• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Glasopbouw en diktes bij renovatie ramen/buitendeuren

disco stu

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 dec 2012
Berichten
3.327
Waarderingsscore
2.260
Punten
113
Ik heb al een aantal topic zien passeren doorheen de tijd over glasdiktes, folies en akoestiek en ben nu zelf op het punt om offertes te vragen om ons 35j oud raam- en deurwerk te gaan vervangen door iets nieuws.
En nu ook de opbouw ook ter srpake komt wil ik het toch even hier afchecken.

Voorgesteld:
- verticaal smal raam naast de nieuwe voordeur in: 33.1/15/4. Als ik het juist voor heb dus gelaagd glas van 3mm, 1 folie en 3mm glas, dan spouw van 15mm en dan glas 4mm
- schuifdeur met vast en mobiele vleugel van beide ongeveer 2m lang in: 5/15/33.2 Als ik het juist voor heb dus  glas 5mm, dan spouw van 15mm en dan gelaagd glas 3mm+2folies+3mm
- voor de overige gewone rechthoekige ruiten met onderkant op hoogte grofweg +1m: 5/15/4. Dus glas 5mm, spouw 15mm en glas 4mm.
- bij 1 kleiner ruitje wordt vermeld: E-5/15/4

Alles is Ug (glas alleen) = 1.0 Voor de rest niks speciaals van  zoninschijning/transmissie/reflectie. Is ook niet gevraagd, niet nodig. Afstandshouders warm edge tussen de glasplaten.

Waar ik zelf al uit ben:
- akoestiek: best verschillende laagdiktes van beide glasplaten. Lijkt me prima in het voorstel, is overal verschillend
- de folie is beter voor inbraakveiligheid. Hoe meer folies hoe beter.
- hoe groter de ruiten des te meer windbelasting  (of andere uitwenidge belastingen) dus hoe dikker de glasplaat moet zijn
- de totale opbouw moet uiteraard binnen de restricties van het voorziene profiel passen
- de kwaliteit van de plaatsing is minstens even belangrijk als de kwaliteit van het product
- specifieke normatieve eisen naar veiligheidsglas als het een situatie is met borstwering en hoogteverschillen, maar ik vermoed niet van toepassing in mijn situatie

Wat me nog niet helder is:
Nu dacht ik dat er een NBN norm is die stelt wat de minimale glasdiktes moeten zijn in welk situatie (ik dacht in functie van oppervlak en toepassing), maar meer vind ik er niet direct over terug. Hoe kan ik zelf aftoetsen of het voorgesteld er aan voldoet? Uiteraard wil ik dat alle ruiten voldoende stevig zijn voor als er een vogel tegen vliegt, er een bal tegen gesjot wordt, voor stormweer of voor een minimale inbraakveiligheid.
Waarom is bij het raam langs de deur het eerste getal het gelaagd glas en bij het schuifraam het laatste getal het gelaagd glas? Wat is nu de binnenkant en wat is de buitenkant. Logica achter dit verschil?
is er een logica achter 0 folies, 1 folie of 2 folies in de toepassingen (respectievelijk: gewone ramen, raam langs deur en schuifraam)
Andere zaken om op te letten?

Ik ga met een aantal vragen naar de aanbieder zelf, maar ik wil toch graag zelf al wat meer kennis opdoen vooraf.
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
29.898
Waarderingsscore
2.465
Punten
113
Glasnorm eens googlen

gelaagd vooral voor ramen tot op de grond, zodat je niet dood bent als je er tegenloopt, ...
 

disco stu

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 dec 2012
Berichten
3.327
Waarderingsscore
2.260
Punten
113
Wat ik van de norm terugvind is nog niet heel duidelijk voor mij.
Bij de ruiten die tot op de grond komen is er geen sprake van hoogteverschil tussen binnen en buiten, dus geen doorvalrisico. Betreft het riscio om er tegenaan te lopen, sja lijkt me even groot aan de binnenzijde als aan de buitenzijde.
En deze risico's zijn aan de ruit naast de voordeur hetzelfde als aan het schuiraam, maar bij de ene is het eerste getal het gelaagde glas en bij de andere is het laatste getal het gelaagde glas...
 
