• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Ingenieur - geen bureauwerk

Lid geworden
24 dec 2015
Berichten
81
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hallo,

Ik ben Ing. EM en Bachelor autotechnologie van opleiding maar ik hou totaal niet van bureauwerk.
Ik heb 3 bureaujobs gedaan, maar telkens is gebleken dat het niks voor mij was. Ik had ook telkens weinig uitdaging.
Als student zat ik al niet veel aan mijn bureau en leerde ik heel snel.
Ik behoorde bij de top van de studenten en haalde mooie cijfers zonder er veel voor te doen, dit was ook in he lager en middelbaar zo.
In het werkleven verliep het allemaal een beetje minder soepel.
In de bureaujobs die ik deed werd het werk vaak eentonig, beetje tokkelen aan computer.
Inhoudelijk had ik nooit het gevoel dat ik ingenieur hoefde te zijn om de jobs te doen ik tot nu toe gedaan heb.
Ik heb altijd graag met mijn handen gewerkt en ben best handig.
Ik ben nu al mijn hele werkleven aan het zoeken naar die functie die het echt allemaal heeft: degelijk loon, geen bureaujob, voldoende hoog niveau en die aansluit bij mijn interesses namelijk; verbrandingsmotoren, automotive, elektrotechniek, ...
Momenteel werk ik als technieker, heb in dezelfde firma ook een hogere functie gehad aan een bureau, maar vaak vind ik hierin dan weer niet voldoende uitdaging.
Wat ik vooral moeilijk vind is het niveau van denken van bepaalde collega's en de arbeidersmentaliteit die er heerst bij sommige collega's.
Racistische praat, tattoos, enkel praten over materiële zaken, geweld goedkeuren en grappig vinden, flauwe humor. 
Wat ik ook vaak ervaar is het feit dat mensen je raar bekijken of anders gaan doen omdat je ingenieur bent.
Ik heb dit in mijn carrière X-aantal keer ervaren en telkens waren het lager opgeleide collega's die je dan proberen schofferen of opmerkingen maken, bv. dat industrieel ingenieur niks voorstelt of amai jij weet dat niet en je bent ingenieur.
Ik ben enorm goed in informatie opzoeken en zaken achterhalen.
Ze merken dan ook dat ik snel zaken leer en dit wekt blijkbaar frustratie op.
Ik ben 1 van de 30 techniekers, maar voel mij daar niet altijd zo goed bij.
Het enige wat motiveert is het salaris van rond de 5000 bruto en de vele vrije dagen door het werken in shiften.
Ik zit dus constant in een tweestrijd: dit blijven doen of iets anders zoeken, maar dan misschien minder verdienen en eveneens een job hebben met weinig uitdaging.

Ik vroeg mij af of er überhaupt wel jobs bestaan voor industrieel ingenieurs waarbij je niet aan een bureau moet zitten?
Als ik rondkijk voor jobs vind ik wel 1000 mogelijkheden, maar geen enkele die er echt uitspringt.
Ik vroeg mij af of er hier nog ingenieurs zijn die geen bureaujob doen of op z'n minst minder dan 50% van de tijd aan een bureau zitten? 
Of ingenieurs die het over een andere boeg hebben gegooid en stielman zijn geworden?
Ik ben ook behoorlijk op mezelf en werk eigenlijk het liefst alleen.
Ik zie mezelf eerder functioneren als een service engineer of technisch inspecteur/specialist in een zeer specifieke tak met voldoende technische uitdaging.
Moest ik mij hiervoor dan nog mogen verplaatsen in Europa en liefst in de Benelux of Frankrijk dan zou dat mooi meegenomen zijn.
Bedankt

 

 
 

tjay

Zeer Actief lid
Lid geworden
21 jun 2011
Berichten
8.688
Waarderingsscore
27
Punten
38
Waarom niet op zelfstandige basis beginnen, BV. in bijberoep? Ga 4/5e werken en dan heb je 1-2 dagen per week om af te tasten of je klanten kan vinden, ...

