Ervaring met backupsystemen

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Stefaan Van Slycken
Lid vanaf: 13/05/2017
1832 berichten

Dit past wellicht beter op één of ander computerforum maar daar ben ik geen lid van. Google bezorgt me ook niet echt wat ik zoek.

Zoals praktisch iedereen heb ik op mijn pc heel veel foto's, facturatie, plannen, documenten... Momenteel maak ik van tijd tot tijd backups op een paar externe harde schijven.  Met "backup" bedoel ik: een kopie van de desbetreffende mappen - dus geen "recovery-bestand" maar gewone bruikbare bestanden. 

Ik zou echter eerder een synchronisatie willen met de backupschijven, zodat bestanden die ik op mijn pc wis (bvb niet langer gewenste documenten) ook op de backupschijf gewist worden. Een ander probleem dat ik heb: als ik mijn map "foto's" (die onderverdeeld is in heel veel mapjes) als geheel naar de backupschijf wil kopiëren dan gaat dat niet omdat de pc bij het berekenen van de benodigde schijfruimte geen rekening houdt met de reeds aanwezige bestanden; ik wil enkel de nieuwe bestanden kopiëren maar moet dan telkens onthouden welke submappen er al op staan en welke niet.

Tot slot is er nog het probleem dat mijn externe harde schijven momenteel allemaal bij mij in huis staan; één zware overspanning of woningbrand en alles is even goed nog weg. Ik heb er al aan gedacht om een backupschijf te bewaren bij familie, maar dan moet je die natuurlijk ook telkens van de recentste gegevens voorzien. Bestaat er iets online dat makkelijk werkt?

Gratis hoeven de oplossingen niet te zijn, betrouwbaar wel. Kortom: wat gebruiken jullie?

Mijn bouwblog: een BEN-houtskelet: https://stefaan56.wixsite.com/bouw

Reacties

afbeelding van Jeroen Elentrieker
Lid vanaf: 01/07/2016
320 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik gebruik een nas van Synology. Ik heb nog veel bestanden op mijn pc zelf staan maar alles van mijn zaak staat op die nas. Ik werk steeds rechtstreeks op de nas. Dit heeft als voordaal dat ik zowel op mijn vaste pc als op mijn laptop steeds de laatste files heb. Cloudstation heb ik vroeger nog gebruikt maar dat bugt af en toe. Niet altijd synchroon, dus data kwijt en dat kost geld...

Elke avond om 22u loopt er een backup van de gewijzigde en nieuwe files naar de Syno nas van mijn broer. Elke zaterdagavond om 22u loopt er een volledig nieuwe backup naar de nas van mijn broer. Hij woont 5 km verder. In geval van een relatief rechtstreekse blikseminslag ben ik dus niets kwijt buiten de eventueel nieuwe files van de dag zelf.

Naam backup software: Veeam Agent.

Mijn broer is IT'er en die regelt allemaal die zaken voor me. Ik ken er zelf wel iets van maar veel te weinig voor alles zelf op te zetten/configureren.

afbeelding van teaser
Lid vanaf: 08/04/2009
2642 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Zelf heb ik een Netgear NAS staan in mijn kelder. Backupsoftware heb ik momenteel niet draaien. De meeste recente foto's en documenten staan ook in de cloud (google drive/photos). Vroeger backupte ik regelmatig de NAS naar een externe schijf die ik dan op zolder zette (3 verdiepingen hoger dan die kelder) maar aangezien ik tegenwoordig bijna alles in de cloud heb doe ik dat niet meer vaak.

Ik plan wel een nieuwe NAS te kopen, de huidige is zo'n 10j oud. Waarschijnlijk herbekijk ik mijn backupstrategie dan ook, en ga ik meer data van google weghalen. Alhoewel ik er uiteindelijk niet zoveel heb staan buiten foto's. 

Hier een forum waar alles over opslag en backup in het lang en het breed wordt besproken.

Bestaat er iets online dat makkelijk werkt?

Google Drive, Microsoft OneDrive, iDrive voor de Apple fans, en tientallen andere services. 

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9852 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

De zaak van mijn echtgenote heeft alles in de cloud. 7 werknemers en geen enkele server, geen telefooncentrale, geen lokale software (behalve office en wat kleinigheden), geen NAS (al gaat dat nu veranderen naar synologie nas die met sharepoint kan synchroniseren als bijkomende backup),...

Voor hun bestandsbeheer maken zij gebruik van Microsoft diensten (Office 365). De belangrijkste daarin is Sharepoint (en exchange voor email natuurlijk). De diensten van MS voldoen ook aan GDPR (in tegenstelling tot die van Google, toch totenkele maanden geleden stond nog een passage over mogelijks bewaren van bestanden op servers buiten de EU - in financiële dienstverlening een absolute no-no).

Het is niet gratis, maar het kost nog geen 5€ per maand voor 1TB opslag op Sharepoint (plus ook nog 1TB persoonlijke opslag op OneDrive).

