natuursteen en vloerverwarming - bomen/bos

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van tk.
Lid vanaf: 30/01/2009
558 berichten

Hallo

Ik heb de zoekfunctie gebruikt en vind niet echt een antwoord. De mening van allen is zeer gewaardeerd: de situatie is als volgt.

We hebben natuursteen 40x40 (asian blue) NIET gekalibreerd, dus met afwijking -2/+2mm gekocht. Nu zijn op zoek naar vloerders. We hebben vloerverwarming.

Op bouwinfo had ik mij al goed geïnformeerd wat betreft plaatsing en het was me duidelijk dat de natuursteen met superflex (witte flex)-lijm diende verlijmd te worden op de chape. Ook waar we de vloer kochten hebben ze dit bevestigd.

Nu is het zo dat zowel architect als meerdere vloerders er van overtuigd zijn dat verlijmen moeilijker, intensiever en ook duurder zal zijn dan een andere methode. Zeker icm onregelmatige dikte van tegels.

De methode die ze wel voorstellen is "direct in de chape plaatsen". Ik was hier resoluut op tegen, maar omdat ik zoveel tegenkanting krijg (ook van onafhankelijke vloerders) begin ik te twijfelen.

Daarop heb ik eens wtcb TV179 doorgenomen, echter ik vind hierin nergens terug dat enkel verlijmen een adequate oplossing is, ook andere technieken worden aangehaald...

Mijn vraag dus: is plaatsen van natuursteen (onregelmatige dikte) bij vloerverwarming in de chape evenwaardig aan het verlijmen hiervan...

Via vloerder-jp heb ik een tijdje geleden al heel wat info over het onderwerp gekregen, maar ik geraak er niet uit.

thomas

Reacties

afbeelding van jason
Lid vanaf: 29/03/2006
286 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

hoi,

wij hebben onze natuursteen vloer laten plaatsen in de chape...door een erkende ervaren vloerder waar we ze tevreden van zijn. Hij stelde ook dadelijk voor om ze in de chape te leggen ivm niet gekalibreerde maten. nergens losse holle tegels of barsten, zie dat je je uitzetvoegen op de juiste plaats hebt.

vloer ligt nu al 2jaar en zijn er zeer tevreden over, hij heeft zelfs onze keramische tegels in de badkamer in de chape geplaatst.

kan je wel niet de reden geven waarom of waarom niet in chape beter is.

Mvg,

jason

afbeelding van vloerder jp
Lid vanaf: 13/03/2006
6179 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Het WTCB raadt het plaatsen in verse chape niet af, maar vraagt aandacht voor enkele punten (info uit niet uitgegeven cursussen).

Natuursteen : het water kan alleen nog weg langs de voegen en door de stenen - te veel water geeft risico van afschilferen van sommige kalkstenen, vlekvorming en opwelven van vochtgevoelige stenen. De vlekvorming slaat op stenen met ijzerhoudende mineralen die oxideren en de reactie van organisch materiaal (in de steen) en alkaliën uit de cement.

Keramische tegels : vochtgevoelige en vlekgevoelige tegels zijn te vermijden - de samenstelling van de legspecie is belangrijk : tegels zijn zo goed als waterdicht, het legvlak van tegels is niet erg ruw = kans op loslaten van de tegels. Kans op scheurvorming in de voegen op vvw en bij grote ramen.

Waterverbruik bij de plaatsing in liter per vierkante meter :

- op verse chape : 10 tot 13;

- in mortelbed : 5 tot 7 liter;

- lijmen op chape : 0.7 tot 1 liter.

Des te minder water = des te minder risico.

jp

afbeelding van tk.
Lid vanaf: 30/01/2009
558 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ok, heel erg bedankt voor de antwoorden!

Mits goede plaatsing kan het dus ook in de chape.

Zullen ook zeker de opmerkingen ivm het watergebruik meegeven!

afbeelding van Juppiter
Lid vanaf: 13/03/2006
3077 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

voor mijn terras werden de natuurstenen tegels geplaatst in de mortel

misschien is dat ook een mogelijkheid? chappe gieten, maar genoeg plaats laten om in mortelbed te plaatsen

de natuursteen werd wel ingepapt langs de onderkant met wit goedje (witte lopende tegellijm?)

grtz

Olaf