'Lichte wanden' (gyproc) vs. gemetste muren

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van BVC
Lid vanaf: 07/12/2009
12 berichten

Hallo,

Wat is jullie mening over zgn. 'lichte wanden' (OSB + gyproc) in een nieuwbouwwoning als alternatief voor gemetste stenen muren? Wat zijn voor jullie belangrijke argumenten pro of contra om voor het ene of het andere te kiezen? Wij zitten momenteel namelijk in dilemma hieromtrent.

Even de context schetsen... Wij hadden voor onze nieuwbouw van bij het begin het plan opgevat om heel strak te gaan werken, bvb. witte PU-gietvloer, plafondhoge deuren met verborgen scharnieren, strakke kastenwanden enz. Dankzij onze stabiliteitsingenieur kreeg onze nieuwbouw een stevige overdosis aan ijzer en beton, volgens onze aannemer zelfs voldoende om er een appartementsblok van te maken. Het resultaat is dat we uiteindelijk in de volledige woning met een veelvoud aan kolommen zitten. Nadelig voor onze portemonnee, maar ik probeer overal ook een positief punt in te vinden en in dit geval is dat het feit dat de woning eigenlijk grotendeels gedragen wordt door puntlasten, waardoor we zo goed als geen draagmuren meer hebben. Vanuit die optiek hebben we een aantal muren vervangen door plafondhoge kastenwanden die bvb. de scheiding vormen tussen de nachthal boven en de kinderkamers. De toegang tot de kamers gebeurt dan via geïntegreerde deuren die, vanop de nachthal gezien, a.h.w. één van de kastdeuren zijn. Verder zijn we gaan overwegen om de overige gemetste muren te vervangen door lichte wanden. Metselwerk en pleisterwerk kosten immers ook geld, en als je strak wilt werken moet het metselwerk en pleisterwerk al heel goed uitgevoerd zijn om daar netjes een schuifwand te laten op aansluiten. Bovendien lijken wanden me handiger om daar achteraf nog met indirecte verlichting en dergelijke in te werken (stenen muren = inslijpen). Ik heb ook al eens gehoord dat je vrij veel risico loopt op barsten, indien je een stuk lichte wand (bvb. voor schuifdeur) laat aansluiten op een stenen muur. Ook naar isolatie toe lijken wanden meer voordelen te bieden dan stenen muren, die we bvb. rond de trappenhal vanuit de kelder sowieso nog zouden moeten gaan isoleren.

Samenvattend: we vinden geen toegevoegde waarde en/of argumenten om toch nog met gemetste muren te werken. Desondanks krijgen we in deze context heel wat tegenkanting vanuit onze directe omgeving (ouders, familie, enz.) die zeggen "ge gaat toch niet met goedkope gyproc werken in zo een sterk huis" en die ons op de duur serieus aan het twijfelen brengen. Maken we inderdaad een fout door gemetste muren te vervangen door lichte wanden of hebben wij het wel degelijk bij het rechte eind en biedt de combinatie MS (metal stud) + OSB + gyproc een quasi evenwaardige stevigheid én toch een stuk meer flexibiliteit voor de precieze afwerking die wij willen bereiken in onze woning? We zijn benieuwd naar jullie reacties/meningen/ervaringen.

Nog een paar extra vraagjes i.v.m. lichte wanden:

- Wat is de beste volgorde van uitvoering? Wanden plaatsen op de chape en dan de gietvloer plaatsen, of eerst alles vloeren en dan de wanden bovenop de PU (waarschijnlijk risico op beschadiging van de vloer)?

- Idem voor valse plafonds (zowel op GV als boven): eerst de valse plafonds uitwerken en pas dan de wanden zetten (dus onder vals plafond), of eerst de wanden en dan daar per ruimte de valse plafonds tegen werken?

- Is dit eveneens aan te raden voor een badkamer, en meer bepaald voor een muur waartegen een instapdouche zou komen?

- De gyprocplaten moeten achteraf nog uitgepleisterd worden, is dit 'controleerbaar' qua vuiligheid (nog zo'n argument van familie, nl. dat we in de afwerkingsfase nog heel wat vuil van pleisterwerk en stof van het zagen van de gyprocplaten binnenshuis gaan hebben)?

Jullie tips en info zijn heel welkom! Bedankt alvast!

Reacties

afbeelding van Tommie1
Lid vanaf: 15/04/2011
4679 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Met OSB is de stevigheid wel OK, en ik zie geen verschil kwa vuiligheid...

ik zie niet direct een probleem om dat even strak af te werken.

Voor mij is het grootste nadeel de isolatie van geluid.

Tussen 2 kinderkamers vind ik dat toch wel belangrijk, en dan is een stenen muur toch beter.

Wat vocht betreft: als je douche correct uitgevoerd wordt is alles OK, maar als je met een lek zit, is dit minder erg in een stenen muur dan in een OSB plaat.