Toch jobs genoeg voor industrieel ingenieurs: elektricien, koeltechnieken, ventilatie, ... Vergen alle drie attesten/certifieringen maar misschien dat je die op basis van ervaring of met weinig moeite nog kan halen?
 
Lid geworden
24 dec 2015
Berichten
81
Waarderingsscore
0
Punten
0
Dag Tjay,

Ik heb reeds elektrische in Syntra gevolgd en zelf elektriciteit thuis gelegd. Ik vroeg me gewoon af op welk vlak ik mij zou kunnen onderscheiden van de andere elektriciens die als paddestoelen uit de grond schieten?

Is er nog genoeg werk  voor zelfstandige elektriciens?
 

koen24

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2009
Berichten
1.426
Waarderingsscore
501
Punten
113
Als Ingenieur EM heb je best wel mogelijkheden om als Service engineer of System integrator of ergens op op een afdeling engineering aan de bak te kunnen, waarbij je wel pc werk zal hebben, maar niet echt een bureaujob.

Je moet voor jezelf uitmaken of je in een groep van 30 techniekers best functioneert of eerder op jezelf projecten afhandelt.  Maar eens goed discusiëren/overleggen met een collega kan heel boeiend zijn, de zaken bekijken/analyseren vanuit een ander zijn denkwijze kan heel bevordelijk zijn. 

Met twee weet je altijd meer dan alleen.

 

En ook van mensen met een "arbeidersmentaliteit"  kan je aardig wat opsteken hoor...
wink_smile.png
 

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
16.035
Waarderingsscore
4.939
Punten
113
Ik begrijp jou wel een beetje. 

Heb dezelfde studie-ervaring en leer-capaciteit die jij noemt. 

En ik snap ook wel wat je bedoelt met arbeidersmentaliteit. Ik heb het daar ook moeilijk mee. En dan heb ik het niet over de arbeider zelf, want die mentaliteit vind je overal: de baas is een rijke slechterik, geen langetermijnvisie hebben, alleen aan zichzelf denken en niet aan de firma of de groep, vooral niets te veel doen en zeker niets dat efficiënt(er) is. Je kennis zo min mogelijk doorgeven zodat een ander niet beter dan zichzelf wordt. Geen uur teveel doen en zeker niet als het niet betaald wordt  en dan niet begrijpen waarom hun bedrijf failliet gegaan is  slecht management ongetwijfeld.

Die mensen vind je hier alvast niet. Delen is hier de boodschap, meedenken en ervaringen delen. En praktijkervaring kan ook bijzonder waardevol zijn is hier al gebleken.

Dat je andere interesses hebt dan die mensen, of een andere politieke kijk op vreemdelingen, dat vind je ook in alle lagen van de bevolking. Daar moet je niet op neerkijken. 

Met een hoge opleiding komt vaak een hoge functie en weinig beweging. En anders moet je eens bij baggeraars informeren. Je zal alvast veel van de wereld zien... maar je zal ook met respect moeten leren omgaan met arbeiders uit zeer laag opgeleide landen.  
 

Nu7s

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 aug 2011
Berichten
8.396
Waarderingsscore
354
Punten
83
Uit ervaring in de zware industrie van een staalfabriek: Een ingenieur zijn dagtaak heeft amper iets te maken met techniek. Voornamelijk ondersteuning bieden, budgetten goedkeuren, overlegvergaderingen met andere diensten, onderhoudscontracten uitwerken, efficiëntie-projecten, etc... Voornamelijk bureauwerk en  vergaderingen dus. En vergeet de bijna permante wachtdienst niet...

Als technieker heb je dan weer alles wat je zoekt, maar aan een lager loon. De laaggeschoolde mentaliteit waar jij van spreekt zal je bij ons echter niet aantreffen. Zelfs de ongeschoolde medewerkers hebben wel al meer interesses en inhoud dan drank en tetten. 

Als je echter een universitair diploma hebt kan je hier zelfs niet starten als technieker. Je komt enkel in aanmerking voor kader-functies. 

