... van een product die u gaat aankopen. Het is aan u om de vragen te stellen of te kennen te geven of u meer informatie wenst.
De houthandel is niet genoodzaakt te weten in welke mate u als consument kennis en ingelicht bent of zijt over het tropisch hout dat u wenst te kopen. Soms werkt het bij sommige mensen op de zenuwen indien ze extra informatie krijgen en klagen dan over zagepieten.

PS: Persoonlijk vind ik de verankering met slechts één vijs te weing.
Twee vijzen zullen de plank beter in bedwang houden  bij kromtrekken of werken van het hout.
Eén vijs zorgt, verhoogt de kans  voor of op splijten op die plaats.

Mogelijk zijn aan u de laatste planken verkocht die door andere consumenten ervan tussen zijn gehaald bij het keuze van hun planken.
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.938
Waarderingsscore
6.589
Punten
113
Is geen rede om de partij afte keuren. De mate van uitzwenken is gans normaal op planken van xmeter lang.

Je kunt deze op vrije eenvoudige manier rechten door middel van 1 of 2 ijzeren piketten te slaan in de stabilise vlak naast de plank en deze zo op te duwen en vast te zetten met schietpistool en daarna vijzen.

Indien gewerkt wordt met een beton ondergrond dan zal je met een grijpklem op de balk moeten werken en zo de plannk opduwen tot de dilletatievoeg. 

Deze diletatievoeg tussen de planken kun je best aanhouden met afstandhouders tusse de planken te steken. wij gebruiken hiervoor een vouwmeter in 2 gezaagd en daar dus 2 latjes van.

Bijkomend: Het gefreesd profiel ( zwaar) MOET onderaan zitten ,op de foto's merk ik dat dit bovenaan zit. IS de plank zowel boven als onderaan dan uitgefreesd en is dus de nog zwaardere freesprofiel dan toch vanonder??

Kun je een foto van de onderkant tonen?

Als deze niet of minder zwaar gefreesd is dan ben je je planken ondersteboven aan het leggen. Die uitfrezingen dienen om het schotelen van een plank tegen te gaan en dat werkt het best als dit onderaan zit.

Het vijzen : 

2 op de kop en uiteinde van de plank. 

Nooit in het midden van een plank! 

De plank wordt verderop op de onderbalken vastgevezen door de vijzen alternerend te plaatsen. Eeerste bovenaan de plank de 2 de onderaan , de 3 de terug boven en de 4 terug onderaan. Waarom alternerend /verspringend? Als je zoals hier op de foto de plank vastvijst in het midden kan de zijkant schotelen. Je spanning in de plank moet opgevangen worden tussen 2 vijzen die op cc40 cm van elkaar zit. Bij zenuwachtig hout ( zoasl bankirai en massaranduba kan de spanning tussen 2 vijzen op zon korte afstand zo oplopen dat 1 van de 2 breekt. Bij aternerend vijzen wordt dezelfd spanning verdeelt over 2 maal de tussenafstand van de onderblken of cc 80 cm.

 

 
 
Lid geworden
5 dec 2017
Berichten
16
Waarderingsscore
0
Punten
0
Dus als ik het goed begrijp hoeft de handelaar mij niet te informeren dat al zijn planken Schots en scheef zijn? Vreemde redenering toch? Ik heb hem gezegd dat ik een terras ging aanleggen en hij heeft mij Massaranduba geadviseerd. Ik had dus een behoefte en hij heeft vanuit zijn kennis en ervaring mij een bepaald product geadviseerd. Trouwens, tropisch hout mag wel wat werken, maar krom als een banaan is nog iets anders!
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.938
Waarderingsscore
6.589
Punten
113
cloclo100 zei:
Dus als ik het goed begrijp hoeft de handelaar mij niet te informeren dat al zijn planken Schots en scheef zijn?

 Snap ik niet: je gaat naar de handel, je vraagt naar planken, je hebt die planken gezien, vastgepakt en zoals een kenner de plank voor je oog gehouden om te zien of ze mooi recht was en van die leste partij heb je alles opgekocht. Je controleert toch hout op rechtheid? Je had die partij op het moment van kiezen niet moeten aanemen.
Vreemde redenering toch? Ik heb hem gezegd dat ik een terras ging aanleggen en hij heeft mij Massaranduba geadviseerd.

