Vezelopruwing vliesbehang

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Spoetnik
Lid vanaf: 15/12/2011
25 berichten

Tijdens het zomerverlof zal ik de benedenverdieping ontdoen van de 'prachtige' 'tasso met kottekes'. Allicht werd er jaren geleden verkeerde lijm gebruikt want zelfs droog kan ik er behoorlijke stukken afhalen. De muren eronder lijken in relatief goede staat (veel hangt waarschijnlijk ook af van het geweld waarmee ik de tasso te lijf ga), maar voor een strak resultaat opteer ik toch voor een renovatievlies nadien.

Nu heb ik stalen vliesbehang van verschillende leveranciers liggen. Daarbij valt me op dat veel zogenaamd 'vlak' of 'glad' vliesbehang in wezen nog steeds een zeer 'wollige' structuur heeft. Die structuur wordt nog verder benadrukt wanneer ik er even met verf (trimetal) overga. De vezels ruwen bij bepaalde vliezen heel erg op en gaan in/op de verf kleven. Niet meteen het 'gladde' effect dat ik voor ogen heb.

Eén type vlies heeft amper vezelopruwing: Erfurt V180. Nu is dat vlies ook wel het enige geprimerde vlies. Is de beperkte vezelopruwing van het Erfurt vlies het resultaat van de primer? En krijg ik na een eerste laag op de andere vliezen een even glad resultaat? Of zit er werkelijk een kwaliteitsverschil in vliesbehang waarbij vliezen van mindere kwaliteit meer last hebben van vezelopruwing dan andere?

Mocht dat laatste het geval zijn: nog tips voor kwalitatieve, gladde renovatievliezen? Grammage van zo'n 150 gram zou moeten volstaan voor deze muren. Het Erfurt vlies is nogal aan de prijs voor een muur en plafondoppervlakte van zo'n 170 m2.

Bedankt!

Reacties

afbeelding van jan 007
Lid vanaf: 16/11/2018
3021 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

renovatie vlies is in wezen een soort dik papier en papier bestaat uit papier vezels

glasvlies behang effen bestaat dan weer uit glas vezels maar niet met de kottekes struktuur, is ook niet wollig en absorbeerd geen verf (best voorgeschilderede gebruiken)

kwaliteit zal zeker verschillen maar geen kenner op dat vlak oa soort vezels, lijm, absorptievermogen, gewicht/m²...)

als je een strak effen geheel wil laten sauzen door iemand (dun laagje pleister opzetten van enkele mm's) 

afbeelding van Spoetnik
Lid vanaf: 15/12/2011
25 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dus met een renovatievlies is per definitie geen glad resultaat te bereiken omdat het uit papier bestaat? Dit is nieuwe info voor me.

afbeelding van Plankton
Lid vanaf: 22/03/2018
23 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Spoetnik schreef:

Dus met een renovatievlies is per definitie geen glad resultaat te bereiken omdat het uit papier bestaat? Dit is nieuwe info voor me.

Dat is zeker wel mogelijk hoor. Als je een beetje handig bent met schilderwerken zal dat niet echt een probleem zijn.

Dat is vooral na de eerste laag dat er opruwing komt. Wat ik altijd doe is na mijn eerste laag alles opschuren met een zeer fijne korrel ala 320 op een ronde festool schuurmachine. Ookal verklaar je me gek dit te doen.

Wat een zeer goede rol blijkt te zijn om muren strak mee te rollen zijn de anza rollen genaamd wistex. Ben schilder van beroep en heb zowat alles geprobeerd maar dit blijft toch 1 van mijn favos. Is eigenlijk een gevel rol voor rough surfaces maar als je een beetje kan werken op de vloei van je verf zijn deze superieur naar mijn mening.  De haren zijn wel van redelijke lengte maar je kan ongeloofelijk fijn gaan narollen. Haren gaan bv. ook niet liggen in kruiselingse richtingen enzo.

Plus, Na de eerste laag is dat papier ook verzadigd en heb je terug een mooie gladde ondergrond als je het lichtjes opschuurt.

Wolkvorming hangt natuurlijk ook veel af van het hangen van het vlies zelf en hoe er gerold is geweest met de lijm. Je kan het zeer strak aanbrengen maar ook zeer wolkerig door dikte vd lijm en slordig aanbrengen ervan etc..

Voorgecoat vlies heb ik eigenlijk zo goed als nooit gebruikt dus kan hier verder niks over kwijt.

afbeelding van Regis07
Lid vanaf: 03/02/2011
1820 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Met het opschuren van reeds geschilderd renovatievliesbehang doe je misschien best manueel en met versleten schuurpapier.
Je ziet wat je aan het schuren bent en machinaal doe je soms meer kwaad dan goed.
Dus de gebruikte blaadjes in de voorbereiding niet weggooien.

Bij Erfurt staat de "V" voor voorbehandeld .
Voor het door uw gewenst resultaat heb je een perfecte wand nodig en dan is de hint van "Jan 007" zeker een goeie, het vlies uitplamuren, dat blijkt een Duitse manier van werken zijn en minder bij ons.
Wilt u echter dat niet dan heb je de Erfurt V200S of  Boss Paints Topvlies CP.
Deze laatste moet je dan perfect plaatsen want je mag deze niet opschuren.
De opmerking van "Plankton" over de manier van lijm aanbrengen en verdelen is zeker terecht.

Voor geen gestructureerd effect in de verf dan te hebben moet je ook letten naar twee dingen ... de verfrol en de verf zelf.
Van het Anza gamma heb je er twee types rol:
- de muurverf (in uw geval) dan ga je voor de Anza Antex wit max ( 8mm).
- de voor mij geschikte verf naar het door u gewenst resultaat is lakverf en wordt uitgevoerd met Anza vilt max (5 mm).
In beide gevallen bereikt u een resultaat dat gelijk is aan spuitwerk.

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9847 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Het matte effect waarbij precies satijn tegen de muur hangt is net het mooie aan reno-vlies. Je krijgt er een erg rijke muur voor terug.

Voor een superstrak resultaat kan je beter gaan enduiren...

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van deco1966
Lid vanaf: 16/09/2008
2257 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hoe ik te werk ga met effen renovatievlies.
- 1e laag muurprimer aangekleurd naar eindlaag.
- 1e eindlaag al dan niet verdund.
-schuren met een P220 en goed ontstoffen en dan pas binnenhoeken kitten.
- 2e eindlaag.

Meestal bekom ik een gladde, effen resultaat. Alles hangt af hoeveel verf je gebruikt hebt in je eerste 2 lagen en in welke mate je vlies een laagdikte verf heeft.  Als je schuurt en de toppe van je weefsel komen er weer door zal je terug een ruw oppervlak hebben.
Kan je vergelijken met een stuk naakt hout dat je schuurt en waarvan de houtvezels weer kunnen "drinken" van je verf en terug gaan rechtstaan.
Idem met het wolkeffect.