Een zelfstandige activeit vind ik eerlijk gezegd geen slecht idee voor jou. Er zijn talloze externe firma's die bij ons komen om technische bijstand te leveren bij zeer technische problemen. Bij ons is dit nog weinig omdat wij veel eigen opgeleid personeel hebben, maar wij zijn één van de weinige staalfabrieken die niet uitsluitend met buitenfirma's werkt. Andere bedrijven rekenen dus veel meer op externe firma's.

Misschien dat een firma zoals http://www.aggreko.be/ nog interessant kan zijn om bij te werken. We hadden onlangs problemen met één van hun diesels en hun techniekers zijn er niet in geslaagd hem aan de praat te krijgen. Onze eigen meestergast is er wel in geslaagd.
 

Tommie1

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
15 apr 2011
Berichten
5.182
Waarderingsscore
1.026
Punten
113
Mooi dilemma, en ietwat herkenbaar. 

Ben ook ing, maar heb minder problemen met bureelwerk. 

Punt is, je hebt een mooi diploma, en je wil ook het loon dat er bij hoort. 5000€ bruto ga je echt niet krijgen als technieker zonder dat je bereid bent om in 5 shiften te draaien of zo. 

En eerlijk, als ik mensen aanwerf voor een bepaalde job, dan ga ik ook geen te hoog diploma aanwerven. 

We hebben in ons bedrijf ooit een 40-jarige gehad met diploma van handelsingenieur die gesolliciteerd had voor een job als administratief bediende. Bleek dat de man eigenlijk geen verantwoordelijkheid kon dragen. Hij kon op korte tijd orders invoeren, maar een klant bellen met een paar simpele vragen, of een backordertje oplossen was te veel. 

 

Dus,  als je dergelijk loon wil houden zonder nacht, weekendwerk, of eegens op een baggerschip in Nigeria, dan zal je bureelwerk moeten doen, en de leiding nemen over anderen (arbeiders, techniekers, etc). 

Kan je daar echt niet mee om, specialiseer je dan in koeltechniek, domotoca, PLCs, en vergeet gewoon te melden dat je ing bent  

 

 
 

tilt!

Zeer Actief lid
Lid geworden
2 jun 2006
Berichten
5.534
Waarderingsscore
8
Punten
38
OMG, zo die gast hier verscheuren omdat hij netjes de realiteit neerschrijft.

Ik lees nergens dat hij neerkijkt op werkvolk, alleen dat hij hun mentaliteit niet begrijpt (en met hun zal hij ook niet iedereen bedoelen, want ik zit al lang genoeg op fora om te weten dat dat de volgende tegenzet zal zijn).

Ik heb *krak* dezelfde ervaring.

Ne zondag werken? Gij zijt zot zeker??

Proberen uitleggen dat 1 zondag werken gelijk staat aan 2 dagen thuis zijn, geen school. Zondag = rustdag = pintjes pakken.

Overuren? En wie gaat er thuis mijn gras afrijden misschien?

Euh, gij? Morgen misschien, of overmorgen?

 

Niks van informatie lossen zodat ze je kunnen belachelijk gaan maken bij "den baas" die ze aan de andere kant ook uitspuwen, gewoon om dat het nen baas is, en eigenlijk vooral omdat ze niet kunnen verdragen dat diezelfde baas een paar maand daarvoor nog gewoon hun collega was die dan wel de promotie gekregen heeft waarvan zij vonden dat ze er recht op hadden, en om dat recht te ondersteunen gaan ze nu ne keer stokken in de wielen gaan steken want "je kan nooit weten dat ze 'm buiten flikkeren en dan kan ik alsnog zijn plaatsje inpakken".

Ik moest na 2 maand op evaluatie gaan en was net nog gecomplimenteerd geweest door ne collega (er zitten er ook goeie bij, zonder dubbele agenda) die dacht dat ik daar al 6 maand werkte (terwijl ik er dus nog maar 2 maand werkte) omdat ik alles al zo goed wist zijn. Wel, ik zat daar en hoorde allerhande dingen vertellen over mezelf en ik dacht "ik ga ze even laten doen want ze hebben hier het verkeerde dossier bij hun liggen".

Niet dus.