V

Verwijderd lid 172838

Guest
Je hebt volgens mij maar 2 vragen te stellen aan de plaatser:

1. Hoe ga je de thermische snede respecteren?

2. Wat is er voorzien van luchtdichting en isolatie en wie gaat dat plaatsen? 
(Dergelijke afwerking is een beroep apart en vraagt ook een apart karakter, nl. iemand die werkt opdat ie eer uit zijn werk kan halen en niet iemand die zoveel probeert te werken op een dag).

Al de rest, technische specs, is voor mij kommaneukerij. Thermisch gesproken.
 

disco stu

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 dec 2012
Berichten
3.327
Waarderingsscore
2.260
Punten
113
art, de vragen die jij stelt zijn inderdaad goede open vragen om te stellen aan de installateur die relevant zijn voor het thermische en het luchtdichte van de woning.

Echter naast het thermische en luchtdichtingsverhaal, zijn er bij ramen en deuren toch ook nog andere belangrijke eigenschappen zoals veiligheid, stevigheid, duurzaamheid, onderhoud en inbraakwerendheid waarop ik de offerte(s) wil aftoetsen en de installateurs wil challengen.

Zo zal de schuifdeur als hoofdtoegang van de woning gebruikt worden, wat betekent intensief gebruikt en op/uit slot te doen vanaf de buitenkant. Ook hierin ben ik benieuwd wat hun feedback is op dit punt.

Mijn vraag in dit topic gaat dus voornamelijk over de glasopbouw, glasdikte en gelaagdheid. Hoe kan ik nu zelf aftoesten of hetgeen aangeboden een beetje stevig, doorloopveilig en  inbraakveilig is?  Is er een logica waarom in de ene opbouw de gelaagdheid in het eerste getal zit en in de andere opbouw de gelaahdjeid in het laatste getal zit?
 

Tom DV

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
29 aug 2009
Berichten
2.147
Waarderingsscore
503
Punten
113
disco stu schreef: ...

Wat me nog niet helder is:
Nu dacht ik dat er een NBN norm is die stelt wat de minimale glasdiktes moeten zijn in welk situatie (ik dacht in functie van oppervlak en toepassing), maar meer vind ik er niet direct over terug. 

Nochtans staat het internet hier vol van, bijna elke glasleverancier heeft deze info op zijn website. 
http://letmegooglethat.com/?q=NBN+gelaagd+glas

Vooral met de info van Lauryssens ben je wel even zoet.
 https://www.lauryssens.be/assets/pdf/veiligheidsnormen-NBN-S23-002.pdf

Je gaat een schuifdeur van 2 meter breed gebruiken als hoofdingang? Persoonlijk zou ik dat niet doen en en gewone deur in de plaats zetten. Je gaat het beu worden om elke keer die deur te moeten open en dicht schuiven, dat vraagt veel meer inspanning dan bij een gewone deur.
Ook voor slijtage zou ik dat persoonlijk niet doen. 

Ik verwacht dat Englishdude hier nog wel wat ervaring komt delen.
 

Tom DV

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
29 aug 2009
Berichten
2.147
Waarderingsscore
503
Punten
113
disco stu zei:
  Is er een logica waarom in de ene opbouw de gelaagdheid in het eerste getal zit en in de andere opbouw de gelaahdjeid in het laatste getal zit?

Ja, heeft te maken met al dan niet publiek toegankelijke plaatsen.De buitenkant van je voordeur wordt als publiek toegangkelijk beschouwd maar je terras (schuifdeur?) bv niet. Het verschil tussen veiligheidsglas binnen en buiten heeft hier te maken met de breedte van het glas denk ik. Ik ga er van uit dat je glas naast de voordeur smaller is dan 30cm of de oppervlakte hiervan kleiner is dan 0.5 m²? Hoewel dat van die 30cm nergens terug te vinden is op de site van Lauryssens, dit heb ik op een andere site tegengekomen. https://www.yumpu.com/nl/document/read/20066823/download-deze-nieuwe-glasnorm-oben-ramen-deuren-en-verandas

Dus concreet, voor het glas naast de voordeur: binnen geen vg wegens smaller dan 30cm, buiten wel vg omdat het een "publieke zone" is. Voor de schuifdeur: binnen vg omdat breder dan 30cm, buiten geen vg omdat dit niet als "publieke zone" bekeken wordt. (en uiteraard omdat de borstwering lager is dan 90cm)
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
29.898
Waarderingsscore
2.465
Punten
113
Raam naast deur is veel kleiner dan schuifraam

daarom 99% zeker keuze andere samenstelling

als je veiliger wil werken, effectief beter om beide zijden te voorzien van folie, maar jij gaat meerkost betalen
 

Woubeir

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 sep 2008
Berichten
2.384
Waarderingsscore
299
Punten
83
Over glasdikte en windbelasting: zie bijlage. Is wel NL en volgens NEN.
 

Bijlagen

  • tabelx.pdf
    569,1 KB · Weergaven: 1

disco stu

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 dec 2012
Berichten
3.327
Waarderingsscore
2.260
Punten
113
Het WTCB documentje over de NBN norm had ik ook al gezien. Dit gaat over veiligheid van personen. Als ik de situaties in dit document, bekijk die in mijn geval van toepassing zijn dan kom ik uit dat gehard of gelaagd glas (min 33.X) aan impact zijde voldoende zijn. Ik vermoed dat er ook niets dunners bestaat dan 33.X in gelaagde versie.
De ruit naast de voordeur zal iets breder zijn dan 30cm, dus ook hier minimaal gehard aan impactzijde(s).
De voordeur is aan een voortuin en van pakweg 9m van de rooilijn en m.i. dus priveterrein en geen publiekelijke ruimte. Ik denk dat het risico voor impact meer aan de binnenkant is dan aan de buitenkant dus in die optiek is het misschien ook logischer om het gelaagde glas aan de binnenkant te kiezen. De vraag is ook of het andere glas van 4mm gehard is, dan zijn beide zijden "in orde".
Bij het schuifraam zit het risico voor impact ook aan de binnenzijde. Aan de buitenzijde is er maar een vrije strook van 1.5m voor het schuiraam om te lopen, dus hier gaat niet echt een kind met hoge snelheid tegenaanlopen. Hier ga ik ook eens vragen of het glas van 5mm gehard is.

Als ik ook even de oefening maak met de NEN tabel van Woubeir, lijkt het me wel uit te komen met dat het voldoet aan het minimum.
Ik vermoed dat de leveranciers de nodige info ingeven in een configuratietooltje van de fabrikant (in dit geval profel) en dat daar gewoon de info uitkomt wat het glas minimaal moet zijn.

Wat betreft de opmerking van de schuideur als hoofdingang: zeker terecht en ook mijn eigen bezorgdheid maar er spelen een paar andere factoren mee. In de huidige situatie is dit effectief een gewone deur maar:
- het opendraaien van deze huidige deur conflicteert met het opendraaien van een andere binnendeur (en beide zijn regelmatig gekijktijdig nodig)
- het opendraaien van deze huidige deur conflicteert met het kunnen bedienden van de lichtschakelaars die je ook nodig hebt bij het binnen-/buitengaan.
- de huidige deuropening is maar 88cm wat we te weinig vinden (momenteel ook een dubbele openscharnierend raam als we meer opening nodig hebben, maar dat geheel lijkt me wat overkill voor de vernieuwing).

Al deze puntjes (die ik ondertussen ook beu ben) vallen weg als we in de plaats een schuifdeur zouden hebben. De vraag ook gesteld of dit mogelijk is als hoofdingang met intensief gebruik. Hier zeggen ze consequent van dan een schuideur (monorail) te nemen en geen hefschuifdeur en er ook vanuit te gaan dat er na x jaar wel iets gaat vervangen moeten worden omwille van slijtage. Met het argument dat dit bij een schuideur veel goedkoper en eenvoudiger is dan bij een complexere hefschuifdeur.
Voor mij hoeft het ook niet perse 2m vast en 2m schuifgedeelte te zijn en mag het ook 2.5m vast en 1.5m schuifgedeelte zijn. We kunnen graag toch tot ongeveer 1.5m openen.
De huidige voordeur wordt helemaal niet als toegang gebruikt (onvoldoende sleutels en niet meer de moeite om te laten bijmaken), maar ik hoop dat dit in de toekomst wel mogelijk wordt en de schuifdeur dan toch iets minder intensief gebruikt wordt.
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan