Algemene opleidingen

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van TorstenBouw
Lid vanaf: 03/07/2020
2 berichten

Beste,

We overwegen de aankoop van een huis die te renoveren is. Nu broeien de ideeën om zoveel mogelijk zelf te doen in het mate van het mogelijke uiteraard en met goede afspraken tussen de aannemer.
Ik las hier eerder dat je vooral kan besparen op de ruwbouw.

Aangezien ik nog niet bekend ben in deze bouwwereld wil ik mezelf goede basisopleidingen volgen.
Zo wil ik onder andere helpen als "diender" in de ruwbouwfase maar wil ik ook zelf bijvoorbeeld vloeren, schilderen, helpen met elektriciteit, etc.
Om te helpen vind ik het zeker interessant om ergens een basis te hebben om te weten waarover ze spreken + om zoveel mogelijk te helpen.
Het aanbod voor avondopleidingen is gigantisch.
Met jullie ervaringen, weten jullie goede algemene bouwopleidingen en welke instellingen zijn goed om in te schrijven.
De opleiding mag zeker een algemene opleiding zijn maar ook deelconcepten zoals focus op metselen, vloeren, etc. 
Alvast bedankt.

Shoot :) 

Reacties

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
10328 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bij de "zelfbouwfirma's" geven ze ook kleine opleiding en tevens ondersteuning. 

Bij een aannemer dienen, dan moet je ook de snelheid van werken kunnen volgen, anders hou je die mannen op i.p.v. te helpen. 
De werf opkuisen nadat ze weg zijn is iets dat je steeds kan doen. 

Sommige werken zijn de moeite niet om zelf te doen, denk bv. aan chape.
De prijs geplaatst (6%) t.o.v. zelf alles maken en plaatsen (21%) is (in mijn ogen) te klein om er aan te beginnen.

Werken waar veel uren in kruipen, bv. bezetten, metselen , daar kan je veel op besparen om zelf te doen. 
Maar bedenk ook dat je alle materialen om te kunnen werken ook moet hebben. Je kan dat huren, maar die kost mag je niet vergeten mee te nemen in je vergelijking.

Werken zoals vloeren, dat komt door ervaring.
Ik zou niet direct een korte opleiding volgen om dan je volledige woning zelf te doen (ervan uitgaande dat je een volledige leek bent).

In afwerking kan je ook veel besparen . Zelf rondkijken voor de materialen en dan plaatsen. Keuken, badkamer, je gaat dan niet enkel op de uren besparen, maar je gaat ook alles goedkoper vinden. 

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15824 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Euh, 

Zou je niet beter 1 opleiding volgen, daar al je energie en aandacht aan besteden. Er voor zorgen dat je daar tot de top van de klas behoort, dan alle mogelijk opleidingen maar te volgen en van alles en nog wat iets weten maar eigenlijk onvoldoende om aan de slag te kunnen?

Kies ook voor een opleiding lange type , want die metselcursussen van 2 dagen in het weekend zijn eerder : hoe doe ik een pint open met mijn truweel dan eigenlijk een grondige BASISopleiding metselen ( minimum 1 jaar).

En de grootste vraag, ben je handig?

Want ik ken geen enkele metselaar die dat gefriemel met die fijne adertjes van elektriek, dit langer volhoudt dan 10 minuten.
Als je geen enkele feeling hebt met hout dan moet je geen opleiding houtbewerking volgen, maar zit je graag te prutsen  met armatuurkes en kabeltjes en schakelingen, volg dan elektriek of sanitair.

Mijn gedacht.

afbeelding van Caroto
Lid vanaf: 27/10/2019
844 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Waar zijn die opleidingen precies te volgen om met een truweel die pintjes open te doen? Want na 20 jaar slaag ik er nog altijd niet inbig grin

Als je voor een paar van die werkgebieden opleidingen wil volgen ben je 10 jaar bezig. Beter om die tijd effectief in het verbouwen zelf te steken. Het is een goed gedacht op opgeleid aan die werken te beginnen, maar in de praktijk gaat dat niet mogelijk zijn. Tegen dat je op 1 gebied klaar bent met je opleiding zal je huis al af zijn.  En dan moet nog blijken of je op die opleiding ook echt geleerd hebt hoe je iets moet doen.

Als je handig bent, kan je het meeste voordeel doen door aannemers te zoeken die zo te werk willen gaan. Dan hou je de 6% btw, en kan je een deel van hun werk zelf uitvoeren. Veel zaken zijn niet zo moeilijk als je met wat hulp op de goede weg gezet wordt, en je er aanleg en geduld voor hebt.

Amateurke 2

afbeelding van TorstenBouw
Lid vanaf: 03/07/2020
2 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dag Lukanar,

Klopt, ik ben eerder op zoek naar een langdurige opleiding met focus op 1 bepaald iets. Dan zou ik kiezen voor algemene bouwkennis (ruwbouw / metselen) met focus op praktijk.

Er bestaan veel opleidingen maar dewelke is kwalitatief. Zo heb je veel opleidingen bij Syntra.

Dag Mario,

Bedankt voor de info. Ik sta open voor alles. Een opleiding van lange duur bv. metselen of aannemer metsel- en bouwwerken lijken me een goede basis te hebben. Deze heb je vooral via Syntra of een andere instelling. Maar zijn deze dan kwalitatief?

Klopt wat je zegt met alle andere afwerkingen. Veel zoeken en vergelijken kan hier zeker helpen op te besparen. 

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15824 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Syntra is goed maar veel hangt af van de leerkracht en van de groep.

Heb een groep gehad voor tuin ( niet bij syntra) en ik moet zeggen , na een paar keer lesgeven had ik met die mannen het echt wel gehad.

Die zaagden over alles en nog wat en kwamen af met :Maar op internet zeggen ze dit en ze zeggen dat... maar het verschil tussen beuk en haagbeuk kenden ze niet. Nochtans hadden ze allemaal al tuinaanleg gedaan en waren sommige al bezig als zelfstandige shok

Maar efkes bronnen raadplegen of een leerboek openslaan ??? Ja op hunne slimme telefoon naar tinder en smoelenboek loeren. Derde les stond er al een grote doos. Telefoons erin of niet binnen.

afbeelding van Stefaan Van Slycken
Lid vanaf: 13/05/2017
1885 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Heb je eigenlijk een job, als ik zo 'n onbescheiden vraag mag stellen? Want onderschat niet hoeveel tijd je er in gaat steken, hetzij avonden, nachten en weekends, ofwel jaaaaaren...

Voor de meeste technieken is de opleiding (of dat nu avondschool of voltijds is) het beginpunt en ga je dan jaren ervaring opdoen om het geheel goed te kennen. Sommige deelaspecten zijn echter simpel. Meestal ga ik bijvoorbeeld de klanten de sleuven voor elektriciteit laten uitkappen, bakjes inmetselen, sleuven toestrijken en stopcontacten aansluiten. Allemaal zaken die op een half uurtje uitgelegd zijn en waar je eens een weekend mee kan vullen. En als er eens iets niet juist is is het snel gecorrigeerd. Bekabeling doe ik altijd zelf, als de klant een kabel vergeet te steken en dat komt pas uit na chapen en vloerverwarming, ben je in de aap gelogeerd...

Vloeren heb ik hier zelf gedaan, dat ging relatief goed, maar ik moet toch toegeven dat er hier en daar eens een hoekje van een tegel 1mm of zelfs 2 te laag ligt en dat het voegwerk ook niet is zoals bij een echte vloerder. Wil je zaken zelf doen, hou er dan rekening mee dat het resultaat minder goed zal zijn dan als het door een aannemer gebeurt.

Schilderen is nog zo iets. Ik kom vaak bij klanten en vrienden die trots zeggen dat ze zelf geschilderd hebben, en dan moet ik me inhouden om niet te zeggen "wat verf willekeurig rondkladderen met een grote rol is nièt schilderen"...

Je kan altijd wel al eens rondkijken naar gratis workshops, ik geloof dat Impermo (vloeren/tegelen), Colora (verf) en raamwinkel.be (ramen plaatsen) dat op gezette tijden doen. Ben je een halve dag mee kwijt en je leert toch al best wat bij denk ik. Ik vond alleszins die uitleg van raamwinkel.be zeer interessant en heb daar dan ook een paar (kleinere) ramen besteld voor onze garage. Die konden we met 3 man heffen. Natuurlijk, ramen van 3m op 4m ga je zelf niet meer plaatsen...

Mijn bouwblog: een BEN-houtskelet: https://stefaan56.wixsite.com/bouw

afbeelding van TorstenBouw
Lid vanaf: 03/07/2020
2 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dag Stefaan,

Bedankt voor de duidelijke uitleg.
Ik heb een voltijdse job, klopt.
Ik heb me misschien niet zo goed uitgedrukt. Ik ben voornamelijk op zoek naar ideeën rond opleidingen voor mee te helpen in ruwbouwfase. Bv. metselen bij Syntra  voor 1 jaar. Nadien kan ik mezelf verdiepen in andere materie (veel lezen, opleidingen, ...) we zien wel.

Maar laat het duidelijk zijn dat er inderdaad veel tijd bij zit te kruipen.
Alles zelf doen, dat zie ik niet zitten door tijd, geen kennis, etc. Maar ik wil toch ergens een basis hebben voor de ruwbouw.
Vandaar mijn algemene vraag.

afbeelding van Pieter_G
Lid vanaf: 23/08/2018
35 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik heb zelf geen opleidingen gevolgd maar toch heel wat werkuren uitgepaard door hapbare dingen zelf te doen bij onze nieuwbouw.

Ruwbouw:

 • 2 Dagen geholpen met funderingen.  Betonnetten helpen plaatsen en binden en onderkoffer stabilisé helpen leggen.
 • Spouwmuurisolatie geplaatst.  In gang gestoken door aannemer, duidelijke afspraken over plaatsing gemaakt en na het weekend was de isolatie geplaatst en voorzien van tape.
 • Opkuis werf.
 • Keer een halve dag geholpen bij gieten ringbalken.
 • Stenen klaarleggen.

Goeie afspraken met de ruwbouw aannemer zijn crusiaal. 
Ik had gehoopt meer te doen maar voor veel zaken loop je meer in de weg dan dat je goed doet.  Tevreden over hoe we het aangepakt hebben.

Technieken:

 • Ventilatiekanalen zelf geplaatst via begeleide zelfbouw.  Materialen, legplan, handleiding kwamen van gespecialeerde firma en ook in dienststelling en afregeling is door hen gebeurt.  Voor vragen is er een project manager toegewezen die ook eens gepasseerd is tijdens het plaatsen om na te kijken of alles goed gebeurt.
 • Uitslijpen sleuven en plaatsen bekabeling voor elektro.  Kleine elektricien uit de buurt heeft de werfkast voorzien, het ééndraadschema voorzien en heeft ook de kast geplaatst en alles aangesloten.  Op voorhand goed afgesproken  hoe de facturatie verloopt. Kast en ééndraadsplan vaste prijs volgens offerte.  Eventuele extra hulp moesten we er niet uitraken in regie. 
 • Sanitair volledig zelf gedaan.  Grote voordeel is een schoonvader in pensioen die een groot deel van zijn carière vloeren, fiancen en een stukje sanitair gedaan heeft.  Ook kunnen genieten van mooie kortingen bij VAM, privé account maar mooi percentage op gekregen 'for old times sake'.  Buizenplooimachine, persmachine,  ... heeft hij nog allemaal liggen.
 • Buizen vloerverwarming zelf gelegd onder begeleiding van zelfbouwfirma die de materialen voorzien heeft en gezorgd heeft voor de berekeningen en een legplan.
 • OSB platen zoldervloer zelf gelegd.
 • Gediend bij het vloeren.  Zonder schoonvader met vakkennis zou ik hier nooit aan begonnen zijn, dat is specialistenwerk en heb je jarenlange ervaring voor nodig om het mooi afgewerkt te krijgen.  Mijn broer heeft bv. ook uren gespaard door te dienen bij een vloerder.  Lijm maken, tegels aanbrengen, ...
 • Zolder zelf afgewerkt.  Valse wand geplaatst, deur geplaats van de brico, ene helft met plafondlatten en OSB, andere helft plafondlatten, GyPlat en geplakt (met hulp schoonvader).
 • Dakisolatie en dampscherm zelf gedaan.  Nooit meer!  Doodgezweet bij plaatsen glaswol isolatie in hittegolf en dat dampscherm is echt een klotewerkje om dat mooi luchtdicht te krijgen.
 • Kinderbadkamer zelf gedaan.  Douchebak plaatsen, tegelen, douche deur plaatsen, badmeubel plaatsen, ...  Badkamer 2 laten we binnen enkele jaren doen.  Inloopdouche plaatsen met glazen wand is specialistenwerk.
 • 10-tallen kleine afwerkingsklusjes zelf gedaan.