 Massaranduba is een goede degelijke houtsoort voor een terras. Met zijn gebreken en zijn voordelen net zoals de tientallen andere houtsoorten met hun specifieke eigenschappen. Het is aan u om je te informeren en of vragen te stellen tot ze dood vallen.
Ik had dus een behoefte en hij heeft vanuit zijn kennis en ervaring mij een bepaald product geadviseerd. Trouwens, tropisch hout mag wel wat werken, maar krom als een banaan is nog iets anders!

Deze planken staan niet banaan dat is jouw interpretatie. En een gebrek aan vakkennis en vakbekwaamheid om hier mee te werken is niet een rede om een partij aftekeuren. Neem gewoon die ijzeren pennen en recht die plank. Ik geef je begot tips om er mee te werken! Denk je dat wij enkel en alleen maar kaarsrechte planken verwerken? 
 

Regis07

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
3 feb 2011
Berichten
3.635
Waarderingsscore
966
Punten
113
@ cloclo100,
Nu moet je u niet van den dommen gaan gebaren, ik  vind u houding nu wel kort door den bocht.
Je kent uw rechten als cosument, maar vergeet uw plichten omdat het u niet past.
Oost-Indisch redeneren kunnen vele.
Bon, we gaan niet blijven palaveren over wel of niet.
Maakt uw planken terug los, gebruikt die afstandhouder of maakt u er eentje, duidelijk een goed advies van Luk, herschikt de planken eventueel en werkt verder af.
Indien u per se planken uit één lengte wilt leggen hou er rekening mee dat je ook kiest voor planken waar werking op zit en andere gevolgen heeft.
Ben je over duidelijk ontevreden over die houtkwaliteit, aanvaard het aanbod van de houthandel naar met  Ipé hout verder te werken.
 
Lid geworden
5 dec 2017
Berichten
16
Waarderingsscore
0
Punten
0
Even voor de duidelijkheid : ik heb geen planken vastgehouden voor ik ze kocht. Ik heb in de toonzaal een klein voorbeeld stukje vastgehouden en daarna heb ik hout besteld voor de week erop. Ik heb ook gewoon in het begin gevraagd of dit normaal was, om dan gefundeerd advies te krijgen. Bedankt voor de tips

Bedankt
 
Lid geworden
5 dec 2017
Berichten
16
Waarderingsscore
0
Punten
0
Onderaan is hij geribbeld, niet vlak. Natuurlijk niet zo grof als de bovenkant. Bij de houthandel zeiden ze dat ik kon kiezen.. Moeten we ze dan omdraaien?
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.938
Waarderingsscore
6.589
Punten
113
Keuze is aan jouw. 

Wij leggen steeds planken met de gefreesde kant naar onder en de geschaafde naar boven. 

Houdt er wel rekening mee dat in de gleuven veel vocht ophoging zit dus minder snel drogen van de plank en daardoor meer mos. EN DIT IS ZEKER GEEN ANTISLIPPROFIEL !!!
 
Lid geworden
5 dec 2017
Berichten
16
Waarderingsscore
0
Punten
0
Bedankt voor de tip. Aangezien de ruimte volledig overkapt is, met glazen zijwanden, menen we dat de planken toch niet heel nat gaan worden...
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
20.143
Waarderingsscore
6.697
Punten
113
Dan had ik zeker voor gladde planken gekozen i.p.v met vuilophopende groeven.
Zelf een terras in Ipe gladde planken.
Super tevreden .
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
Ik heb al verschillende keren dat type van terrasbeplanking gebruikt met uiteenlopende houtsoorten (behalve tropisch uiteraard !) en je moet bij al die houtsoorten al veel geluk hebben als je er niet een aantal kromme tussen hebt zitten.

Maar dat hoeft geen probleem te zijn, zie de ervaringen en werkwijze van lukanar. En tenzij je de planken allemaal in de volle lengte als volledige plank van rechts naar links gaat gebruiken (niet in verband werkt) kan je die planken altijd nog strategisch verzagen zodat de krommingen minder uitgesproken per plank zijn.

