Pop Up House

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van skydivesanta
Lid vanaf: 25/05/2012
29 berichten

Op mijn facebook zag ik opeens een artikel over dit concept ...
http://www.popup-house.com/
Zij promoten zogezegd een zeer makkelijke bouw van houtskelet met EPS isolatie.
Ik vind het wel interessant, maar als je leest zie je dat het kostenplaatje rond de 300€/m², maar afgewerkt kom je dan zelfs uit op 2000€/m²? (in Frankrijk).

Ik stel me ook vragen naar correcte opbouw van wand?
Wat denken jullie?
FIlmpje op vimeo :
https://vimeo.com/81180775

Reacties

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
10146 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

wat met verdiepingen ?

afbeelding van aartwessels
Lid vanaf: 13/03/2014
3065 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik denk dat de opbouw van de wanden prima is. Ik vind alleen 2 weken niet bijzonder.

De fabrikant van ons huis doet in feite al 25 jaar datzelfde, en bouwt normaal gezien wind en waterdicht op in een dag of 5, met 4 man en een kraan. Maar er zijn steeds meer van dit soort partijen te vinden, dat is zeker.

Volg ons bouwblog!

http://onsnieuwehuis.be

 

afbeelding van TomBossuyt
Lid vanaf: 23/02/2012
101 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Het is mooi maar het ziet er niet superstevig uit. Ik heb nog gewerkt bij een firma die houtskelet plaatste en volgens mij kunnen zij ook voor die prijs een veel steviger skelet plaatsen. Vooral die fundering in dat filmpje baarde mij grote zorgen!!!

Kom zeker eens kijken op http://papaverbouwt.blogspot.com. Voor iedereen die graag eens een verbouwing stap voor stap van dichtbij volgt.

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
3901 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Creatief zijn ze wel...

Maar bouwfysisch is dit een ramp:

  • Quasi alles in 30cm EPS, dus geen massa. Gevolg, u moet al beginnen verwarmen tijdens de nachten van lente en herfst. Misschien zelfs frisse zomernachten.
  • Hete zomers verplichten u tot de installatie van airco.
  • EPS is bovendien niet-capillair, dus condensvocht blijft in de wanden zitten en gaat zich door de jaren heen opstapelen.
  •  
  •  

Dit is leuk als tijdelijk paviljoen, meer niet. 

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
15716 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Keon,

Niet dat ik direct fan ben van het aangehaalde concept, maar van uw gevolgtrekkingen snap ik toch ook niet veel.

- Waarom zou je in frisse zomernachten en tijdens de nachten in de herfst en de lente al moeten verwarmen in een woning die met 30 cm EPS is geisoleerd met blijkbaar weinig of geen koudebruggen?

- Waarom zou je in deze woning eerder verplicht zijn om  een airco te installeren in de zomer?

- Waarom zou zich hier condensvocht jaar na jaar gaan opstapelen in de wanden?

Misschien heb ik iets gemist, maar ik zie niet zo direct dingen die daar op wijzen.

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
3901 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Charel, het is niet die 30cm EPS-isolatie opzich, het probleem zit in het feit dat die isolatie niet gecombineerd wordt met een materiaal met voldoende warmte-capaciteit (dus produkt massa x soortelijke warmte). De wanden, vloeren en plafonds bestaan voor bijna 100% uit EPS...

EPS is zeer licht van gewicht, er is dus geen massa aanwezig waarin je warmte (of koelte) kan opslaan.

Veel isolatie zonder enige massa maakt uw huis nog geen "passief huis"!

De thermische prestaties van een wand houden meer in dan alleen maar de Lambda- of U-waarde. Massa, dikte, soortelijke warmte, capillariteit, ... spelen ook een belangrijke rol!

De thermische prestaties van een geïsoleerde muur of constructie moet je immers beschouwen over een dag/nacht cyclus tijdens de verschillende seizoenen en niet volgens de stationaire toestanden waarmee je de warmteverliezen berekent, die toestanden zijn louter theoretisch.

En net in de lente en de herfst heb je het meest aan die dag/nacht cyclus, overdag warmt je huis op zodat je er 's avonds - wanneer de nachten toch nog vrij koud zijn - nog van kan genieten en je de verwarming nog niet dient aan te zetten.

In de zomer gaat, door de afwezigheid van enige massa (en versterkt door de kenmerken van het EPS-schuim), uw hele EPS-constructie vrij snel door en door opwarmen waardoor uw EPS eigenlijk niet meer isoleert (warmte-doorslag of caravan-effect). Als je het binnen dan wat koeler wil hebben dan buiten, rest u enkel nog een airco.

 

EPS is niet-capillair en toch nog relatief damp-open, wanneer het condensvlak zich tijdens een winternacht ergens in de wand bevindt, zal de damp in de EPS-cellen condenseren en daarin opgesloten bliijven. Na enkele jaren zit er voldoende vocht in zodat algen kunnen beginnen groeien.

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
15716 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Keon, we kennen dit product niet door en door, we mogen dan ook niet de fout maken om te snel een oordeel te vellen.

In verband met het zogenaamde gebrek aan massa: Je hebt met dit systeem nog alle mogelijkheden tot binnenafwerking, daar kan je dus eventueel zelf nog voor meer massa kiezen, moest je dit nodig vinden.

Passiefhuizen met zeer weinig massa werden en worden nog veel toegepast, vooral met houtskelet. Er is ooit een vergelijkende studie gemaakt tussen lichte passiefhuizen en massieve passiefhuizen en het bleek daaruit dat er weinig tot geen verschil was in temperatuurstabiliteit. Je moet er rekening mee houden dat bij passiefhuizen een zeer goede luchtdichtheid moet zijn en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Via het ventilatiesysteem kan ook in de zomer bijvoorbeeld de warmteterugwinning worden uitgeschakeld.

Dat maakt dat de warmteopslag in zulke huizen minder van belang is, het is dan ook geen eis om het passiefhuiscertificaat toegekend te krijgen.

Vochtophoping in de EPS waardoor er algen in gaan groeien??? Er komt wel nog een binnenafwerking die je zo lucht- en dampdicht kunt (moet) maken als je zelf wilt. Dus die kritiek kan je op elk soort woning geven als je geen rekening houdt met de binnenafwerking.

Ik voel me niet geroepen om de promotor van dit systeem te zijn, zelf ben ik ook eerder voorstander van een ecologischere en zwaardere isolatie, maar ik zie toch ook wel vele voordelen. Ik zou dit systeem op zijn minst het voordeel van de twijfel geven. 

afbeelding van aartwessels
Lid vanaf: 13/03/2014
3065 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Naar warmtedoorslag toe hebben wij nog niets gemerkt, terwijl onze wanden ook betrekkelijk weinig massa hebben. Geen EPS weliswaar, maar uiteindelijk niet veels anders dan een OSB cassette gevuld met een isolatiemateriaal. Wat opviel was dat het huis voorlopig erg stabiel in temperatuur aanvoelt, zeker als je niet te veel de ramen en deuren open zet op die delen van de dag dat de temperatuur buiten hoger is dan binnen. Het ventilatiesysteem zal uiteraard ook z'n bijdrage hebben aan het comfort.

Nood aan een airconditioning hebben we nog niet gevoeld, in onze vorige woningen wel.

Maar dat is natuurlijk allemaal een persoonlijk gevoel, niet op basis van 2 exact gelijke woningen in verschillende bouwmethodes. 

Maar naar gevoel toe is er met dit soort bouwmethodes niets mis. Uiteraard moet de uitvoering in orde zijn, etc, maar principieel is er niets mis mee. Het is echter ook niet spectaculair geprijsd.

Volg ons bouwblog!

http://onsnieuwehuis.be

 

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
3901 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Kijk, ieder nadeel heb zijn voordeel...een lichtgewicht constructie zal in de zomer wat sneller opwarmen maar zal dan weer tijdens de nacht sneller afkoelen.

En als je directe zonneinstraling kan vermijden, bv. omdat de constructie in boomrijk gebied staat (niewaar Aart Wink ), zal de opwarming overdag minder zijn.

Binnenafwerking voegt idd. wat massa toe maar dit is eigenlijk te weining om een deftig effect te hebben (als je zomerkoelte wil hebben).

Verder is EPS qua brandveiligheid niet het meest geschikte produkt. Men gebruikt hier wel de zwarte variant die brandvertragend werkt maar van zodra de EPS gaat smelten blijft daar niets van over... En hier heeft men zelfs EPS gebruikt in de plafonds... bijna crimineel... baan u maar eens een weg naar buiten tussen de hete EPS-druppels.

 

Tot slot moet je dit ook eens filosofisch bekijken... waarom uitgerekend een aardolieprodukt gebruiken om te besparen op ons verbruik aan aardolie en aardgas voor verwarming?

We hebben momenteel zeer goede isolatie-produkten uit nagroeibare stoffen (cellulose, houtvezel, vlas, hennep, wol,... Vandaag de dag kunststof-isolatiemateriaal gebruiken is niet erg logisch. (Uitgezonderd de omstandigheden waarbij je in een beperkte ruimte toch de - zuiver theoretische -EPB-voorwaarden dient te halen...)

afbeelding van aartwessels
Lid vanaf: 13/03/2014
3065 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dat sneller opwarmen moet je dan wel in perspectief zetten. Ten opzichte van een soortgelijk geisoleerd massief huis wel lijkt me ja. Weet ik eigenlijk niet eens 100% zeker, maar gaan we dan maar van uit. 

Maar in vergelijking met een gemiddeld huis met een massa bakstenen, beton en snelbouw, denk ik dat ons huis erg langzaam opwarmt. 

Maar goed, alles speelt natuurlijk mee, ook de locatie. Die dunne hoge dennen met een kleine kroon spelen nu niet echt gigantisch mee denk ik, tenminste, niet in het zomerseizoen. In het voor- en naseizoen zijn de schaduwen wat langer. 

Volg ons bouwblog!

http://onsnieuwehuis.be

 

afbeelding van Who
Lid vanaf: 06/03/2019
1 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik zou dit topic graag even omhoog willen brengen. Nieuwe inzichten/meningen? Het bedrijf bestaat alleszins nog en is ook gegroeid. Het lijkt ons een interessant concept!

afbeelding van 11221
Lid vanaf: 06/09/2015
1155 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Zoek je een houtskelet bouwer, die zijn wanden dampopen naar buiten toe opbouwt (en dus niet vult met isomo) maar met een zwaardere natuurlijke isolatie als cellulose, houtvezel, vlas, ......

 

Voor het overige, is het concept eigenlijk een gewone houtskelet.

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
3901 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hier een krantenartikel op HLN van iemand die in 2017 zoiets neerzette voor ca. 140000€ en het nu verkoopt voor slechts 50000€... dat lijkt me toch een zeer zware afschrijving.

afbeelding van julien
Lid vanaf: 12/03/2006
6438 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Keon schreef:

Hier een krantenartikel op HLN van iemand die in 2017 zoiets neerzette voor ca. 140000€ en het nu verkoopt voor slechts 50000€... dat lijkt me toch een zeer zware afschrijving.

Goh...

Ik denk dat ik nog minder zou krijgen voor ons huis als het "af te halen" is.

Een AutoCAD probleem? www.cadsite.be