Oneffen pleisterwerk

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van micasa2012
Lid vanaf: 09/12/2015
1 berichten

Beste klussers/profs, 

Ik woon nu 3j in een huis (1974) dat ik gerenoveerd heb (ben nog bezig hoor).
Er is bij het begin overal - wanden en plafonds - nieuw pleisterwerk gezet. Op sommige plaatsen werd de bepleistering op nieuwe binnenmuren gezet en betreft het een dikke laag. En op de overige plaatsen is er een dunne laag gezet op het oude pleisterwerk.

Ik begin nu pas te schilderen en merk nu pas dat het pleisterwerk ontzettend ruw en oneffen is. Zo op het eerste zicht zie je de fouten niet maar als er wat licht op valt dan valt het op: hier en daar glad, afgewisseld met hele stukken heel ruw en sinaasappelhuid, vele snedes en krassen van wel 1m lang, broebbels in de hoeken, schuine strepen (van de spaan?) etc.
Sommige stukken zijn dus glad maar over het algemeen denk ik dat er geen enkele muur effen is.

Eén vd kamers heb ik geschilderd na schuren, ontstoffen, plamuren, schuren, primen. Eens je begint te schilderen vallen de fouten al helemaal op. Het resultaat is om te janken. Alle fouten blijven zichtbaar, eveneens de broebbel/sinaasappelhuid, dat na 1 laag primer (sinova) en 2 lagen verf (sigmacryl deco matt op de muren en sigmapearl matt op het plafond). 
Probleem is ook dat je in die ene kamer de fouten met spotlicht heel moeilijk ziet, maar wel met het beetje daglicht dat binnenvalt in de kamer en in de winterperiode is dat enkel zo'n kleine halve dag dat ik fatsoenlijk licht binnenkrijg.
Ik heb foto's bijgevoegd: snijtrekken zijn zo om de 30cm, extreem erge sinaasappelhuid is over heel het plafond, de naden van de Gyplatten zijn zichtbaar en er is glooing te zien.

Ik snap dat je na pleisterwerk hier en daar zult moeten plamuren maar kan toch niet de bedoeling zijn dat je heel het plafond moet uitplamuren. Ik heb geen ervaring met volledig uitplamuren, zoiets heb ik ook nog nooit gedaan en zit nu met de handen in het haar hoe ik dit best oplos.
Ik vrees dat het met alle muren en plafonds zo gesteld is. De plakker is een vriend van een vriend en is al meer dan 20 j plakker. Na wat heen en weer gebel zou hij bereid zijn te komen kijken.
Ik vraag me echter af wat de beste oplossing zou zijn en had graag de mening gehoord van anderen.

Is het slordig plakwerk of ligt de oorzaak aan (nog) andere zaken? Ik hoop dat ik het hier een beetje duidelijk heb omschreven. 
Bedankt alvast.

Reacties

afbeelding van teaser
Lid vanaf: 08/04/2009
2606 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Schuren moet je altijd. Ondiepe krassen en de 'sinaasappelhuid' schuur je gemakkelijk weg. Ik begin meestal met een 80 en daarna nog even erover met 160 ofzo. Diepere krassen en putjes (zouden er niet teveel mogen zijn) eerst bijplamuren.

Dat plafond ziet er wel slecht uit, lijkt me slordig werk.

 

afbeelding van albarius
Lid vanaf: 06/03/2008
2257 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als de foto's het plakwerk realistisch weergeven, lijkt met dit veel te plat afgewerkt, dan krijg je inderdaad allemaal van die bobbeltjes omdat er op dat moment nog te veel water/vocht in de pleister zit dat niet weg kan en een goede gladde uitvoering belemmert. Langer wachten om af te werken is de enige mogelijke oplossing om dit te voorkomen. Als er overal gelijkaardige strepen zijn over de volledige oppervlakte, zit er een foutje/beschadiging in het gereedschap waarmee hij afwerkt. Veel met kunstlicht gewerkt? Met te fel licht zie je de fouten niet meer. Mijn idee / mijn ervaring (waarmee ik me op uitermate glad ijs begeef en volledig fout kan zitten / maar toch al tegengekomen) lijkt me een vriend van een vriend die dat voor een prijsje 's avonds en in het weekend is komen doen en wegens de lage prijs niet de tijd kon nemen voor een deugdelijke afwerking?

Wat je er nu nog aan kan doen: schuren en plamuren maar dat is schilder gerelateerd, daar kan ik je helaas niet in detail mee helpen. Maar met een schildersplamuur moet je niet sponzen, dat kan je in één of twee lagen flinterdun voltrekken en dan schuren. En ja, dat kan je zeker zelf doen.

 

afbeelding van micasa2012
Lid vanaf: 09/12/2015
1 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

De foto's zijn wel degelijk realistisch; sommige van dichtbij getrokken, want anders zie je het niet op de foto, maar als je naar het plafond kijkt vanop de grond dan zie je dus wel degelijk al dat appesienenvel en die krassen.

Mijn renovatie moest vooruit gaan want ik ben één van de velen die zich geen dubbele betaling (lening/huren) voor lange tijd kunnen bekostigen. De bezetter werkt al meer dan 20j, eigen zaak met vader; en heeft hier overdag gedurende de week gewerkt, was ergens eind augustus dus normaal gezien voldoende daglicht. Maar dat rap werken zit er wel in aangezien dit een job is die hij er tussen heeft gepakt. Misschien is hij onder tijdsdruk komen te staan.

Hij is hier komen kijken, en hij zei er niet veel van, maar gaf wel toe dat die ene plafond niet zo best is en stelde zelf voor om het te komen rechtzetten. Ik denk dat hij vooral dan toch op die ene plafond gewoon is vergeten te polieren. Ik hoop maar dat het goedkomt met het resultaat - hij gaat fix en finish gebruiken.

Voor de overige muren en plafonds ga ik één voor één het probleem moeten aanpakken - ik woon hier en kan ze niet allemaal tegelijkertijd doen of laten doen. Volgens de plakker kan ik plamuren met die fix en finish (ik ga er geen hele laag overzetten, enkel de groffe stukken uitplamuren). Maar ik moet ook nog na het primen kunnen corrigeren (indien nodig,  meestal wel). Ben ik misschien beter af met Ardex 826? Of met Rifino Premium (Gyproc)? Of met een Dalapro Nova (kant en klare pasta)? Ben gene prof dus zoek een product dat goed handelbaar is voor een beginner. Tips welkom.

Bedankt nog voor de reacties!