Ik zie ook dat je enkel een schroef in het midden van de plank hebt voorzien, ik zou er ook telkens twee nemen dan.
 
Lid geworden
5 dec 2017
Berichten
16
Waarderingsscore
0
Punten
0
@ regis

Ik vind dit eigenlijk een misplaatste opmerking. Ik ben een consument doe-het-zelver, geen specialist of professional. Als mij deze houtsoort is aangeraden voor het werk wat ik wou doen en deze blijken kromgetrokken te zijn, dan is het aan de handelaar om mij op voorhand te informeren hoe ik deze planken het best leg of om mij de keuze te geven een andere houtsoort te geven. Op geen enkel moment is dit boven gekomen, ik ben 3x bij hem ter plaatse geweest. Als het dan maar normaal moet zijn om krom op krom te leggen, terwijl je gewoon rechte planken wilt op je loungeterras, dan scheelt er toch iets. Ik ben heel dankbaar voor de tips en dat is de reden dat ik dit bericht heb opgesteld. Alleszins niet om die nonsens te lezen over rechten en plichten. Ik ben de klant en ik moet de handelaar niet de pieren uit de neus vragen over dingen waar ik zelf niet aan denk als hobbyist. Ik zelf ben bankier en ik ben zelfs verplicht om alles in detail uit te leggen en te onderleggen met documentatie, klant is altijd koning. 
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
20.143
Waarderingsscore
6.697
Punten
113
Een handelaar kan jou toch niet alles gaan uitleggen
Stel je komt stenen en mortel kopen. Moet de handelaarbdan een handleiding geven over hoe je moet metselen, hoeken uitzetten. Plan lezen ....?
Hout is een natuurproduct met zijn charmes, voor en nadelen. Tevens zijn er steeds kleine afwijkingen mogelijk binnen de normen.
Een houthandel is ook geen terrasaanlegger.
Alhoewel sommigen wel degelijk personen met kennis hebben.
Maar dan koop.je nooit in DHZ want daar heeft Zo goed als.niemand kennis in die.mate.
 
Lid geworden
5 dec 2017
Berichten
16
Waarderingsscore
0
Punten
0
Mario_ zei:
Een handelaar kan jou toch niet alles gaan uitleggen Stel je komt stenen en mortel kopen. Moet de handelaarbdan een handleiding geven over hoe je moet metselen, hoeken uitzetten. Plan lezen ....? Hout is een natuurproduct met zijn charmes, voor en nadelen. Tevens zijn er steeds kleine afwijkingen mogelijk binnen de normen. Een houthandel is ook geen terrasaanlegger. Alhoewel sommigen wel degelijk personen met kennis hebben. Maar dan koop.je nooit in DHZ want daar heeft Zo goed als.niemand kennis in die.mate.

Ja natuurlijk.. kleine afwijkingen van een centimeter op bijna elke plank :)! Ik vind het wat bizar dat niemand hier ook maar een beetje de consument begrijpt. Ik bestel nogmaals planken voor een terrasvloer, dan gaat het niet in mij op dat die standaard krom zijn. Topic closed
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
20.143
Waarderingsscore
6.697
Punten
113
Cm op 1m of cm op 5m is een wereld van verschil.
Ik begrijp jou wel, maar je moet ook de andere zijde van een verhaal durven zien.
 

Regis07

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
3 feb 2011
Berichten
3.635
Waarderingsscore
966
Punten
113
Off topic en na dit gezegd te hebben als antwoord aan is voor mij de zaak gesloten.

Beste, 
Oftewel wil je het begrijpen oftewel doe je dat niet, aan u de keuze.
Als het voor u nonsens zijn waar ik bij u heb naar verwezen, dan is dat voor u zo.
Ik en andere denken daar anders over.
Hier kom je met uw vraag of vragen en daarop krijg je commentaar die naar uw mond zijn of niet zijn.
Mijn opmerking in verband uw rechten en plichten hebben niets, nul komma nul te zien of je consument doe het zelver bent of vakmens en of je daar nu blij of kwaad om zijt, het zij zo ...
Maar als je denkt dat het anders is doe navraag bij deskundige mensen binnen uw wereld.
Waarom denk je dat er bij sommige taken in de bouwwereld extra stukken, extra  m² worden gerekend?
Heb je een tekort aan informatie gekregen bij de houthandel naar uw visie, ga daar van uw kloten maken maar neemt het iemand anders niet kwalijk die het aandurft er u op te wijzen dat u ook voor een deel verantwoordelijkheid hebt als je als consument goederen, producten gaat aankopen.