Alles wordt synchroon bewaard via de OneDrive app (je kan ook kiezen welke mappen lokaal staan en welke niet).

In jouw geval maakt dat niets uit (als je alleen bent) maar ook heel belangrijk voor een bedrijf: de bestanden op Sharepoint zijn eigendom van het bedrijf terwijl bij Google Drive de bestanden altijd eigendom blijven van de persoon die ze er op zet. Ontsla die persoon en annuleer zijn account, en de bestanden zijn ook weg. Ik moet de rampzalige gevolgen van zoiets niet uitleggen... Bij MS is onedrive het equivalent van google drive: ook daar zijn de bestanden ‘persoonlijk’.

Bij MS en Google (en heel veel cloud oplossingen) krijg je geen backup in de zin dat je hen kan bellen en vragen om bestand x y of z terug te zetten. Er is echter wel de optie om bij te houden hoeveel versies van het bestand in de achtergrond bijgehouden moeten worden. Dat staat bij MS standaard op 10. Als je op 1 dag 10 keer wijzigt ben je ook nergens natuurlijk.

Voor een iets hogere maandprijs heb je meteen ook een abonnement op office programma’s voor dat account op een schier onbeperkt aantal computers (maar wel op die naam). Het zal niet verbazen dat de office programma’s gebouwd zijn om met sharepoint samen te werken, met of zonder synchronisatie.

 

Bij mijn echtgenote zijn ze na 2 jaar laaiend enthousiast: het is rete-snel (mede dankzij een 240Mbit telenet-aansluiting) en van overal toegankelijk en de meest actuele dossiers hebben ze gewoon op de laptop beschikbaar zelfs zonder internet. Met een deftig GSM-abonnement bij proximus (telenet was daarin geen succes) is alles ook mobiel snel en quasi onbeperkt beschikbaar.

 

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
8031 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik heb een eerste backup op losse harde schijven aan de PC zelf.

Een extra backup op een synology/zyxel NAS.

Belangrijke zaken (zoals alles van mijn bouw) staan nog eens extra op Google Drive en op een externa HD op het werk.

 

Goed voor 24TB aan harde schijf ruimte. 

 

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van julien
Lid vanaf: 12/03/2006
6444 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Een externe harde schijf thuis vind ik geen backup. De eerste weken doe je dat plichtsbewust, erna gaat de frequentie snel naar beneden.

Een NAS is een stap vooruit omdat dit automatisch kan gaan, maar bij inbraak, brand,... is alles ook weg.

 

Sinds een paar jaar maak ik gebruik van google drive voor documenten die ik zowel thuis als op kantoor wil gebruiken. Heel handig, maar een verwijdering per vergissing zorgt dat dat bestand ook online en op de andere PC verwijderd wordt.

 

Daarom heb ik voor de belangrijke zaken (foto's, boekhouding, werk,...) een betaalde online backup.

Ik heb gekozen voor iDrive. (Er staat een "i", maar heeft niets met apple te maken)

Er zijn er meer die dit aanbieden, aan de hand van verschillende reviews koos ik voor deze. 

Het grote voordeel van zo'n dienst is dat ze werken volgens 'set it and forget it'. Dagelijks loopt er een tool je bestanden na en uploadt alles wat nieuw of geweizigd is. Er worden versies van bestanden bijgehouden. Dus iets verwijderen of veranderen op je PC verwijdert niet in de cloud en plaatst een nieuwe versie naast de oude (tot 8 versies terug).

Een betalend personal program geeft je 2TB ruimte, in te nemen met verschillende toestellen. Ik backup er dus ook mijn GSM en tablet mee. Zo zijn mijn foto's ook veilig zodra ik een wifi punt gepasseerd ben.

Mocht je dit overwegen kan je een gratis test-account van 5GB aanmaken met deze link. Dit is een ref-link. Dat betekent dat ik korting krijg bij mijn volgende vernieuwing als jij betalende klant wordt.

Een AutoCAD probleem? www.cadsite.be

afbeelding van edc1
Lid vanaf: 13/06/2018
44 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wanneer je intekent voor een office abonnement (99,-/j) krijgt je extra een Onedrive schijfruimte van 1 Terabyte

Je kan dit office abonnement ook verdelen onder max 5 personen. Deze krijgen dan elk eveneens 1 Terabyte. Toch wel het overwegen waard.

afbeelding van julien
Lid vanaf: 12/03/2006
6444 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Da's inderdaad ook een mooie deal!

Kan je met onedrive ook andere mappen backuppen dan de "onedrive map"?

 

Wat eventueel ook kan als je ergens hosting hebt is een eigen cloud te draaien, bijvoorbeeld:

https://tweakers.net/downloads/46535/nextcloud-1500.html

Een AutoCAD probleem? www.cadsite.be

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
8031 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Nog vergeten, software om te backuppen: voor de leken FreeFileSync, voor de pro's Robocopy (command line)

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van levud
Lid vanaf: 13/08/2015
570 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ook altijd goed nakijken wat je juist opzet, een onedrive/google drive/... waar je gewoon 1-op-1 mee synct zonder bijkomende maatregelen is geen afdoende backup. Dit is goed in gevallen van een gecrashte PC ofzo, maar al je PC bezoek krijgt van bv ransomware waar al je files geëncrypteerd worden, hangen je bestanden in de cloud er ook aan.
Dus ofwel kies je een cloudformule waar die backup gegarandeerd wordt (met versie beheer) ofwel zie je dat je ergens remote op een eigen server kan opslaan.
 

afbeelding van Enk
Lid vanaf: 23/03/2011
12587 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

julien schreef:

Wat eventueel ook kan als je ergens hosting hebt is een eigen cloud te draaien, bijvoorbeeld:

https://tweakers.net/downloads/46535/nextcloud-1500.html

+1 voor Nextcloud

 

Gebruik ik ook. Files synchen vanop alle PC's, Laptops en access via mobile devices, thuis en op een ander.

 

Zoals gezegd: dat is synch. Je moet er dan nog backup van nemen. En dan loopt je al snel tegen opslaglimieten aan als je beetje retention wilt Smile

Ik neem elke dag copy van de 'aktieve' data, copy van de dag blijft een week staan, copy van de zaterdag blijft een maand staan, copy op eind van de maand blijft een jaar staan.

'Stabiele data' (data ouder dan een maand) neem ik niet mee in de dagelijkse backups.

 

Backups kopieer ik dan naar mijn zus haar huis, backups van mijn zus komen naar bij mij.

 

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9852 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

levud schreef:

Ook altijd goed nakijken wat je juist opzet, een onedrive/google drive/... waar je gewoon 1-op-1 mee synct zonder bijkomende maatregelen is geen afdoende backup. Dit is goed in gevallen van een gecrashte PC ofzo, maar al je PC bezoek krijgt van bv ransomware waar al je files geëncrypteerd worden, hangen je bestanden in de cloud er ook aan.
Dus ofwel kies je een cloudformule waar die backup gegarandeerd wordt (met versie beheer) ofwel zie je dat je ergens remote op een eigen server kan opslaan.
 

Als je 10 vorige versies van elk bestand staan hebt dan is die encryptie ook niet zo'n probleem meer. Wel veel werk... al zijn daar dan ook api voor maar dat is voor de meesten niet weggelegd.

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van jevc
Lid vanaf: 18/02/2013
587 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hier staat alles op een NAS, er staat niks lokaal op mn PC. PC kapot is ook gewoon PC vervangen en ik kan terug verder. Alleen foto's en documenten worden hier gesynced naar google Drive waardoor we de data in de cloud relatief kunnen beperken.

afbeelding van bouw vrouw
Lid vanaf: 23/10/2015
549 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dat is allemaal leuk, maar iedereen heeft een ander plan omdat ie andere noden heeft. Wat je best doet is eerst je noden opschrijven.

1. Harde schijf crash; data op harde schijf weg. En wat is het risico hierop?

2. Diefstal van PC: data op harde schijf weg.

3. Inbraak in de woning met diefstal van PC en NAS: data op beide weg.

4. Bliksem inslag; alle electronica in de woning kapot, dus PC en NAS.

5. Diefstal op de plaats van backup: google / amazon / MS -- drive, huis van zus / broer / ouders

6. Per ongeluk omzeep helpen van de PC en NAS door kinderen / zotte ouders / echtgenote die juist uitgevonden heeft dat je vreemd gaat ...

7. Per ongeluk omzeep helpen van de backup door de kinderen van zus / broer / ouders 

8. Hacking van data op PC, NAS, Backup

9. Hacking van data op PC, NAS, Backup met encryptie van de data

10...

 

Puntje 1 komt het meeste voor. Een nas met zijn eigen backup programma ingesteld helpt je hier al heel veel verder. Zonder dat je vragen moet stellen wie nog allemaal kan meelezen op deze wereld als je een goede router hebt. Voor alle andere puntjes kan je ook oplossingen zoeken. Maar je moet de kost en werktijd wel afwegen tegen de baten ervan.

 

afbeelding van Gery
Lid vanaf: 12/03/2006
11192 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Voorlopig back-ups op externe schijven, (manuele) synchronisatie via robocopy (=DOS). Simpel en snel.

afbeelding van Stefaan Van Slycken
Lid vanaf: 13/05/2017
1832 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Alvast dank voor de input; het is vooral de (automatiserings)software die ik zoek, ik ga de links hierboven eens bekijken.

Ik heb een synology en een paar externe harde schijven op USB; alle bestanden rechtstreeks gebruiken in de cloud of op NAS is niet echt een optie, ik heb niet altijd internet beschikbaar op de werven dus doe nog veel op de harde schijf van de pc.

Mijn bouwblog: een BEN-houtskelet: https://stefaan56.wixsite.com/bouw