MDF dressing bij ene 2 keer zo duur: waar zit verschil?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van sulie
Lid vanaf: 05/05/2007
252 berichten

Hallo,

We hebben eens prijs laten maken voor een (open, geen deurtjes) dressing in MDF (rondom rond een hoek in de dressingruime met zitbankje), kasten hebben onderaan een paar lades en voor de rest schabben, hangers en nog een apart commodekastje. De ene offerte is 2 keer zo duur als de andere (6000 en 12000 EURO). De dure zegt natuurlijk dat zij superkwaliteit voor alles gebruiken. Kan zo'n verschil in prijs echt aan kwaliteitsverschillen liggen of zit daar een serieus stuk winstmargeverschil bij?

Vandaar een paar algemene vragen over waar de kwaliteitsverschillen bij MDF kastenbouwers kunnen zitten en waarop we moeten letten:

- zijn er dan zoveel verschillende soorten MDF? Moet je er dan op letten om een bepaalde minimumkwaliteit van MDF te hebben? Dewelke? Geen van beide offertes vermeldt een bepaalde soort MDF. Moet ge voor de plint of kroonlijst (wat ge aanwerkt aan de vloer of plafond) een ander type MDF hebben? Is het bij MDF kasten ook belangrijk om met paneeldeuren/paneelwanden te werken voor kasten voor de stabiliteit (niet kromtrekken) zoals bij massief houten kasten?

- zelfde vraag bij de schuifgeleiders. Zijn er bepaalde slechte/medium/super goeie types geleiders? De dure offerte vemeldt Quadro geleiders.

- de duurdere offerte vermeldt ook dat de lades in melamine zijn. Waarom zoudt ge melamine nemen ipv MDF voor de lades? Is dat een groot pluspunt?

- dure offerte vermeldt dat de schabben verlegbaar zijn met muizentrapjes ipv klassieke taps

Zijn er nog belangrijke verschilpunten die typisch voorkomen tussen de dure en minder dure MDF kasten bouwers, waarop we zouden moeten letten?

Thanks,

Sulie

Reacties

afbeelding van walnoot
Lid vanaf: 13/09/2008
37 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik denk dat het meeste verschil in prijs in het gebruik van het beslag, dus beslag om de kasten samen te houden en de ladegeleiders zit.

-Er zijn inderdaad verschillende soorten mdf, maar een kastenbouwer zou normaal goede mdf moeten liggen hebben omdat deze meestal gebruikt wordt om op te lakken. MDF zou normaal niet mogen kromtrekken, maar leg ze enkel op de twee uiteinden ergens op en na een week heb je ook een kromme plaat, verder ook zien dat je beide zijden gelijk behandeld, bij verven bijvoorbeeld.

-In verband met die ladegeleiders: als je voor een merk kiest zul je inderdaad duurder uitkomen dan dat je gewone ladegeleiders uit een doe-het-zelf zaak gaat halen.

-in verband met die lades uit melamine. Ik zie niet in waarom deze niet uit mdf zou kunnen gemaakt worden. Er is wel een merk die kant en klare lades verkoopt op maat die deels uit grijze melamine bestaan, maar reken daar maar zeker een goede 300euro per stuk(als het al niet meer is) voor.

-De ene bouwer zal bijvoorbeeld allemaal elementen verkopen van +- 60cm breed. De ander zal met een lange grond en blad werken waar er verschillende tussenzijden in geplaats zijn.

Gevolg: bij de één heb je twee zijden die tegen elkaar geplaatst worden hoewel er eigenlijk maar één nodig zou zijn.

-Ik denk dat berekeningen in werkuren ook een grote rol zullen spelen.

afbeelding van Nabucco
Lid vanaf: 16/07/2008
357 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Melamine is een kunsthars die gebruikt wordt in coatings.

Melamine plaat is bijgevolg een plaatmateriaal (meestal spaanderplaat, soms ook MDF) bekleed met een papier gedrenkt in melaminehars. En dit aan beide zijden van de plaat.

De kopsekanten worden na het verzagen met een pvc afwerking voorzien in dezelfde kleur. Dit doen ze op een kantenverlijmer, een verschrikkelijk moeilijk te bedienen machine.

Ik laat mijn MDF meubels nooit aflakken. Laten behandelen in een industriële spuiterij vind ik beter.

Tussen MDF merken is er wel degelijk een kwaliteitsverschil. De beste kwaliteit vereist een extra filtering van de vezels en zal de dikkere vezels in de kern van de plaat hebben.

Het prijsverschil zal echter niet te wijten zijn aan de merkkeuze van de MDF panelen.

Het meubelbeslag en de afwerking zullen de doorslag geven. Op meubelbeslag zit een heel groot prijsverschil tussen kwalitatieve merken zoals Hettich of Blum en chinese import. Die quadro geleiders zijn overigens van Hettich.

Afwerking of de productietijd zal een verschil geven in offerte. Hoeveel verbindingen per corpus? Hoeveel lagen verf?

Voor de passtukken boven en onder hoef je geen andere soort MDF te gebruiken.

_____________

Work like a Pro

afbeelding van sulie
Lid vanaf: 05/05/2007
252 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hello,

Allemaal bedankt al voor de feedback. Nog een paar "constructie" vragen:

Hoe dik moeten MDF liggers zijn (om niet door te buigen) die moeten dienen als dressingschabben van zo'n 70cm breed (40cm diep)? Is om hemden, broeken etc op te leggen.

Hoe dik moet een MDF tablet zijn (tablet komt bovenop zitbankje van ook 70cm breed en 40cm diep) opdat je er bovenop mag gaan staan? Is 5cm genoeg?

Hoe dik moeten MDF platen zijn die als geraamte (zijwanden, tussenwanden, achterwand) van een dressing kast moeten dienen?

Naar het schijnt zijn er drie soorten MDF: gewone, groene (meer vocht bestending), en witte (met grondlaag erop). Is de ene soort (groene bijvoorbeeld) stijver (minder doorbuigbaar) dan de andere?

Hoe zit het met het risico op doorbuiging bij HDF tov MDF? Scheelt dat veel?

Het gaat om twee serieuze kastjes (250cm hoog, 270 breed), aangewerkt aan plafond.

Sulie

afbeelding van alias
Lid vanaf: 20/04/2007
16 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hoi,

Dikte liggers , hangt deels ook van de constructie af. Normale dikte 18 mm , kunt ze laten opdikken of ruggen voorzien van 18mm. Maar 18 mm voor enkele broeken moet normaal geen probleem zijn. idem corpus.

Mdf kent wel degelijk kwaliteits verschil. Verschil in densiteit ( persing/m³) , je hebt er van 400 / 600 / 700 / 780 . De kwaliteit van een doe het zelfer is meestal de minste.

De waterwerende is idem maar lijkt meestal wat vaster door de waterwerende verlijming ( groen is gewoon voor misverstaande te vermijden). De pre- paint en grunderfolie platen zijn idem als de normale , gezien de basis steeds brut mdf is.

Je kan ook al door en door gekleurde kopen geel/groen/zwart/grijs/rood.. is nog duur per plaat . Maar je moet ze niet lakken.

Voor het bankje zou ik gewoon de 40 mm nemen , voor het uitzicht + stevigheid.