Ik ben zelf IT'er, had nog nooit een boormachine of slijpschijf vastgehad en heb al doende enorm veel geleerd. 
Gerichte aankoop van enkele kwaliteitsvolle (alles Makita) basisstukken gereedschap is belangrijk en laat je begeleiden! 
Ik heb het geluk gehad dat mijn schoonvader vakman geweest is maar even belangrijk was de beleiding van de zelfbouw firma's waar ik mee samengewerkt heb en de vakmannen waarmee we duidelijke afspraken gemaakt hebben waar we konden helpen, waar niet en hoe de facturatie er uitziet. 

Bijvoorbeeld elektro.  Vaste prijs afgesproken en ook duidelijk afgesproken hoe de situatie er moest uitzien voor plaatsing kast.  Bekabeling genummerd volgens ééndraadschema, netjes gebonden en voldoende overlengte.  Komt hij toe en is het een spaghetti, dan komen er regie uren bij. 
Goeie afspraken maken goeie vrienden.

afbeelding van invis
Lid vanaf: 07/01/2018
197 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als je zelf een voltijdse job hebt zou ik geen moeite stoppen in het leren van metsen. Alle respect voor mensen die het wel zelf doen, maar als je vanaf 0 start en je moet echt alles uitzoeken, pfew. Metsen (aannemer) is meer dan de stenen mooi recht boven elkaar plaatsen. 

Wat wij zelf gedaan hebben: een aannemer gezocht die alleen werkt (of soms eens een man meebrengt) en zoveel mogelijk geholpen links en rechts. Voordeel was dat mijn schoonpa kon helpen van 's morgens 7u tot s' avonds 18u. Wij werkten dan ook in regie (uurtje factuurtje). Zo is het supersimpel: al wat je zelf doet moet de aannemer niet doen dus niet factureren. Vergt wel wat vertrouwen.

Als je af en toe een dag verlof wil pakken om bij te springen: dat moet je werkgever ook toelaten. Als je 2 maand op voorhand moet vragen om 2 dagen thuis te blijven gaat dat niet goedkomen. Eens de aannemer bezig is kunnen ze niet altijd op een dag precies zeggen wat er gaat gebeuren.

Persoonlijk zou ik eerder inzetten op cursussen die over de afwerking gaan. Waarom bijvoorbeeld geen cursus houtbewerking zodat je zelf je (inbouw)kasten kan maken? Als je meehelpt met de metser of electricien zijn dat meestal klusjes die ze delegeren die tijdsrovend maar wel eenvoudig zijn. Zoals bijvoorbeeld sleuven slijpen of uitkappen. Daar moet je nu niet echt een opleiding voor volgen.

 

afbeelding van Stefaan Van Slycken
Lid vanaf: 13/05/2017
1885 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik bedenk me net nog dat we ons bijgebouw hebben laten metselen. Mijn broer heeft 2 jaar avondschool metselen gevolgd dus we dachten eerst dat door hem te laten doen, maar toen we keken wat die aannemer maar vroeg voor dat metselwerk in snelbouw hebben we direct besloten dat we er voor dat geld zelf niet aan gingen beginnen. Dus ja, hoeveel je daadwerkelijk uitspaart met metswerk... En vooraleer je gevelstenen gaat beginnen metselen of lijmen moet je toch al heel wat muurtjes gemetseld hebben.

De lijst van Pieter_G is denk ik een interessantere piste. Je hebt dan ook wat afwisseling in de werken die je doet.

Mijn bouwblog: een BEN-houtskelet: https://stefaan56.wixsite.com/bouw

afbeelding van julien
Lid vanaf: 12/03/2006
6460 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

invis schreef:
Persoonlijk zou ik eerder inzetten op cursussen die over de afwerking gaan. Waarom bijvoorbeeld geen cursus houtbewerking zodat je zelf je (inbouw)kasten kan maken?

Als je gaat naar een 'betere DHZ' kan je afkomen met een plan van je gewenste kasten en zagen/frezen ze je platen en voorzien ze van kantenband en koop je het goede beslag.

Als je dat thuis denkt te doen op thuis-materiaal moet je al héél handig en gemotiveerd zijn.

Een AutoCAD probleem? www.cadsite.be