En net toen ik al hun belachelijke argumenten ging weerleggen hoorde ik dat ik naar HR moest gaan, and suddenly, it struck me. Ik dacht "Tilt, zwijg hier efkes want je moet naar HR dus ze gaan je hier waarschijnlijk buiten flikkeren". Ik naar HR, daar dezelfde stoten gehoord, gezegd dat het me speet dat ik niet aan hun verwachtingen voldeed en ik mocht beschikken. Mooiste dag uit mijn leven.

Hoe je elke dag zo tegen je goesting kan gaan werken zal me een raadsel blijven. Hoe je zo hard alles wat je doet zo lang mogelijk kan proberen rekken begrijp ik niet.

Een paar quotes:

"Ik heb tijd en den baas heeft geld" Hahahahaaahaahaaaha....

"Tilt, drinkt uwe koffie uit want we moeten soep gaan drinken"

Wat een verschil met de firma waar ik daarvoor werkte. Een vakbond is goed hoor, ze moeten er zijn, maar op sommige plaatsen is't een creche geworden ipv mensen die willen werken.

 

En TS?

Ik heb 20 jaar Belgie rondgebold als Field Engineer. Als jouw hart daar ligt vergeet dan effe jouw diploma en stap in die auto.
 

K.B.

Zeer Actief lid
Lid geworden
19 feb 2009
Berichten
8.683
Waarderingsscore
30
Punten
48
 

Ik denk alvast dat TS een zeer mooi bruttoloon heeft voor zijn ingenieursdiploma  ... er zullen een pak ingenieurs zijn met meer ervaring die het met minder of veel minder moeten stellen ...

 

Indien hij effectief geen bureelwerk wenst , en graag op de baan is ... en dit wil doen voor een loon in de lijn van wat hij nu heeft zijn volgens mij de mogelijkheden vrij beperkt ...

Maar het is zeker en vast mogelijk hoor ... 

Ik denk aan bvb technieker zijn voor vrij complexe machines  ...  keuring electrische installaties in chemische en nucleaire installaties , ...

 

k.b.
 

Jockari

Zeer Actief lid
Lid geworden
18 feb 2009
Berichten
1.089
Waarderingsscore
1
Punten
38
Boorplatform op de Noordzee ?
 

Tommie1

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
15 apr 2011
Berichten
5.182
Waarderingsscore
1.026
Punten
113
Hier wordt toch niemand afgeschoten. 

Ik heb het grootste respect voor goede technici, en ik heb het ook lastig met 'vakbondsmentaliteit'. 

Mijn hint is alleen, als je financieel niet achteruit wil gaan, dan ga je moeten werken op moeilijke plaatsen en/of moeilijke uren. Als dat geen probleem is, dan doen. 

5000€ is voor een ing een mooi loon, maar niet uitzonderlijk. Ik ken er die het dubbele verdienen ook, maar die staan dan een paar niveaus hoger, en "maken hun handen meestal niet vuil."

 

 
 
Lid geworden
24 dec 2015
Berichten
81
Waarderingsscore
0
Punten
0
Het is een luxe probleem, maar het knaagt wel aan mij. Voor een loon van 3000 was ik al lang veranderd.

Eigenlijk blijft het probleem zich herhalen:

In het middelbaar deed ik Aso 8 u wisk, in het weekend sleutelde ik aan landbouwmachines. Ik heb in het hoger onderwijs telkens vakantiewerk gedaan in garages en had dan te weinig uitdaging. Ik zie mijn job nu ook als een vakantiejob, goed betaald maar niet uitdagend. Aan bureau moet je dan weer meer secretaresse spelen en excelletjes invullen.

Ik denk dat ik voor mezelf eerst eens moet uitmaken wat ik echt wil.
 

tjay

Zeer Actief lid
Lid geworden
21 jun 2011
Berichten
8.688
Waarderingsscore
27
Punten
38
Zeker geen schrik hebben om iets radicaal anders te doen. Is tegenwoordig wel populair, witte raven aannemen in bedrijven om een totaal andere kijk op problemen te geven dan diegenen die reeds in een manier van denken geconditioneerd zijn. Vooral in de "hippe" milieus van marketing & sales, of hype technologieën zoals IoT, fintech, blockchaining, smart cities, ... zitten er wel mogelijkheden, denk ik!

Wel opgelet... Startup is vaak veel werk voor weinig geld ;). Het comfort van een job is soms veel waard maar gelukkig(er) zijn toch net iets meer vind ik zelf...
 
Lid geworden
24 dec 2015
Berichten
81
Waarderingsscore
0
Punten
0
Als ik iemand heb afgeschoten of "uit de hoogte" overkwam was dat zeker niet de bedoeling. Ik heb alles behalve iets tegen mensen die TSO,BSO of zelf geen opleiding hebben genoten. Het ging hier enkel om een bepaalde mentaliteit bij een (kleiner) deel van de arbeiders en ook bedienden die ik in mijn leven heb tegengekomen.

Informatie achterhouden om eigen job te beschermen is schering en inslag, dit heb ik in de 2 bedrijven waar ik tot nu toe gewerkt heb meegemaakt. Je in het bijzijn van de baas belachelijk maken en nadien diezelfde baas achter zn rug uitkakken, eveneens. Je weet nooit wie je kan vertrouwen, dat is nu eenmaal zo als je allemaal dezelfde job doet en dus eigenlijk ook concurrent bent.

Ik ben voordien  eens van een field-job naar een bureaujob gegaan. Dit wekt sowieso wrevel op. Plots hoor je bij het management en zien ze jou als slechterik. Als je dan van een bureaujob naar een field-job gaat hoor je weer bij de bende, maar heb je geen enkele inspraak meer in het bedrijf.

Ligt het probleem niet eerder bij het bekrompen bedrijfsysteem in België? Een manager hoort achter zijn bureau thuis en moet zorgen dat de KPI's behaald worden. Een arbeider moet maar het vuile werk doen en hoort niet in die bureau te komen. Zowel in the field werken als meedenken om zaken te verbeteren is blijkbaar heel lastig te vinden.

 

 

 

 
 

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
16.035
Waarderingsscore
4.939
Punten
113
Tja, wij zijn een van de weinige landen in onze regio waar de tweedeling arbeider-bediende bestaat. Er wordt daarom ook gewerkt aan een eenheidsstatuut maar dat wordt keihard tegengewerkt door de vakbonden, om de heel begrijpelijke reden dat heel hun structuur rond die tweedeling is opgebouwd. 

Deze -wettelijk verankerde- opdeling tussen handwerk en denkwerk maakt ook dat de twee eigenlijk wettelijk niet samen kunnen. Dat is een beetje overdreven natuurlijk, maar het kleurt wel de mentaliteit op die manier: we zitten in een hokje: arbeider of bediende.
 

tjay

Zeer Actief lid
Lid geworden
21 jun 2011
Berichten
8.688
Waarderingsscore
27
Punten
38
Euh, welkom in 2016 - dat eenheidsstatuut is er al eventjes hoor. Er zijn geen arbeiders en bedienden meer... enkel nog flexibele werkkrachten, haha :)

Pierre, je moet oppassen dat je niet verzuurt reageert, want niet alle bedrijven in Belgie hebben dat soort hokjesmentaliteit hoor. Ik heb als consultant bij veel bedrijven gezeten waar die scheiding niet bestond, en de (toen nog officieel als statuut) arbeiders konden wisselen tussen bureauwerk (tussen de bedienden) en field work.

Er zijn natuurlijk bedrijven met een slechte cultuur en met een goede cultuur, wat zeer veel over het management zegt...  Enfin, ga gewoon naar de kantine kijken... is er een scheiding tussen arbeiders en kader? Dan weet je toch al genoeg... 

Ik heb wel de indruk dat je zelf kiest voor het "comfort" en de anonimiteit van een grote firma... maar nu klaagt over de gebreken die je typisch in zo een mastodont firma hebt (hokjesdenken, iedere dienst zijn ding, ...). In een kleinere firma speelt dat allemaal minder mee, en die zijn er in Belgie genoeg!

De andere dingen die je zegt: iemand achter zijn rug uitkakken en in zijn gezicht poeslief zijn, dat vind je overal. Dat zijn gewoon assholes, en zo lopen er genoeg rond op de wereld om in elk bedrijf tegen te komen... bij de bedienden ook hoor. Ik heb op een IT afdeling de manager eens een situatie moeten horen ontmijnen waarbij 1 collega (die vlak naast de printer zat) de andere de hele tijd pestte door die zijn printjob te "cancellen"... Ik had goesting om die twee met hun kop tegen elkaar te slaan, maar die mens bleef rustig en geduldig luisteren en uitleggen dat dat not done was. Respect ;). Dat maar om te zeggen: die flauwe zever ga je volgens mij in elk bedrijf vinden... in de grootste bedrijven met hokjesmentaliteit wel sneller... 
 

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
16.035
Waarderingsscore
4.939
Punten
113
tjay zei:
Euh, welkom in 2016 - dat eenheidsstatuut is er al eventjes hoor. Er zijn geen arbeiders en bedienden meer... enkel nog flexibele werkkrachten, haha :)

Er is een wannabee-eenheidsstatuut dat de opzeg regelt, maar daarmee is ook alles gezegd.

Daarnaast zijn de verschillen nog hemelsbreed.
En al helemaal in de hoofden van de mensen (uitzonderingen niet te na gesproken). Dat is eigenlijk waar ik naartoe wou. 

En inderdaad, hoe groter het bedrijf, hoe enger de hokjes... (vaak toch)
En inderdaad, klootzakken vind je overal.

TS heeft het eigenlijk zelf al goed samengevat: hij moet eerst voor zichzelf uitmaken wat hij wil.
 
Lid geworden
24 dec 2015
Berichten
81
Waarderingsscore
0
Punten
0
Zijn er hier eigenlijk ingenieurs die als stielman werken of een eigen zaak hebben opgericht? Mijn vriendin zegt dat ik te perfectionistisch ben ( ik plaats inbouwdozen met de laser ;) ) en daardoor geen winst zou maken ;), ik zie dit net als een voordeel. Ik zie zo vaak zaken die maar "half z'n gat" zijn gedaan en dan nog wel door erkende "stielmannen" en die zaken draaien nog altijd. Ik stel me voor dat je dan door kwaliteit te leveren wel het verschil kan maken. Er zijn toch nog mensen die echt kwaliteit willen I.p.v. goedkoop materiaal en matige afwerking?
 

tjay

Zeer Actief lid
Lid geworden
21 jun 2011
Berichten
8.688
Waarderingsscore
27
Punten
38
Ik ben geen ingenieur (wel perfectionist) maar de kerel die hier de leidingen voor de LL warmtepompen is kopen installeren past perfect bij uw beschrijving: ing (denk koeltechnieken), en perfectionist. Heb nog geen enkele aannemer hier gehad die zo proper, precies en goed werkte - elk detail zat goed, geen enkel afvoertje hangt een millimeter fout. Zijn redenering: ik verbouw ook mijn eigen huis en ik lever mijn werk af zoals ik zou willen dat ze het bij mij doen. Iedereen die mij kent, kent zijne naam al ;).

Als ik kijk naar de werkuren die hij gepresteerd heeft, zijn materiaalkost (die kende ik min of meer), dan zal hij niet heel veel marge gehad hebben op dat stuk van de plaatsing. Dat hij de toestellen aan catalogusprijs offreert en dan zijn 30% pakt, betaal ik dan ook met de glimlach (ook een actuele thread hier ;)) - in totaal was hij bij de goedkopere offertes dus had zeker op zijn uren meer kunnen vragen...

Dus... Ik denk dat er zeker plaats is voor vakmannen  die kwaliteitswerk leveren. Nadeel is dat het lang duurt om de goede naam op te bouwen en dat je in tussentijd ook rendabel moet zijn - eens je je goede naam hebt verdrinkt de goede vakman in het werk denk ik???? hoop ik!!

 
 

YokoTsuno

Zeer Actief lid
Lid geworden
4 jun 2012
Berichten
1.968
Waarderingsscore
33
Punten
48
 
Pierre27 schreef: 

Ligt het probleem niet eerder bij het bekrompen bedrijfsysteem in België? Een manager hoort achter zijn bureau thuis en moet zorgen dat de KPI's behaald worden. Een arbeider moet maar het vuile werk doen en hoort niet in die bureau te komen. Zowel in the field werken als meedenken om zaken te verbeteren is blijkbaar heel lastig te vinden.

Aan de basis ligt m.i. het Belgische onderwijssysteem, een erfenis uit de 19e eeuw met strikte hiërarchische scheidingen. Denk echter niet dat je hier snel verandering moet verwachten om de eenvoudige reden dat niet iedereen ervan overtuigd is dat deze huidige structuren per definitie een slechte zaak zijn, ofwel door eigenbelang of gewoon angst voor het verdwijnen van gevestigde waarden. In essentie is dit niets anders als de huidige moslimproblematiek. Iedere cultuur heeft zo zijn weerstand tegen verandering, gelukkig tot nu toe nog altijd verbaal, wat dat betreft.

 
Om dit aan te tonen met een anekdote. Ik heb heel wat leraars in mijn kennissen- en familiekring en had nog niet zo lang geleden een discussie over dit eenheidsonderwijs (Persoonlijk vind ik dit een goede zaak). De opinies bij de "tegenpartij" waren enigszins shockerend, of op zijn zachtst gezegd een eyeopener. Het discussiepunt was dat een vak als mechanica of elektriciteit niet noodzakelijk van een lager academisch niveau zijn als algemene natuurkunde, economie, of geschiedenis. Sterker nog beide vakken zijn gewoonweg natuurkunde in een ietwat andere vorm.

Dit klinkt vreemd maar niet iedereen ziet dat op die manier omdat bij brede lagen van de bevolking nog altijd de overtuiging bestaat dat mensen een bepaalde voorbestemming hebben. Belgie mag dan niet dezelfde kastestructuren en schrijnende armoede kennen als India, dit "kastedenken" is wel degelijk aanwezig.

 
tjay schreef: 

Pierre, je moet oppassen dat je niet verzuurt reageert, want niet alle bedrijven in Belgie hebben dat soort hokjesmentaliteit hoor

Mee eens. Als je tussen de regels leest zie je al aardige tekenen van verbittering. Nooit een goeie zaak. 
Pierre27 schreef: 
Mijn vriendin zegt dat ik te perfectionistisch ben ( ik plaats inbouwdozen met de laser ;) ) en daardoor geen winst zou maken ;), ik zie dit net als een voordeel. Ik zie zo vaak zaken die maar "half z'n gat" zijn gedaan en dan nog wel door erkende "stielmannen" en die zaken draaien nog altijd. Ik stel me voor dat je dan door kwaliteit te leveren wel het verschil kan maken. Er zijn toch nog mensen die echt kwaliteit willen I.p.v. goedkoop materiaal en matige afwerking?

Het feit dat ikzelf, en vele andere een Chinese multimeter hebben van 10 Euro toont aan dat perfectionsime en eisen voor kwaliteit zeker geen universele waarde zijn. 
Pierre27 schreef: 

Informatie achterhouden om eigen job te beschermen is schering en inslag, dit heb ik in de 2 bedrijven waar ik tot nu toe gewerkt heb meegemaakt. Je in het bijzijn van de baas belachelijk maken en nadien diezelfde baas achter zn rug uitkakken, eveneens. Je weet nooit wie je kan vertrouwen, dat is nu eenmaal zo als je allemaal dezelfde job doet en dus eigenlijk ook concurrent bent.

Je vervalt hier zelf in de typische veralgemeningen die je probeert te bestrijden. Zelfs al zou een groter percentage van die "arbeiders" niets anders doen dan over "tetten klappen", anderen zwart maken, en racisten zijn, dan is dat geen bewijs dat dit eigen zou zijn aan "arbeiders".  Dit is het gevolg van, niet de oorzaak. 

 
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan