• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Politiek statement netvergoeding

Lid geworden
3 apr 2014
Berichten
31
Waarderingsscore
0
Punten
0
Heb heel veel zin om volgende brief te sturen :

Aan VREG,Belgische Staat,zonnepaneelbezitters en de Belgische bevolking

 

Dat de distributietarieven gingen verhogen , stond in de sterren geschreven. Dit dankzij onze bekwame mensen in Brussel. En nee ik ben geen stakerstype , ik ben namelijk braaf gaan werken op de stakingsdagen.

Wat haalt het uit? Ze doen toch hun zin. Wij , de gewone bevolking ( middenklasse of niet) betalen steeds het gelag. Zolang zij maar hun vette postjes blijven houden.

Of je nu links, rechts of midden gekozen hebt , het ging allemaal niet veel uitmaken. Want de ene moest de fouten van een ander of die van hun zelf rechtrekken .

Dat een zonnepaneel eigenaar moet mee betalen voor het gebruik van het net is  , kan ik me in vinden. Maar dat de calculatie zo kort door de bocht genomen is begrijp ik  niet.

De vergoeding wordt berekend op basis van je omvormer.

Maar wat als:

Je verbruik (verwarming, warm water,..) zo kunt afstellen dat dit zo veel mogelijk samenvalt met de piek van de zonnepanelen. Door de huidige isolatie eisen en de moderne huishoudtoestellen zou je dat perfect kunnen doen. Dan betaal je teveel

of

Als de prijzen van een batterijsysteem nog dalen en je dit installeert zodoende je  grotendeels je eigen energie verbruikt dan betaal je zeker teveel.

 

Ik ben niet de man van de grote cijfers, maar wel de man van het gezonde verstand.

De rakkers in Brussel zeggen steeds je moet energie besparen (isolatieschil, luchtdichtheid, bouwvergunning >2014 voorzien van groene energie) maar steeds hebben onze coole beleidsmannen ons bij onze Belgische kl…

In Brussel  beslissen ze alles over de hoofden van de gewone Vlaming, Waal, Brusselaar of Belg .

Maar ik en ik vermoed een groot deel van de Belgische bevolking zijn het beu om leeg gezogen te worden. Want heren , dames van de Belgische politiek ( en het zijn er veel te veel) zijn het beu.

Zit eerst aan uw eigen centen dan pas aan de bevolking.

 

Moesten we er eens voor kunnen zorgen dat we het recht van burgelijke ongehoorzaamheid  inroepen maar echt met zijn allen . En nee ik bedoel hier niet stakingspiketten want dan geef je ze een stok om achteraf meer te besparen. Maar gewoon bijvoorbeeld de volgende verkiezing niet gaan  stemmen of elke belastingsverhoging niet betalen

 

Dan zouden ze opkijken want met een beetje geluk komt hun kraan ook eens droog te staan.

 

In Brussel  beslissen ze alles over de hoofden van de gewone Vlaming, Waal, Brusselaar of Belg .

Maar ik en ik vermoed een groot deel van de Belgische bevolking zijn het beu om leeg gezogen te worden. Want heren , dames van de Belgische politiek ( en het zijn er veel te veel) zijn het beu.

 

Zit eerst aan uw eigen centen dan pas aan de bevolking.
 

jandc

Zeer Actief lid
Lid geworden
11 mrt 2006
Berichten
7.114
Waarderingsscore
2
Punten
38
Energie besparen doe je niet door energie op te wekken.

Haal die 2 dingen niet door elkaar aub. PV panelen zetten heeft niks te maken met energie besparen.
 
Lid geworden
21 jan 2014
Berichten
75
Waarderingsscore
0
Punten
0
Je spaart toch wel  energie hoor!!!  De zonnepanelen die er nu liggen besparen wel degelijk op energie!  Hoe meer zonnepanelen, minder energie opgewekt worden door nucleaire- steenkool- gascentrales.  Je maakt je energievoetafdruk absoluut kleiner en daar gaat het toch om.

Ik ben zelf bezitter van zonnepanelen en vind het normaal dat ik moet betalen voor het gebruik van het net.  Zolang alles maar in proportie blijft.  Ik vrees dat de zonnepanelensector met een hoge netvergoeding gaat doodbloeden en dat zou jammer zijn, zowel voor milieuvriendelijk energie opwekken als stimuleren van werkgelegenheid en consumptie.

 
 

jandc

Zeer Actief lid
Lid geworden
11 mrt 2006
Berichten
7.114
Waarderingsscore
2
Punten
38
Zucht...