Dat u uw taken of verplichtingen als bankier in de financiële wereld gaat vergelijken met het kopen van een terrasplank, wat een natuur product is en wat niet van uw taken en verplichtingen kan gezegd worden, dat doet mijn wenkbrauwen fronzen.

Indien je ontevreden bent over de houthandel, ga naar de grote DHZ winkels, daar heb je en krijg je het beste advies, de meeste uitleg, het 1e keuze product aan een consument doe het zelver prijs.

PS: Met al het respect dat ik tot alle leden van het forum heb, als u als lid mijn naam of 'nicknaam' schrijft, schrijft deze dan ook met een hoofdletter om uw respect te tonen.
 

teaser

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
8 apr 2009
Berichten
3.239
Waarderingsscore
417
Punten
83
Sorry Regis maar die laatste reactie vind ik toch serieus uit de bocht gaan. Dit blijft een forum voornamelijk voor de doe-het-zelver, en die zijn vaak onervaren en naïef (en daar reken ik mezelf ook onder). Deze vraag, die neerkomt op "ben ik in 't zak gezet of niet door mijn houthandelaar" lijkt me dus volledig normaal. Dat de TS niet direct goedkeurend reageert op een antwoord als "je had het maar moeten weten, ofwel had je het moeten vragen" is evenmin abnormaal. Dat je dan reageert op deze manier vind ik ongepast.

En we moeten natuurlijk ook niet verwachten dat de TS op paasdag meteen zijn planken opbreekt om het goede advies van Luc in de praktijk om te zetten.

Er zijn trouwens wel degelijk kleine houthandels waar goed advies wordt gegeven, daarvoor moet je niet per se naar een keten als Woodtex oid.
 

Generaldude

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
20 dec 2014
Berichten
1.995
Waarderingsscore
466
Punten
83
ik zou verwachten van "EEN BANKIER" dat ie zo'n simpel dingetje als een terras LAAT UITVOEREN en dat dan betaald met een of andere bonus :eek:)))))

gratsjen hé maar ik denk dat TS hier beetje het met onredelijk van zijn groot gelijk tracht te bekomen.

Klant is geen koning !!!!!!!!!!. Klanten bedien je met respect en toewijding. En als ze ongelijk hebben dan moet     je het ook zeggen. Een gedeelde verantwoordelijkheid noemen ze dat. En daa rmis ik bij TS wel een grootstuk van.

 

Voor de rest en on topic:  planken om en om leggen dat heb ik vroeger geleerd en idd zoals hierboven vermeld ook wel eens een plankje in twee zagen om een en ander te compenseren. Want weet meneer bankier ik heb als armere doorwinterde vakman met veel kennis van zaken een partij padouk gekocht voor mijn terras bij een zeer traditionele houthandel. Eigenlijk een oud ventje die niet van stoppen wil weten. Mijn planken heeft eem geschaafd en gevierkant uit bomen die al dikke 25 jaar bij hem op den hof liggen. Gewoon onder een afdak waar de wind kan spelen want zo hoort het ook als je hout wil drogen. Nie verschieten he maar miljaar er zijn planken bij die trekken. Nie alleen krom maar ook scheluw. Maar ik heb voldoende vakkennis om te weten wat ik daar mee aan moet.  Zoals bvb echte terrasplankschroeven gebruiken ipv gewone inox spaanplaatschroeven met dikke koppen die ge overal ziet staan blinken

sorry maat ik lig dikwijls overhoop met andere frontliners van dit forum maar deze kee rmoet ik ze bijtreden. Hetis er een beetje over en ik heb weer zo ne flashback van Calimero. Zij zijn groot en ik ben klein en da vind ik iet eerlijk etc etc etc etc

 
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan