Automatisatie schuifpoort/luik op rail voor grote raam voorgevel

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Roos_
Lid vanaf: 10/02/2012
73 berichten

Voor onze totaalrenovatie in landelijke stijl hebben we een houten schuifpoort op rail voorzien aan de voorgevel (zie foto in bijlage). We hebben wel een releatief diepe voortuin die ook deels afgeschermd zal worden van het straat, maar toch vermoed ik dat dat luik vrij regelmatig dicht zal gaan, vooral dan in het najaar/winter-seizoen. Onze schrijnwerker bekeek ons bedenkelijk toen we naar de mogelijkheden voor automatisatie vroegen. Hij zei dat dit - als het al gedaan wordt - de motor meestal op/achter de poort zelf zit, wat in onze situatie niet werkt gezien de beperkte ruimte links van het luik wanneer het 'open' is door de garagepoort die iets uitspringt naar voor (niet zichtbaar op foto) en beperkte ruimte tussen luik en gevel.

De ruimte achter het luikt wanneer open geeft echter uit in onze technische ruimte, dus ik ging ervan uit dat het relatief eenvoudig was om daar een motor op te stellen. Nadeel natuurlijk dat je door je muur moet wat niet ideaal is naar isolatie/vocht(?)/etc. Er is een kruipkelder onder heel de woning dus dat kan eventueel een oplossing vergemakkelen...?

Advies/ervaringen met iets gelijkaardig zouden erg geapprecieerd worden!

schuifpoort.png

Reacties

afbeelding van De Fille
Lid vanaf: 27/09/2012
1079 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

De belangrijkste voorwaarde is dat er tussen de poort en de gevel minimum 5 cm is. Deze is nodig om de tandlat op de poort te kunnen monteren. 

Ook moet je zorgen dat de poort onderaan niet van de gevel af kan zwieren ( door wind of zo) omdat dan het tandwiel en de tandlat uit elkaar schuiven en als de poort terugkomt waarschijnlijk niet meer in elkaar schuiven. 

normaal word de motor inderdaad dan vlak achter de tandlat gemonteerd, hiervoor kan je mischien een lage nis in je gevel laten metsen waar de motor in staat maar waar de binnenruimte toch nog afgesloten is door een muur, op deze manier moet je niet aan de motoras liggen prullen.

je zou de motor ook binnen kunnen plaatsen en de as van het tandwiel verlengen, dan kan je een gat door de muur boren voor de as door te steken, je moet aan de buitenkant dan nog wel iets maken met een roulement waar de as in kan draaien. 

nog een probleempje : aangezien de poort even breed is als het gat en de motor naast de poort staat moet de tandlat verder lopen dan de poort lang is, dit kan estetisch een probleem zijn , echter dit kan je rap oplossen met wat planten /bloempotten.

Oplossingen zijn er dus, kwestie van de juiste technieker te vinden en van bereid te zijn van wat centen ernaan te spenderen ( of wat tijd als je het zelf kan).

mvg de Fille 

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
8039 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Er bestaat ook zoiets als linieaire motoren. Maar dit is een op maat gemaakte oplossing en al zoveel kosten als de poort zelf. Daar is de aansturing dan nog niet in meegrekend. Is dat het je waard om ze niet manueel te moeten verplaatsen?

De renson zonwering kan ook geautomatiseerd worden en zal op die manier werken:

https://www.renson.eu/nl-be/producten?s=zonwering,loggia

Misschien eens kijken in hun showroom hoe het daar opgelost wordt?

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van Roos_
Lid vanaf: 10/02/2012
73 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Nuttige tips allemaal, dank hiervoor. Voor een lage nis in de gevel is het te laat, we zullen de andere mogelijkheden verder bekijken. Is idd geen absolute must, maar naar comfort toe (integratie met KNX domotica / sferen) lijkt het ons wel fijn. 

afbeelding van Tomvdw
Lid vanaf: 28/06/2017
451 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bovenaan gelagerd ophangen aan een rail is mogelijk. Onderaan kan je met een tandlat werken die bevestigd is aan de poort. De tandlat zal dubbel zo lang zijn als je poort. Je kan je motor dan onderaan fixed plaatsen. De motor drijft de tandlat aan en rolt de poort open en dicht.
Niet simpel, maar het is mogelijk. Ik denk dat je het meeste kans hebt bij een poortenbouwer, die mensen doen dat ook met afsluitingen.

Zeker niet vergeten om veiligheden in te bouwen: bepaalde motorweerstand, eindeloopcontacten, oog voor niemand in de zone