Nee, PV is niet de oplossing. Da's enkel een oplossing voor een stukje van het gebruik als je alle energie die er maximaal kan opgewekt worden direct gaat verbruiken.

Enfin, ik ga 't niet hebben over de technische kant van de zaak. Daar heb ik al genoeg over gepalaverd.

 

Wil je milieuvriendelijk zijn: verbruik minder energie. En da's heus wat meer dan een kWh tje elektriciteit uitsparen. En PV is maar een marginale verbetering die in verhouding veel te veel kost.
 
Lid geworden
21 jan 2014
Berichten
75
Waarderingsscore
0
Punten
0
Zucht....

Ik heb nergens geschreven dat PV's de oplossing zijn (je bedoelt het waarschijnlijk ook niet zo letterlijk).  Er bestaat op dit ogenblik geen oplossing maar alle druppeltjes helpen.

Ik treed de topic-starter bij, onze overheid is een melkkoe die de bevolking leeg melkt.

Zoals eerder geschreven heb ik er geen probleem mee dat ik netvergoeding moet gaan betalen, het biedt mij immers ook voordelen.  De overheid heeft het nu ook door, het gratis verhaal is achterhaald.  Maar dan moet men er echter ook bij stil staan dat de meeste PV bezitters gratis elektriciteit op het net sturen die dan verkocht wordt.  Het wordt dan ook hoog tijd dat men deze elektriciteit betaalt.  Op dit ogenblik wordt er enorm veel elektriciteit verkwist.  Vaak zitten PV-bezitters met overschot en trachten die dan toch maar op te krijgen, elektrisch bijverwarmen, led-lampen vervangen door energieslikkers enz...  Dit kan men voorkomen door de teveel opgewekte energie te vergoeden.

De hypocresie van de politiekers is zeer groot, zo beweren nu de partijgenoten van mevr. Vandenbossche, dat zij het wel is die de subsidies voor zonnepanelen stop gezet heeft.  Dat is zoals iemand die maanden zonder rem op zijn auto rondgereden heeft en een dodelijk ongeval veroorzaakt heeft en aan de rechter vertelt: "jamaar, ik heb nu wel een auto gekocht die wel een rem heeft".

Ook bij milieubesparingen gaat het bij onze overheid vooral  om inkomsten.  Je hoeft daar allemaal niet aan te voldoen, als je maar boetes betaalt, van die boetes wordt het milieu niet beter, wel de overheid.  Ook door het betalen van miljoenen aan "schone lucht" wodt het milieu niet beter. 

Ik ben het wel eens met het feit dat het zo niet verder kon en men moest besparen om onze kinderen en kleinderen niet in de situatie van Griekenland te laten belanden, maar ook hier is een gebrek aan evenredigheid.  Ken je het mooiste en best betaalde beroep (hobby) van dit land?  Volksvertegenwoordiger, parlementslid.  Je hoeft niet op uw werk aanwezig te zijn, moet geen dokterbriefje binnen te brengen en wordt toch zeer royaal betaald.  Je kan naast dat beroep met zeer royale inkomsten nog verschillende hoofd- en bijberoepen hebben.  Zo kan men bijvoorbeeld als hoofdberoep advocaat hebben (ik viseer niet enkel de advocaten er zijn ook anderen) en tijdens parlementszittingen gaan pleiten in de rechtbank.  Ja, deze profiteurs worden herverkozen en dat noemt men democratie.  En dan maar roepen en tieren dat  er geen kinderen meer in armoede mogen opgroeien.  Indien men de inkomens van een parlementariër halveert, dan hebben zij nog een inkomen dat tweemaal zo hoog is als het gemiddelde.  Met het uitgespaarde geld zou men kunnen tegemoet komen aan wat een aantal economen verkondigen: geld geven aan de bevolking.  Men zou een werkende persoon een cheque kunnen geven met beperkte houdbaarheid waarmee hij binnen een korte periode aankomen (geen benzine, diesel enz...) moet doen.  Ik weet het, het systeem moet goed uitgedokterd worden, maar het is een middel om de economie aan te zwengelen.

Inderdaad, zoals bij zoveel anderen, het zit mij hoog.
 

macfall

Zeer Actief lid
Lid geworden
13 dec 2008
Berichten
5.094
Waarderingsscore
0
Punten
36
Ge betaalt toch ookniet voor den ellentriek wanneer uw zonnepanelen niets produceren. Waarom moet ge dan nog eens vergoed worden wanneer ge productieoverschotten hebt?

Je belast het net dubbel hé, ne keer bij injectie en ne keer bij verbruik. Dus eigenlijk zou je nog 2 keer de netvergoeding moeten betalen.
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
29.898
Waarderingsscore
2.465
Punten
113
niet iedereen produceert voor 100% zijn eigen stroom

en als je meer dan 100% maakt, wie loopt dan weg met het "overschot" waar niets van vergoeding tegenover staat ?

 
 

macfall

Zeer Actief lid
Lid geworden
13 dec 2008
Berichten
5.094
Waarderingsscore
0
Punten
36
Dat wist je toch bij aanvang, niemand heeft je toch verplicht om je installatie te overdimensioneren.
 

MR

Zeer Actief lid
Lid geworden
8 mei 2006
Berichten
2.812
Waarderingsscore
0
Punten
36
Overschotten die niet verbruikt worden 'verdwijnen' in het net als warmteverlies.

(veel) minder verbruiken in combinatie met een coöperatieve zoals ecopower die inzet op kleine diverse opwekking (pellets, pv, water, bio, wind). Dat lijkt mij de enige juiste/robuuste richting.

De vaste vergoeding is gemiddeld een 340€ heb ik ergens gelezen, dat is verdorie meer dan wat ik betaal aan elektriciteit over een gans jaar!
 

luukske

Lid
Lid geworden
6 mei 2008
Berichten
375
Waarderingsscore
6
Punten
18
"...onze overheid is een melkkoe die de bevolking leeg melkt." *ROFL*
 

K.B.

Zeer Actief lid
Lid geworden
19 feb 2009
Berichten
8.683
Waarderingsscore
30
Punten
48
 

Het is onze "taak" gemolken te worden ...

Het is de taak van de overheid om te proberen de koeien te melken op een wijze dat ze  : 

- niet vluchten naar andere weilanden ...

- niet hun eigen melk gaan opdrinken ...

- geen vetes ontstaan (die invloed hebben op de belastingopbrengsten)  tussen koeien met PV en koeien zonder PV ...  Persoonlijk vind ik dat de PV eigenaar voor zijn vermogen dat hij in het net steekt ( teruglopende meter) en daarna terug opneemt een dubbele netvergoeding zou moeten betalen ...  Dat stemt volgens mij het best overeen met zijn "netgebruik" ... indien hij hier niet kan mee leven zet hij maar batterijen ...

- Het moet mij wel van het hart dat onze politiekers ons aanzien als "ezels"  die ze kunnen melken ...  In de vrijgemaakte elektriciteitsmarkt is immers maar 30 % van mijn factuur vrij ...  Nu deze 30 % de laatste tijd als marktconform wordt aanzien wordt het tijd het geweer van de "vrijgemaakte markt" te richten op de netbeheerders ...

 

Ik stel dan ook voor om bij deze netbeheerders een aantal taken weg te halen  ( bvb meteropname , particuliere aansluitingen , ...) en hiervoor "de markt" op te gaan ...

Volgens mij kan onze postbode ook mijn meter noteren ...

 

k.b.
 

Tommie1

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
15 apr 2011
Berichten
5.182
Waarderingsscore
1.026
Punten
113
In een brief aan politici moet je vooral het volgende doen: 

- gebruik de doodoeners als : zakkenvullers, uitzuigers, en beschouw jezelf als een melkkoe

- om de 3 zinnen minstens eens het woorde kloten of kut gebruiken

Ik ben er zeker van dat ze je brief met aandacht gaan lezen, en zeker op tafel gaan leggen bij de volgende kernkabinetsvergadering. 

Volgende week is alles opgelost. 
 
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
48
Waarderingsscore
0
Punten
0
Deze brief is goedbedoeld maar totaal nutteloos. De stijl is een zekerheid dat er meer mee zal gelachen worden dan ernstig genomen. Melkkoeien zijn bijvoorbeeld koeien die gemolken worden, zelf melken die weinig *ROFL*

Dat er een vergoeding zou komen was al lang duidelijk en niet eens onlogisch. Deze vergoeding is lang uitgesteld en daardoor zal ze nu hoger zijn vermits men een deel verlies wil recupereren.

Momenteel betalen mensen die geen panelen kunnen plaatsen mee voor de panelen van anderen, ook als deze panelen op ongeisoleerde huzien staan en overgedimensioneerd zijn.

Dit zal uiteraard gevolgen hebben voor de sector maar dit kon ook niet blijven duren en gemaakte kosten moeten uiteindelijk betaald worden. Ik hoop wel dat de grote installaties ook hun bijdrage zullen moeten betalen want als de Hutsen van deze wereld wederom ontsnappen heeft TS ergens een punt.
 

MR

Zeer Actief lid
Lid geworden
8 mei 2006
Berichten
2.812
Waarderingsscore
0
Punten
36
Het grootste argument om als particulier pv-panelen te laten installeren waren de gsc's. Degene die dat knalhard kan ontkennen mag nu rechtstaan...

Typisch geval van je krijgt nu een snoepke en ooit pakken we u een hele zak snoepkes terug af.
 
Lid geworden
21 jan 2014
Berichten
75
Waarderingsscore
0
Punten
0
Heel doorzichtig de reacties op dit topic.  Je hoeft maar een zin te lezen en je weet wie zonnepanelen heeft en wie niet
 

julien

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 mrt 2006
Berichten
6.372
Waarderingsscore
529
Punten
113
speedo, je moet bij mij niet eens gokken, ik heb PV.

Ik heb vanaf dag 1 gezegd dat de subsidies buiten proportie zijn. Moet je daarom kwaad zijn op de mensen die er van genieten of diegenen die de regels maken? Dat er een netvergoeding moet betaalt worden lijkt me ook de logica zelve, alleen versta ik niet dat dit hoger is voor PV dan voor de injectie van stroom opgewerkt met steenkook.

Ook vind ik het belachelijk hoe overal altijd verwezen wordt naar de particuliere PV installaties als boosdoener, ook het VRT journaal is daar goed in. 

Kijk eens op pagina 5 van dit document:

http://emis.vito.be/sites/emis.vito.be/files/pages/1125/2013/Inventaris_duurzame_energie_in_Vlaanderen_2012_finaal_publiek.pdf

Ik zal het gemakkelijk maken, zo'n 17% van alle "groene stroom" komt van PV.

Bedenk hierbij nog dat PV niet eens is opgeslitst tussen particuliere en grote installaties.  Denk nog eens aan deze verdeling als je nog eens een "profiteur" met PV op zijn dak ziet.
 
Lid geworden
21 jan 2014
Berichten
75
Waarderingsscore
0
Punten
0
Even wat duidelijkheid:

Hoeveel bedraagt de voorziene netvergoeding?  Je betaalt 66.90 € (ongeveer) per Kw/u.  Je hebt bijvoorbeeld een omvormer van 4 Kw/u dan wordt dat 4 x 66.90 €.

De Vreg heeft er wel degelijk rekening mee gehouden dat je het net twee keer belast, een keer door stroom op het net te sturen en een keer door stroom van het net te halen. 

Het moet ook duidelijk zijn dat ook degene die uw elektriciteit van het net haalt ook nog eens betaalt voor het gebruik van het net om die elektriciteit er af te halen.  Voor hetzelfde produkt wordt dus drie keer betaald.

Voor diegenen die certificaten van 450, 330 € hebben is en blijft zonnepanelen een heel renderende investering.

Voor diegenen die geen certificaten betaald krijgen, is het mogelijk dat je in de toekomst meer betaalt dan wanneer je geen zonnepanelen liggen hebt.

Zoals reeds eerder geschreven, gaan er zeker mensen zijn die zeer kwistig met de door de zonnepanelen opgewekte elektriciteit zullen omgaan.  Sommigen beweren zelfs om in de winter elektrische vuurtjes buiten te zetten om hun overschot op te krijgen.  Uiteraard is het niet onverstandig om met opbrengst van de zonnepanelen zo (financieel) efficiënt mogelijk om te gaan.   Een exstra elektrische warmwaterboiler hangen is zeker geen nieuwigheid en dit werd de laatste jaren veelvuldig toegepast.

Ik wil mij zeker niet heiliger voordoen dan de paus, mijn eerste intentie bij het laten plaatsen van zonnepanelen was aan goedkoop elektriciteit te geraken en een extra te krijgen via de certificaten.  Dat het milieu daar beter van werd, is mooi meegenomen.  Dat men zonnepanelen over-gesubsidieerd heeft is zeker een feit (men was verplicht om groene energie te promoten).  De politieke partij die dit ingevoerd heeft, heeft ons immers met meerdere financiële gaten opgezadeld.  

Bouwinfo is een goed forum, dat ik dagelijks bezoek, maar wat zonnepanelen betreft is er een ander forum, specifiek wat groene energie betreft.  Deze VZW heeft reeds gerechtelijk stappen ondernomen (dit was nodig binnen de 30 dagen na het bekend maken door de Vreg) tegen de netvergoeding.

Zoals reeds eerder geschreven, heb ik geen enkel probleem om netvergoeding te betalen, maar dan wel een billijke netvergoeding.

Je kan mensen verwijten dat ze een te zware installatie geïnstalleerd hebben.  Maar voor een aantal zal zeker gelden de er veranderingen zijn in de gezinssituatie.

Voor zover ik op de hoogte ben is het op dit ogenblik geen goede optie om zonnepanelen te plaatsen.  In een aantal gevallen is het zeker zo dan men bij de invoering van de netvergoeding meer betaalt indien men geen zonnepanelen heeft.

Er zitten duidelijk meerdere hiaten in het politiek beleid in Vlaanderen, België.  Wie kan met zijn woning een E-peil van 40 halen zonder WP, zonnepanelen?  Voor mij is het alleszins uitgesloten. 

Wat die melkkoe betreft, nog even dit, het zou interessant zijn te weten hoeveel de overheid binnenrijft indien je 100 Euro uitgeeft.  Als voorbeeld zonnepanelen: een bedrijf produceert zonnepanelen, er is een bedrijfslast, ook een KI. de werknemers worden belast ongeveer 45 %, de gebruikte energie wordt belast, nadien moeten de produkten vervoerd worden (personenbelasting, brandstoftaks, onderhoud vrachtwagens enz.. , de toonzaal en het personeel waar men zonnepanelen koopt wordt belast, de plaatsen wordt belast.  Ook de winst die de verschillende bedrijven maken wordt belast. 

Is er iemand bereid om eens uit te rekenen hoeveel je eigenlijk aan de overheid geeft indien je 100 Euro aan zonnepanelen besteedt?

Bovendien heeft de overheid er voor gezorgd dat niet-bezitters en bezitters van zonnepanelen tegen elkaar opgezet werden. 

Maar heel vaak betalen wij voor dingen die we niet gebruiken.  Bijvoorbeeld bij aankoop van een ticket van de Lijn, betaal je 15 % van de reële kost, de overige 85 % wordt betaald door de "overheid".  Mensen die geen kinderen hebben betalen voor kindergeld, studiekosten... enz.

Daar is echter niets mis mee (ik heb daar althans geen probleem mee), dat is democratisch en solidariteit.

 
 

jandc

Zeer Actief lid
Lid geworden
11 mrt 2006
Berichten
7.114
Waarderingsscore
2
Punten
38
het is kWh en kW, Kw/u bestaat niet.

Soit. Neem effe een omvormer van 4kW waardat je vermoedelijk een installatie van 4kWp aan hebt hangen. Je gaat hoop en al 15% van je opgewekte vermogen direct verbruiken. Om je een idee te geven: ons huis verbruikt in de zomer 200W overdag als we niet thuis zijn en dat is inclu de 30W van de balansventilatie en 't is zeker geen passief huis. Een gemiddelde van 600W lijkt me dus vrij bilijk.

4kWp geeft zo'n 3600kWh effectief en 85% daarvan is 3060kWh.

De netvergoeding is orde 12c/kWh oftewel 367,2 EUR voor de 3060kWh.

4x66,9 EUR is 267.6 EUR versus 367,2 EUR die een bilijke vergoeding zou zijn...

Ik denk niet dat je mag klagen...
 
Lid geworden
29 okt 2008
Berichten
2.567
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ja maar klagen is gemakkelijker dan logisch nadenken en rekenen *biggrin*
 

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
Oorspronkelijk bericht geplaatst door K.B. 

Ik stel dan ook voor om bij deze netbeheerders een aantal taken weg te halen  ( bvb meteropname , particuliere aansluitingen , ...) en hiervoor "de markt" op te gaan ...

Volgens mij kan onze postbode ook mijn meter noteren ...

Ik weet zelfs niet of het nodig is de postbode dit te laten doen.

Volgens mij zou een slimme meter veel frustratie van zowel zonnepaneeleigenaren als niet zonnepaneeleigenaren oplossen. En samen met die slimme meter dan ook nog het nachttarrief afschaffen.

Hoeveel zonnepaneel eigenaren zijn er niet die ook nog eens een dubbeltariefmeter hebben?
Als ge een beetje logisch nadenkt is uwe was 's nachts doen duurder dan door de dag (stroomkost in productie goedkoper door zonnepanelen overal). Maar zo werkt het niet want stroom tijdens nachttarief is goedkoper (in aankoop).
Met een slimme meter zou ge dit kunnen oplossen, en aangezien ne slimme meter waarschijnlijk wel via internet zijn "tarief" krijgt kunt ge toch ook eenvoudig de meterstand online opvragen. Desnoods nog via de postbode die een "dedicated" ontvanger in zijne auto heeft en t signaal van uwe meter oppikt als hem 's morgens zijn ronde maakt. (of de vuilkar, of...)
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan