Dunste afwerking op isomowand

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van stefaanh
Lid vanaf: 08/11/2006
291 berichten

Allen,

In mijn traphal naar de kelder zijn de muren en schuine plafond 'bezet' met isomo-platen (eps 4cm dik, denk ik) om geen koudebrug naar de kelder te hebben.
Ik ben op zoek naar een wandafwerking die zou weinig mogelijk dikte inneemt (dus geen voorzetwand want dan zou ik teveel ruimte verliezen naar beneden).
Ik had gedacht aan MDF panchetten, maar hoe bevesig ik dat solide op die platen isomo?
Want misschien zou ik toch graag de bevestiging tot in de muur hebben.
Groeten,

Stefaan

Reacties

afbeelding van 152jurgen
Lid vanaf: 28/12/2006
180 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hallo,

Er zijn van die platen die een ruwe structuur hebben, dan kan je die rectstreeks bezetten.
Waarschijnlijk heb je die niet geplaatst (?).
Misschien is het mogelijk er eerst betoncontact op te smeren, dan kan je deze bezetten (ik heb geen ervaring of betoncontact hier voldoende op houdt, maar doorgaans "plakt" dit op nagenoeg alles erg goed, kan ik over mee spreken van de keren dat ik al gemorst heb).
Als de platen niet voldoende op de muur vasthouden, en het is maar op een beperkt aantal plaatsen, zou ik eens proberen op die plaatsen een gaatje te boren door de plaat en dan de holte opvullen met PU schuim (wel schuim nemen dat niet veel uitzet - low expansion).
Wel de plaat dan "stutten" zodat het hele boeltje niet van de muur af kan worden gedrukt.

Jurgen

afbeelding van albarius
Lid vanaf: 06/03/2008
2318 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Die platen met ruwe structuur (wafeltjes) zijn XPS-platen, en die zijn inderdaad ideaal om zo binnenbepleistering op te zetten. EPS-platen kan ook (die laatsten worden dikwijls gebruikt voor buitenbepleistering).

Beschouw je isomoplaten als "buitenbepleistering". Je kan ze verder -mechanisch- verankeren met speciale pluggen met grote koppen. Daarna kan je er een pleistersysteem overzetten. Wel even opletten welk "soort" isomo er JUIST gebruikt is. In elk geval dan ook wel een wapeningsnet plaatsen in de dikte van de pleisterlaag en over de volledige oppervlakte.

Hierbij een link van de BUtgb (Belgische Unie voor technische goedkeuringen in de bouw), dan kan je eens -op een niet-commerciële website -bekijken hoe één en ander werkt.

http://www.butgb.be/media/downloads/infopages/IP2003002N.pdf